Арнолд

АрнолдОт време на време излизат филми, кото остават като вечни класики. „Pumping Iron“ е един от тези филми. Всеки фен на фитнеса и културизма просто трябва да отдели тези 90 минути и да се потопи за малко в света на културизма през златните години.

Не е нужно да сте професионален културист за да извлечете ценни ползи и уроци.

След години прекарани в залата и на спортната площадка, най-накрая реших да го изгледам. Не знам, може би просто исках да оставя най-хубавото за малко по-късно. След като го изгледах не бях изненадан, че определено ми хареса.

Филма пресъздава по много добър начин атмосферата през  70-те в бодибилдинга. Много добре поставя тънката линия между приятелство, колегиалност и съревнователския дух. Това няма да е ревю на филма, а по-скоро искам да отделя тази статия за нещата, които можем да научим от филма.

В крайна сметка, най-добрия начин да бъдем по-добри е да се учим от най-добрите.

Свързана статия: Най-добрите фитнес филми

Визуализация

Ако сте гледали други интервюта на Арнол определено сте чули да говори за това. Той често набляга на това колко е важно да имате визия за различни неща:

  • За това как изглежда вашето бъдеще;
  • Как искате да изглежда вашето тяло;

За да стигнете до дадено място или да постигнете нещо определено – трябва да си поставите първо тази цел. Трябва да можете да визуализирате своя цел; да си представите как ще изглежда всичко това. Без цел и визия няма как да стигнем до крайната цел. Така както кораб без пристанище ще се лута безцелно в морето така и хората без цел се лутат безцелно в живота си.

Визуализацията и фитнеса са тясно свързани. Това е нещо, което важи за всички аспекти от живота, не само фитнеса.

Имайте ясна представа за вашата крайна дестинация.

Напомпването

Дори хората които не са гледали филма, съм сигурен, че знаят за емблематичната сцена с Арнол, където той говори за напомпването. Леко странна сцена, която едва ли бихте забравили лесно.

Но, нека изключим странните неща, Арнолд говори за напомпването и как то е едно от най-важните неща за качването на мускулна маса. А начинът по който го описва е такъв, защото се опитва да даде пример, който почти всеки би разбрал.

Но това не е нещо уникално само за Арнолд. И други културисти като Серж Нюбре са говорели за важността от напомпването при изграждането на мускулите. Една от основните целина на Серж по време на неговите тренировки е била точно да постигне възможно най-добро напомпване.

Това е свързано и с още един аспект, който ми е любима тема, и по-точно връзката на мозъка с мускулите. Това е нещо, което отнема време и постоянство за да се научи, но е едино от най-големите оръжия в арсенала на всеки професионалист.

Имайте правилната нагласа

А това е нагласата да бъдете шампион.

Това е едно от нещата, които разделят добрите от истинските шампиони. На тази тема има изписани цели книги и определено трябва да отделя поне една или няколко отделни статии.

С времето, ако наистина сте готови да дадете каквото е нужно ще разберете и важността от нагласата. Трябва да изградите една твърда ментална обвивка. Тази обвивка ще действа като щит, който ще спира всичко онова, което не ви помага да постигнете своята цел. Отделяйки наистина важните неща от останалите е един от най-добрите начини да имате по-добър фокус над вашите цели.

По-добър фокус означава по-големи шансове да постигнете това, което искате.

Внимавай със съветите

Понякога е много трудно да разграничим добрия от лошия съвет. Една от най-честите грешки е да се слуша най-едрият човек във фитнеса. Не винаги големината означава знание и опит.

В „Pumping Iron“ Арнолд разказва една история свързана с даването на съвети. И как когато един човек дошъл при него за съвет е било много лесно да му даде грешен и подвеждащ съвет.

От друга страна, има хора които нямат особено големи познания в областта но все пак са готови да дават съвети, дори и на хора които не са ги искали.

Преди години имаше едно момче във фитнеса, което дойде и започна да ми обяснява как трябвало да правя бицепсовото сгъване с лост. Аз дори не бях искал някакъв съвет, нито се познавахме. Няколко години по-късно той все още изглеждаше по същия начин, докато при мен нещата бяха много по-различни.

Бъди готов на всичко

Често си мислим че даваме всичко от себе си, докато не се срещнем очи в очи с някой, който е способен да прави още повече от нас. Това е едно от нещата които ми направи впечатление във филма.

Филма проследява главно Арнолд и Луи в тяхната надпревара за титлата Мр. Олимпия през 1975. И двамата тренират давайки всичко от себе си, но дори и това може да не е достатъчно понякога.

Напомня ми на нещо, за което и Дориан Йейтс е говорил. Тренираш давайки 110% винаги. Колко повече толкова повече. Никога не знаеш, колко усилено тренират останалите, за това трябва да се постараеш максимално.  Трябва да си обеден, че никой не би могъл да тренира повече от теб.

Ако не даваш всичко от себе си, то вероятно някой друг го прави.

Винаги търси нови начини да си по-добър

Независимо дали вече си на върха; винаги трябва да търсиш нови начини да бъдеш по-добър.

Ако в момента в който постигнеш твоите цели смяташ, че си постигнал всичко, това е момента в който мотивацията започва да се губи.

Има една много интересна сцена в която Арнол говори за своята физика и пропорции. Той постоянно се е опитвал да подобри всеки кмускул, всеки детайл и всяка извивка на тялото си. Същото се е отнасяло и за всяка поза която е заемал. Искал е всичко да бъде перфектно. А когато е достигнал това съвършенство, той се е насочвал към нещо друго, което може да се подобри. Никога не се е отказвал и не е бил доволен с постигнатото.

Тези неща са част от причината Арнолд да е един от най-легендарните културисти живели някога.

Бъди винаги позитивно настроен

Има една сцена където Арнолд говори за важността от това да бъдеш винаги позитивен.

Обяснява, как въпреки безкрайните изморителни часове прекарани във фитнеса, на работа, на уроци той винаги е бил усмихнат. Прекарвал е по 18 часа на ден буден, работейки, тренирайки, учейки. Известен е и с изказването, че когато имаш цел трябва да правиш всичко нужно за да я постигнеш. И че можем да спим по 6 часа и пак да сме добре, а ако 6 часа не са достатъчно то тогава просто трябва да спим по-бързо.

А защо е бил постоянно усмихнат? Защото е знаел и е виждал как всяка капка пот го докарва по-близо до неговата цел.

Съревнованието не се ограничава само във фитнес залата

При културизма може да изглежда, че конкуренцията и съревнованието е предимно на сцената, но това далеч не е така. Конкурирането е на много повече нива и това нещо е валидно за всеки един аспект от живота.

  • Вземете за пример Майк Катц. Във филма проследяваме мотивацията и желаниято на Майк да спечели. В същото време преди самото състезание Кен Уолър му скрива тениската с цел да разклати самочувствието на Майк.
  • От друга страна имаме ситуацията на Арнолд и Луи. В една сцена виждаме как Луи, баща му и Арнолд закусват заедно. Целта не е приятелска закуска, а отново същата. Да се разклати самочувствието и мотивацията на конкурента.

Конкуренцията не е само до това кой има най-хубавото тяло. Често това е и до психика и сила на духа. А ако решите че тези аспекти не са важни, то тогава пропускате голяма част от правилата на играта.

Не винаги за да сме най-добрите е въпрос на учтивост и угаждане. Понякога трябва да сме малко лоши. Това ми напомня и за големите сблъсъци между Кай Грийн и Фил Хийт, на сцената и извън нея. Но това е друга тема.

Оттърси се от негативността

Негативността е като вирус. Тя може да започне като нещо малко и да прерасне в нещо толкова голямо, че да обхване абсолютно всеки аспект от живота на един човек.

Негативността става част от живота на хората до толкова, че те може да изгубят контрол над това, което мислят и правят. Хората които са минали през ОКР предполагам знаят за какво говоря.

Във филма Арнолд засяга и тази тема в една доста силна сцена. Там говори за силата да можеш да кажеш „Не.“ когато се налага дори и това да нарани близки и семейство.

Целта е да се спрат негативните мисли още преди да са навлезли в съзнанието ни. Защото иначе рискуваме те да унищожат добрите мисли, цели и концентрация, която имаме.

Не на последно място е и това, че ще избегнем ненужен стрес, а стресът е огромен фактор, когато става на въпрос за изграждане на мускули и водене на здравословен живот.

Не забравяй да се забавляваш

Последно, но не и по важност да се наслаждаваме на пътуването. Хората са го казали преди много години; не дестинацията, а пътуването е най-важно. От друга страна, не всичко е само до болка, трябва да има и нещо което ви кара да се чувствате добре. Нещо което ще ви кара да се връщате за повече.

Определено нещо което може да се усети и в самия филм е това, че всеки се наслаждава на това, което прави.

Нека вземем за пример Арнолд и Франко Колумбо. На сцената са безмилостни един към друг, но извън нея те са били дълги приятели и тренировъчни партньори.

Не зависимо дали са на първо място или не това не променя любовта им към спорта и културизма. А без истинска страст и любов няма как да си заслужава която и да е цел.

By Admin

Вашият коментар