1.Не прекалявайте с килограмите

Вероятно докато си почивате виждате как другите около вас тренират и ви е правило впечатление, когато някои изпълнява упражнение с 3 пъти повече килограми от колкото може, което довежда до половинчато изпълнение. Изгледа абсолютно аматьорско, да не говорим за риска от контузии. Правете упражненията правилно и с добра стойка за да избегнете подобни ситуации.

2.Не взимайте тежестите без да попитате

Когато използвате дадени тежести и ги оставите, за да идете да се разтегнете или да пиете вода, и когато се върнете някой друг ги ползва – е доста досадно. Избегнете подобни ситуации. Добра идея е да попитате, дали някой използва тежестите преди да ги вземете и разбира се, винаги има възможността да се редувате за да ги използвате, вместо да си създавате негативни условия в залата.

3.Не хвърляйте дъмбелите по земята

Когато трениращите са в тежка серия и са в екстаз от постигнатото, често хвърлят тежестите по земята в знак на показност. Избягвайте подобни действия, освен ако не ви се наложи да го направите за да предотвратите контузия. Подобен тип показности предизвикват доста негативни емоци, да не говорим, че може да развалите целостта на тежестите и да направите дупки в пода на залата.

4.Не си играйте с телефона

Много хора използват телефона в залата, дали за хронометър или слушане на музика, но има и хора които го използват за запълване на времето. Какво е лошото на това ? Всяко едно разсейване по време на тренировка, ще окаже потенциално негативно влияние върху резултатите ви. По време на тренировка трябва да сте максимално концентрирани върху изпълнението на упражнението, за да имате добри резултати  да избегнете контузии. Друг минус на играта с телефона е, че ще ви разсейва от почивките и може да почивате прекалено кратко или прекалено дълго.

5.Не пречете на трениращите

Когато някой тренира, опитвайте да не заставате на места в обсега на движението му. Ако го направите рискувате да му провалите тренировка или да се ударите или дори контузите. Също така се поставете на негово място, ако вие тренирате и сте се съсредоточили върху упражнението и някой ви разсейва постоянно било то със стоене в областта на изпълнение на упражнението или с разговор – няма да ви се понрави.

6.Не използвайте уредите за почивка

Много от уредите в залите са удобни за почивка между сериите и упражненията, но това не е тяхната цел. Ако седнете да почивате на уредите то може отново да попречите на някой който ги използва. Добра идея  е да използвате пейки или определените за почивка места, или просто да почивате на мястото на което тренирате в момента, така ще покажете че използвате уреда или пейката, и няма да пречите на останалите.

7.Не се захващайте с упражнения от които може да се контузите, ако не знаете как да ги изпълнявате правилно

Упражнения като: мъртва тяга, клек със щанга, римска тяга, лежанка  и други са трудни за изпълнение и доста рискови ако използвате много килограми (поради особеността си при тях тялото може да се натовари възможно най-много) за това бъдете внимателни и най-добре се съветвайте с инструктор преди да ги изпълнявате.

8.Избягвайте да започнете тренировка без поне малко загряване на мускулите и ставите

Преди да започнете интензивна и тежка физическа тренировка, трябва да разгреете добре мускулите и ставите си. Най-добрите и лесни варианти са 5минутно кардио, или малко активен стречинг. Така ще подготвите тялото си за тренировката и ще избегнете контузиите.

9.Не разхвърляйте тежестите из цялата зала

Когато вземете тежести е добре да ги връщате по местата им. В противен случай се замислите ако всички тежести се разхвърлят и навсякъде и никой не ги връща, залата ще прилича на нищо. И най-вероятно никой няма да успее да тренира спокойно и качествено, поради постоянното търсене на тежести.

10.Не се гледайте в огледалото през 5 минути

Много странен навик на доста хора е да се гледат в огледалото по 10 пъти в едночасовата си тренировка, дали пък няма промяна за последните 10 минути? Може да има но тя ще е в следствие от напомпването на мускулите и ще спадне до 1 час след тренировката. Подобен тип поведение може да се нарече „тренировка на егото“, а фитнеса е място за тренировка на тялото.

11.Избягвайте да давате съвети ако не сте сигурни за какво говорите

Не давайте съвети на новаците ако вие самите не сте сигурни в това което говорите, по-добре ги препратете към инструктора или някой човек с повече опит. В противен случай може да ги заблудите или объркате. Ако разбира се знаете за какво говорите, е добре да споделите с тях за да избегнат евентуални проблеми по време на тренировка. Помислете си колко добре би било ако някой ви помогне в началото с нещата за които се чудите към кого да се обърнете. Може да имате и вие шанса да помогнете!

12.Не приемайте да пазите хора ако прецените, че не може да се справите със задачата

Много хора търсят помощта от другите трениращи, но понякога хора с доста опит (и много килограми на упражнението) искат помощ от хора, които тренират по-малко от месец. Това не е добра идея, защото няма да знаят какво да правят в случай, че наистина се наложи да помогнат. Ако сте един от тези хора, то по-добре откажете и обяснете, че сте с малък опит, вместо да приемете и да рискувате да се контузите и да подведете човека, които ви е помолил за помощ.

By Admin

Вашият коментар