метод за намаляне на стреса и притеснението
метод за намаляне на стреса и притеснението
Можем да намалим стреса и тревогата като прекарваме повече време сред природата.

През 1980 Япония е била в процес на развитие. Икономиката им е процъфтявала с бързи темпове, а конкуренцията е била жестока.

Ако сте искали да успеете, или дори да оцелеете, то е трябвало да работите по-усилено от останалите десетки хиляди хора.

Отивате на работа, цял ден работите здраво. През нощта спите само няколко часа. И то не къде другаде, ами в самия офис за да можете да започнете работа няколко часа преди изгрева. Това поведение не само, че се е очаквало от хората, но се е и смятало за непочтено ако не се прави.

Не случайно, една нова дума е навлязла в употреба: „Кароши.“ Тя означава смърт от прекалено много работене. Прегарянето на работното място (познато още като бърнаут или burnout) не е нещо ново, още тогава то е било нещо често срещано.

Малко по-късно една леко забравена дума намира своята употреба отново: „Шинрин-йоку,“ която означава „горско къпане“.

Време сред природата срещу стрес

Може да звучи странно на първо четене, но „горското къпане“ не означава да хванете един сапун и да се запътите към най-близката горичка.

Това означава просто да прекарате време в гората и сред природата. Правилата са малко и са много простички.

Това може да се определи като вид природна терапия, която е популярна в Япония. Дори науката потвърждава ползите от времето прекарано сред природата.

За да се изкъпете в гората, просто отидете някъде сред природата, оставете телефона си в колата и просто отидете на разходка.

Горско къпане (Горска терапия)

Д-р Кинг Лим, казва: „Това не е упражнение, нито поход, нито джогинг. Просто трябва да сте сред природата, да се свържете с нея чрез сетивата си. Няма значение, ако не стигнете до някое определено място. Вие не отивате никъде.

Основната цел при горската терапия е да се отпуснете. Правете дълбоки вдишвания, слушайте, докоснете дърветата, разходете се, или пък просто седнете някъде на тихо. Различните сезони ще стимулират сетивата ви по различни и нови начини. А какво е времето също не е толкова важно. Д-р Лим препоръчва да прекарвате около 2 часа в гората винаги когато имате възможност.

  • Почивайте винаги когато усетите, че имате нужда;
  • Дишайте дълбоко и се отпуснете;
  • Гледайте дърветата, животните и природата;
  • Четете книги сред природата;
  • По възможност след горското къпане влезте в басейн с минерална вода;

Горската терапия може да бъде използвана и в домашни условия при нужда. Също така някои от методите могат да бъдат лесно използвани и в офиса с цел да намалите стреса и напрежението на работното място. Д-р Лим препоръчва:

  • Сложете цветя и растения на бюрото или вкъщи;
  • Използвайте етерични масла;
  • Пийте горски чайове;
  • Слушайте природни звуци;
  • Сложете си природни картини и пейзажи;

разходка сред природата за намаляване на стреса

Научните данни, ползи и резултати

Цялата тази работа с горското къпане може да звучи прекалено хипарско. Много от хората, които го практикуват твърдят, че това води до чувство на успокоение и релаксация. Това намалява стреса и ни позволява да се свържем с природата и ни позволява да се чувстваме по-щастливи.

Но и научните проучвания изглежда да потвърждават тези ползи. Ето какво казват те:

Фитнесът и стресът

Когато говорим за фитнес резултати, мисля, че всички знаем, или поне бихме предположили, че високите нива на стрес влияят негативно.

Това е така.

Стресът може да провали или забави значително всякакви опити да отслабнете, да качите мускули и тн. Може да имате най-добрата тренировъчна програма и най-добрия хранителен режим, но, ако нивата ви на стрес са високи това ще обърка всичко.

В днешно време голяма част от хората работят в офиси. Това може да изглежда като работа – мечта, но не винаги е така. Този тип работа често е свързана с много стрес и напрежение.

Затова е важно да тренираме редовно. Да се фокусираме над това да намалим стреса. Също, трябва да положим усилие да прекарваме повече време навън според природата. Едно време на нашите баби и дядовци, може не им се е налагало да мислят толкова за това. Просто защото тяхната работа и тяхното ежедневие са били свързани с много движение и време прекарано навън.

By Admin

Вашият коментар