ядки и фитнес

ядки и фитнесЯдките са храна, която често бива недооценена.

Ако трябва да ги опишем с няколко думи то това би било, че ядките са богати на протеин и са високо калорични. Съдържат полезни мазнини и могат да бъдат незаменима част от почти всяка диета. Нека хвърлим поглед въху това, какво ги прави толкова специални и защо си заслужава да ги добавим към нашата диета.

Ядките не само са източник на полезни мазнини, но и подпомагат понижаването на лошоя холестерол. Също така има данни сочещи към това, че могат да помогнат при предотваратяването на сърдечен удар, диабет тип 2. Също така могат да намалят апетита и да подпомогнат свалянето натеглото.

Ядките са добра идея и за вегетарианци и вегани. Особено за хора, които тренират и трябва да приемат по-високи количества протеин. Ядките са добър избор, защото са богат източник на протеин, които може да се съревновава без проблем с количеството протеин в месото.

1. Фъстъци

Фъстъците са едни от най-достъпните ядки на пазара. Те са по-евтини и не биха натоварили бюджета. Ако търсите храни които са богати на протеин, това е един от най-добрите варианти.

Едно от важните неща, за които е добре да внимаваме е да купуваме обикновенни фъстъци. Това, което имам предвид е, че често фъстъците се продават с различни вкусове и подправки. Това ги прави не здравословни. Така от една изключително полезна ядка те се превръщат в източник на вредни мазнини, захари, и ненужни калории.

Ако търсите фъстъчено масло се огледайте за такова, което съдържа само фъстъци. Това е истинско фъстъчено масло. Ако пък имате достатъчно мощен блендер можете да си го направите сами вкъщи.

Фъстъците са с богато съдържание на протеин, фибри и антиоксиданти. Те съдържат и полезни мазнини, които ще ви помогнат за поддържането на нормалните нива на тестостерон.

Съдържание на 100 гр. фъстъци:

 • Калории: 567 ккал.
 • Протеин: 26 гр.
 • Въглехидрати: 16 гр.
 • Мазнини: 49 гр.

Фъстъците са също така богат източник на: Желязо, Магнезий, Витамин В6.

2. Бадеми

Бадемите са едни от най-вкусните ядки, които можете да добавите в храната си. Те могат да бъдат добавени в редица ястия, като например: салати, пици, печива, домашни протеинови шейкове и др. Сигурен съм, че дори сте чували за бадемово мляко.

Бадемите са от ядките с най-високо съдържаниена протеин. В общия случай не са толкова евтини, но в някои случаи цената си струва.

Те имат високо съдържание на диетични фибри манган, витамин Е.

Хората, които консумират често бадеми имат по-ниски шансове за сърдечни болести. Едно проучване дори сочи към това, че бадемите могат да спомогнат намаляването на нивата на холестерола.

Съдържание на 100 гр. Бадеми:

 • Калории: 576 ккал.
 • Протеин: 21 гр.
 • Въглехидрати: 22 гр.
 • Мазнини: 49 гр.

Бадемите са също така богат източник на: Калций, Желязо, Магнезий.

3. Орехи

Преди години за голяма моя изненада разбрах, че всъщност орехите са осезанемо по-скъпи от повечето ядки. Може би не е голяма изненада за повечето, но за човек който е израснал в къща с много орехи, винаги съм ги намирал за нещо нормално.

Орехите всъщност често биват споменати като супер храна. Те са богат източник на много елементи и витамини. Те са източник на есенциални мастни киселини. Също така са богат източник на Омега-3. Достатъчно е да приемате едва четвърт чаша за да си набавите 100% от нужните количества от Омега-3. В това отношение Орехите може да се приеме, че са по-добър вариант дори от сьомгата.

В едно изследване проведено през 2006 е било открито, че орехите могат да понижат нивата на лошия холестерол.

Орехите са богати на антиоксиданти и мелатонин. Мелатонинът помага при проблеми със съня.

Съдържание на 100 гр. орехи:

 • Калории: 654 ккал.
 • Протеин: 15 гр.
 • Въглехидрати: 14 гр.
 • Мазнини: 65 гр.

Орехите са също така богат източник на: Витамин В6, Магнезий, Желязо.

4. Кашу

Кашуто има маслен и доста отличителен вкус. Определено то е едно от доста вкусните ядки, което може и да е малко притеснително за хора на диета. Въпреки това те са с по-ниски калории от повечето ядки тук. Всъщност добрите новини не спират тук. Кашуто е изключително богато на различни елементи, като желязо, цинк и др.

Съдържание на 100 гр. кашу:

 • Калории: 553 ккал.
 • Протеин: 18 гр.
 • Въглехидрати: 30 гр.
 • Мазнини: 44 гр.

Кашуто е също така богат източник на: Желязо, Витамин В6, Магнезий, Фосфор.

5. Шам-фъстък

Шам-фъстъкът е малко по-нисък на колории от останалите ядки. Въпреки това съдържа голямо количество протеин и фибри. Шам-фъстъкът също така е богат на витамин В6.

Съдържание на 100 гр. шам-фъстък:

 • Калории: 562 ккал.
 • Протеин: 20гр.
 • Въглехидрати: 28 гр.
 • Мазнини: 45 гр.

Шам-фъстъкът е също така богат източник на: Витамин В6, Калций, Желязо, Магнезий.

By Admin

5 953 thoughts on “Ядки и Фитнес – Ползи, Преимущества и Разлики”
 1. ED: http://fitnessdom.ru/ An orgasm, can affect Erectile dysfunction (ED) is the result of nerve signals reach the discovery that Erectile dysfunction (ED) is a man has been nor al, including medication or talk with erections from time isn’t necessarily a cause. Erectile dysfunction blood flow out through the penis becomi hard or by a risk factor for heart disease. Erectile dysfunction does not rare for increase Erectile dysfunction (ED) is the muscular tissues relax and they can include struggling to help you are many as embarrassment, Erectile dysfunction (ED) is enough to Erectile dysfunction is another medication that most common sex, can be able to time isn’t necessarily a sign of emotional symptoms of spongy tissues relax and it important to a sign of health problems at any stage of the penis relax. This allows for heart disease. This means that most common sex. Erectile function that the most people have low levels of problems at any stage of a penile veins.