фитнес зала
фитнес зала
По-малко грешки – означава по-добри и бързи резултати.

Всички правим грешки и всички се учим. Това е част от прогреса в която и да е сфера. Така че не трябва да ви е страх да правите грешки, да експериментирате.

„Ако не правите грешки, значи, не работите върху достатъчно трудни проблеми. И това е голяма грешка. – ФРАНК УИЛЧЕК“

Има безкрай много въпроси, които трябва да можете да си задавате и да подхождате към тях с отворено съзнание. Както се казва, аз мога да ви покажа вратата, но вие трябва да минете през нея – дали това упражнение ще ми повлияе добре, дали този диапазон на движене е по-добър или пък различен баланс на макронутриентите ще ми повлияе по-добре?

Затова, не чакайте всичко да се подреди по възможно най-идеалният възможен начин.

Не чакайте планените да се подредят и не чакайте само и само защото не знаете всяка дребна подробност, която може да се научи за фитнеса.

Имате желание? Тогава започнете сега и няма да съжалявате.

Малко се отклоних, но за баланс ще спомена, че в комбинация с желанието е важно да има и нужната подготовка. Разбира се, трябва да се интересувате, да четете и да гледате видеа за да можете да бъдете подготвени. Много неща могат да ни обягнат дори и когато ги знаем.

Какви са най-честите грешки във фитнеса.

 Грешка номер едно: Претрениране.

Не е нужно да прекарвате във фитнеса 2 часа всеки ден, нито да сте най-отдадения трениращ в залата за да претренирате. Много често може дори да не осъзнаваме, как дадена мускулна група страда от претренираност и невъзможност да се възстанови достатъчно. И още преди това да се е случило тя бива ударена с нова тренировка в залата или на площадката. Натоварването на мускулите и честотата на тренировките трябва да бъдат съобразени с вашите цели.

От личен опит знам, че дори мускулна група която ви върви по начало, при претрениране може да се стигне до там, че да изостане в пъти от останалите мускулни групи. Като често срещани симптоми свързани с претренирането са липса на сила, понижена издържливост по време на тренировка, умора, раздразнителност и др.

При всяка една тренировка, натоварването на мускула е важно, но поне толкова важно ако не дори по-важно е и времето за почивка защото тогава е времето през което мускулат се възтановява.

Тренирайте умно!

Грешка номер две: Вашият метаболизъм и хранене

Това е нещо, което смятам и като лек мит, поне в голямата си част, разбира се, мога и да греша но това е, което съм научил през годините от моите наблюдения.

Много хора препоръчват да се се храните 5-6 пъти на ден със сравнително мали порции.

А целта?

Тя е да поддържате високо ниво на вашият метаболизъм и намаляне на възможността да се загуби мускулна маса. А какво остава за останалите неща които трябва да върша през дена. На моменти си мисля, че се очаква да живеем някакъв почти отшелнически живот, който се върти между храна, тренировка и сън и някаде между хилядите хранения, дано успея да си сменя гумата на колата.

Вашият метаболизъм зависи в голяма зависимост от общото количество храна и калории които приемат през деня. Ако не ядете достатъчно той ще се забави, ако ядете повече ще се забърза, разбира се в допустими граници.

Губенето на мускулна маса също не е толкова лесно колкото изглежда. Само защото не сте яли 3 часа не означава че загубите мускулната маса за която сте работили усилено.

Вашето тяло не е глупаво и ако му давате достатъчно добра причина да поддържа мускулната си маса (редовни тренировки с достатъчно обем и интензитет), то тялото ви има начини да се съобрази с това и да даде приоритет на запазването на мускулите. Разбира се, това не означава да гладувате!

Тук също се намесва и механизмът на мускулната памет.

Въпреки че за ежедневните си нужди, тялото е предразположено към задържането на мазнини и усвояването на мускулната маса, защото мускулите изискват повече калории за подръжката си. Не винаги е нужно и да бъдете в калориен излишък, но това много често зависи от вашия стаж в залата. Вашите цели, навярно, са други и ако поставите достатъчно добри изисквания към вашето тяло, то може да се адаптира. Особено за начинаещи в сферата на фитнеса или лостовете е напълно постижимо качването на мускулна маса и свалянето на мазнини.

Грешка номер три: Не слушате тялото си.

Нещо, което много често, може би, сте чували нали?

Особено, ако наскоро сте започнали да посещавате залата или площадката, този съвет може да се окаже една от най-големите мистерии, които може да срещнете във фитнеса. За жалост, колкото повече време тренирате, толквоа по-лесно ще можете да „слушате“ вашето тяло.

Най-сигурният начин да постигнете травма или контузия е когато не обръщате достатъчно внимание на сигналите, които дава тялото ви е. Познавам хора които тренират от години и до ден днешен нямат поглед над тези финни сигнали, които лесно се пропускат и могат да костват много. В най-добрият случай ще ви костват няколко дни, може би, седмица почивка от тренировките и фитнеса. Най-лошият? Като за начало, предлагам да не се стига до там.

Ще чуете съвети като „дори да ви наболява, продължавайте да тренирайте, ще ви мине“ – меко казано глупави съвети от хора, които най-вероятно няма да се задържат дълго време в този бранш.

Лесно е да се отхвърлят такива неща с лека ръка, но трябва да имате винаги едно на ум. Защото знам, че и аз съм го правил и не е било никак приятно в някои случаи. Колкото сте по-нови в залата и по-млади толкова е по-лесно да се разминете с травни и проблеми с които по-старшите от вас не биха могли да си позволят.

За това докато е време четете и се интересувайте, питайте за съвети, но винаги преценяйте, какъв съвет Ви дават и кой Ви го дава и се ослушвайте за сигналите, които тялото ви ще ви дава по време и след всяка ваша тренировка, независимо дали е в залата, площадката или вкъщи.

By Admin

Вашият коментар