храни за понижаване на холестерола

Днес ще ви представим няколко храни които оказват благоприятно действие върху нивото на лошия холестерол.

Мононенаситени и полиненаситени мазнини (зехтин, фъстъчено масло, фъстъци, маслини, авокадо)

Заместването на животинските източници на мазнини и други храни с високо съдържание на холестерол с храни богати на здравословни мазнини като зехтин, масло от канола, въстъчено масло, авокато и други е едни от най-добрите начини чрез които може да намалите нивата на лошия холестерол. При редовен прием на зехтин и слънчогледово олио може да доведе до ~18% намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта.

Трици овес ориз

Триците, особено овесените трици, са със доказано действие върху нивата на лошия холестерол. Добавете трици към вашата закуска или към домашно приготвените сладки и тестени изделия, за да получите невероятно вкусни и полезни храни.

Ленено семе

Освен другите безброй полезни страни,  около 50грама дневен прием на счукано ленено семе ще понижи нивата на лошия холестерол. Според проучвания нивата на холестерола може да паднат с около 8-10%! Използвайте счукани ленени семена в домашно направени сладкиши и тестени изделия.

Чесън

Проучвания показват, че  при редовното ядене на по-малко от половин скилитка чесън може да намали нивата на лошия холестерол с около 10%! Суровият чесън е добра идея за овкусяване на салати, сосове (дресинги), супи и дори сандвичи.

Бадеми

Няколко проучвания показват намаляване на нивата на лошия холестерол с около 10% при редовната консумация на половин чашка бадеми. Като висококалорична храна, не се препоръчва яденето на повече от половин чашка бадеми дневно. Бадемите са чудесни за леко похвапване навън, зад бюрото или дори пред телевизора.

Плодове и зеленчуци съдържащи ликопен

Ликопен е каротиноиден пигмент, който придава цвета на редица червено оцветени плодове и зеленчуци като домати, диня, червен грейпфрут и гуава. Конкретно за този тип плодове и зеленчуци, проучванията са малко несигурни дали и до каква степен точно влияе върху нивата на лошия холестерол. Някои проучвания показват намаляване между 10-17% докато други не откриват значителна разлика. Все пак според нас подобен тип храни трябва да намерят място на вашата трапеца, поради редица благоприятни влияние които оказват на сърдечно-съдовата система.

Зелен чай

Зеленият чай, освен чудесен антиоксидант от дълго време се счита за природно богатство. В Източна Азия се е смятало, че зеленият чай отмива мазнините от тялото. Няколко прочвания показват подобни резултати, според тях се вижда между 2-5% понижаване на нивата на холестерола в кръвта. Освен това зеленият чай е нискокалоричен и е чудесен заместител на ежедневните пълни с оцветители и празни калории напитки.

By Admin

Вашият коментар