Яденето е основата на нашето тяло. От него зависи състоянието на нашето тяло, то може да ни ограничи или помогне в ежедневните задачи. За спортуващите е критично важно да изпращат необходимите хранителни вещества към нуждаещите се клетки.
Хубаво е да знаем някои основни неща за времето за хранене преди и след тренировка като така ще избегнем вредни последици от неправилно ядене. След закуската другите две най-важни яденета са преди и след тежка физическа тренировка. Както най-вероятно много от вас вече знаят не е хубаво да се яде и без да се чака да се тренира, така рискувате здравето си.

Яденето преди тренировка е добре да се прави поне 60-90 минути по-рано, като най-добре е то да е фокусирано върху въглехидратите, те ще доставят енергията на тялото от която се нуждае за да мине през тренировката.
По време на тренировката се препоръчва да не се яде и поемат хранителни вещества под какъвто и да е вид, защото кръвта в човешкото тяло е насочена към трениращите мускули и така отслабва функцията на разграждане на стомаха.

След тренировката е хубаво да се изпие почти моментално (препоръчително е до 30 минути след края на тренировката) суроватъчен протеин, тъй като той е познат с бързодействието си, ще помогне на тялото да спре процесите на разграждане които са се получили вследствие от тежката тренировка. Друг възможен добър източник на бързоразграждащ белтък са белтъците на яйцето! Другото важно хранително вещество което се препоръчва за приемане заедно със протеиновия шейк е храна богата на прости въглехидрати (банани,бял хляб и бяло брашно, захарта, всички сладки и тестени храни, соковете, газираните напитки, мед и др),  след тренировката тялото ни е „гладно“ за гликоген които се получава от въглехидратите,  гликогеновите „складчета“ на организма са изчерпани по време на тренировката и имат нужда от презареждане. Това спомага за по-бързото възстановяване на мускула. Следващото хранене, трябва да стане около 30-90 мин по-късно, като то трябва да е изпълнено със въглехидрати, мазнини и богато на протеин. То ще представлява ударната доза от която тялото се нуждае, хубаво е да се изчака след протеиновия шейк защото тялото все още няма достатъчно кръвен поток към стомаха. След около 60-90 минути от края на тренировката е най-удачното време, защото тогава всичко в тялото се нормализира и то започва да работи нормално с разликата че има липса на някои хранителни вещества. За това ние трябва да му ги набавим чрез богата на вещества храна!

By Admin

Вашият коментар