списък с най-добрите фитнес филми

Не много отдавна Ви представих списък с мотивиращи филми. Сега, обаче, искам да Ви представя списък с най-добрите филми на тема фитнес и културизъм.

Тези филми ще Ви потопят в неповторима фитнес атмосфера. Ще видите какво представлява живота на един професионален фитнес атлет.

Ето го и списъкът:

1. Bigger (2018)

– С участието на: Калум Вон Могер, Джулиана Хю, Кевин Дуранд, Тайлър Хочин и др.

Един вдъхновяващ филм, който проследява историята на един от кръстниците на модерният културизъм, а именно, Джо Уидър и Бен Уидър. Въпреки проблемите и липсата на пари и другите трудности те успяват да изградят една империя, която ще промени много хора.

Този филм е просто задължителен. Той не е само за феновете на фитнеса и спорта. Това е филм за преодоляването на трудностите и вярата в една мечта.

Филмът ще Ви мотивира и надъха. Персонажите са добре развити и просто искате те да успеят. Жената на Джо Уидър също играе важна роля в тази история. Тя е изключително умна и Джо се оповава на нея не един път. Неговият респект към нея се вижда, което е страхотно, особено предвид периода в който това се е случило.

Калум Вон Могер който играе Арнолд във филма е страхотно попадение не само като идентична физика но дори и акцент.

2. Pumping Iron (1977)

– С участието на: Арнолд Шварценегер, Луи Феригно, Майк Кац, Франко Коломбо, Серж Нюбре, Франк Зейн и др.

В този полудокументален, полубиографичен филм ще се потопите в атмосферата на професионалния културизъм по времето на Арнолд.

Филми проследява Арнолд и как той се представя на Мистър Олимпия пред 1975.

Изпълнен с хумор, драма, страст, съперничество и задружност, този филм ще Ви откъсне от външния свят за около час и половина.

В центъра на цялия филм е самото състезание Мистър Олимпия, което се провежда през 1975. Филмът проследява, настроението, желанието и подготовката на някои от състезателите.

Филмът е изпълнен с вдъхновяващи моменти.

Ще се сблъскате и с притесненията, страховете и страстта, които съпъстват тези велики културисти. Много от нещата, които Арнолд споделя и казва във филма ще Ви накарат да се замислите над себе си и над живота си. Някои от нещата които казва са много забавни но и много различни като начин на мислене. Може би точно това е и начинът на мислене на един шампион?

Въпреки безмилостното съперничество ще забележите едно друго нещо. Нещо, което е може би най-важно, а именно, приятелството.

Не зависимо какво се случва на сцената голяма част от тях са тренирали заедно и са били големи приятели.

След един такъв филм просто искате да отидете и да тренирате.

3. Generation Iron (2013)

– С участието на: Арнолд Шварценегер, Майкъл Джей Уайт, Луи Феригно, Кай Грийн, Фил Хийт, Рони Колман, Джей Кътлър и др.

От продуцента на Pumping Iron, този филм ни доближава до професионалния културизъм още един път. Дава ни достъп до живота на някои от най-добрите културисти по това време.

Този документален филм ще Ви накара да се почувствате така все едно придружавате тези културисти по техния път към състезанието Мистър Олимпия.

Това не е въпрос просто на по-големи мускули, а нещо много повече.

Става на въпрос какво наистина се изисква за да се стигне това професионално ниво.

Ще успеете да се доближите до тях и да ги видите какви са като хора. Ще усетите болката през която преминават и през постоянството и отдадеността, която се изисква.

Дори и да не искате да сте толкова големи и мускулести, колкото тях този филм все пак си заслужава гледането. Човешката страна на филма е един от най-хубавите му елементи.

За химията и стероидите не се говори особено много, защото филма е за хората които виждаме на сцената.

4. Bigger Faster Stronger (2008)

– С участието на: Крис Бел, Марк Бел, Майк Бел, Хълк Хоган, Бари Бондс, Кристиан Боевинг и др.

С този филм Крис Бел разглежда фитнес индустрията свърза с химията и стероидите. Той проследява своите двама братя и как те започват да взимат химия за да постигнат своите мечти.

Този филм е по-балансиран от горните два. Крис се опитва да разгледа и двете страни на монетата.

Ще усетите неохотата в гласа на Крис и противоречеито пред което той сам е изправе. От една страна използването на химия е неморалано и погрешно. От друга страна без да взима химия няма как да се състезава и изправи пред своите съперници.

Крис е човек като всички нас и много добре представя прблемите и трудностите пред които са поставени много от атлетите в днешно време.

Филмът не е за взимането на химия. Крис се опитва да разгледа и двете страни за и против.

Той обърща камерата и към своето семейство и своите двама братя, които са взимали химия дълго време и негативните последици от това.

Докосващ филм, които ще Ви накара да се замислите.

5. Blood & Guts (2003)

С участието на Дориан Йейтс, Лирой Дейвис и др.

Тук ще успеете да погледнете какво са представлявали и колко интензивни са били тренировките на Дориан Йейтс, който печели титлата Мистър Олимпия шест пъти.

Със своята мускулна маса, която не е била виждана до този етап той променя целият спорт и това как трябва да изглежда един професионален културист. Този документален филм за неговите тренировки разглежда как той е успял да направи това.

Ако искате да видите как тренира един истински културист, то тогава, трябва да гледате този филм.

Черно-бялата атмосфера на филма създава чувство на напрегнатост. Заснет е в обикновенна фитнес зала, ще забележите че няма някакви измислени уреди и оборудване.

6. Jay Cutler All Access (2009)

– С участието на Джей Кътлър и др.

Проследете великия Джей Кътлър по пътя към състезанието Мистър Олимпия пред 2008.

След като сваля от трона, не кой да е, а самият Рони Колман през 2006, той печели и титлата през 2007.

Сега той дава всичко от себе си за да защити титлата си още един път.

Проследвайте го и вижте как се е подготвял и тренирал по това време. Ще видите някои от най-емблематичните места като Gold’s Gym и Muscle Beach  в Калифорния.

7. Evolution of Bodybuilding (2012)

– С участието на: Луи Феригно, Ли Хейни, Франк Зейн, Шоун Рей, Рич Гаспари, Джей Кътлър, Фил Хийт, Ли Лабрада, Самир Банут, Лари Скот и др.

Този филм ще Ви предостави поглед към това какво се изисква за да бъдете част от състезанието Мистър Олимпия и как цялата индустрия се е променила през последните 50 години.

Това е един страхотен и много интересен филм за всеки, който обича фитнеса или има интерес свързан с културизма.

Фимлът е изпълнен не само с легендите, които познаваме от сцената, но и много други хора, които са били част от цялата фитнес индустрия.

Целта се фокусира точно над това което е казано в заглавието – Еволюцията на културизма. Ако търсите надъхващ и мотивиращ филм това може би не е точно най-добрият избор.

Ще чуете много лични истории от легенди като Франк Зейн, който споделя своя опит от годините.

Този филм е препоръчителен за всеки които има интерес към културизма и искат да научат повече за историята и опита на легендите от сцената.

8. The Comeback (1980)

– С участието на: Арнолд Шварценегер, Том Плац, Франк Зейн, Майк Менцер, Самир Банут, Денис Тинерино, Кен Уолър и др.

След своята пауза от 5 години (между 1975 и 1980) Арнолд се завръща отново с целта да спечели титлата Мистър Олимпия за седми път.

Това е може би един от онези забравените и изгубените филми. Сходен е като идея до „Pumping Iron“, но липсва драматичността и дълбочината на хората.

Този филм се фокусира главно над Арнолд и се излъчва няколко месеца преди той да се преобрази като Конан варварина.

Най-интересните неща които ще забележите е как въпреки неговото отсъствие от сцената в продължение на 5 години той не се е променил особено много.

Неговия хъс и желание да бъде най-добрият ще Ви вдъхнови отново. Начинът по който успява да визуализира своите цели и да ги превърне в реалност е нещо, което може да бъде от полза за всички.

9. Stand Tall (1997)

– С участието на: Луи Феригно, Бойер Коу, Арнолд Шварценегер, Роби Робинсън, Джо Уидър и др.

Документален филм който се фокусира над Луи Феригно и неговия път към сцената.

Филмът е заснет в сходен стил като „Pumping Iron“ и се фокусира над Луи.

Филмът проследява неговите млади години като дете в Бруклин, което е трябвало да се справя с реалността въпреки загубата на слух (на 85%). Той се бори с ниското си самочувствие като тренира.

Ако търсите филм с повече информация за различни упражнения и техники на трениране, това може би не е правилният филм за Вас.

10. Raw Iron: The Making of „Pumping Iron“ (2002)

– С участието на: Арнолд Шварценегер, Майк Кац, Ед Корни, Джо Уидър, Рег Парк, Франк Коломбо, Луи Феригно и др.

Това е документален филм за направат на „Pumping Iron“ в чест на 25 годишнината от направата на филма.

„Pumping Iron“ си остава един от най-емблематичните филми, които успяват да заснемат атмосферата от това да си в тези среди. Въпреки че не един филм е бил направен на темата рядко някой филм се е доближавал до тези висоти.

Въпреки че не блести с нещо уникално филмът не е лош. Ако имате свободно време можете да му хвърлите един поглед.

За мен лично бих казал, че предпочитам да гледам „Pumping Iron“.

Но си заслужава гледането от най-големите фенове на културизма и на Арни.

11. The Bodybuilder and I (2007)

Един страхотен Канадски документален филм.

Филмът проследява историята на 59 годишен културист. Филмът е заснет от гледна точка на 30 годишният му син.

Филмът проследява различни неща, той е за успехите, провалите и семейството. Но показва и какво представлява професионалната сцена за по-възрастните културисти. Проследявя мотивацията и страсттта която задвижва тези хора да плащат с време, пот и пари за да бъдат част от сцената и спорта.

Филмът е добре заснет, с лека забавна нотка и неангажиращ, филм, който си заслужава да бъде видян.

И още филми

Тук ще добавя още филми на тема фитнес и културизъм, които по една или друга причина все още не съм гледа, но които си заслужава да бъдат гледани:

 • Ronnie Coleman: The King (2018)
 • Generation Iron 3 (2018)
 • Schwarzenegger: Total Rebuild (1988)
 • Bodybuilders (2000)
 • Markus Ruhl – Made In Germany
 • Kai Greene: Believe (2015)
 • Ronnie Coleman: The Unbelievable!! (2001)
 • Generation Iron 2 (2017)
 • FIBO 2004: Muscle to the Max
 • Thug Workout – Fitness From the Streets
 • Христомир Христов – Препрограмиране
 • Ronnie Coleman: Relentless (2007)
 • Power Unlimited
 • Stand Tall 1997

Използвал съморигиналните английски имена на филмите, защото понякога официалните преводи на български се различават. А така мога да бъда сигурен, че става на въпрос за един и същ филм и всичко е точно.

Списъкът ще продължава да бъде ъпдейтван с нови филми, ревюта и информация.

By Admin

Вашият коментар