училище / университет и фитнес

училище / университет и фитнесУчилището е едно от онези неща, които просто искаме да свърши.

А, когато това се случи, ни се иска да се върнем пак там.

Хм.

Последните години обаче забелязвам тендеция. Все повече и повече млади момчета и момичета започват да се интересуват от спортуване, фитнес тренировки, стрийт фитнес и др.

Най-честата причина е, желанието за усъвършенстване на структурата и способностите на тялото си. Разбира се, когато изглеждаме по-добре и се чувстваме по-добре. Тренировките спомагат за отпускане и разсейване от стреса. Дава Ви време през което не се налага да мислите за всичките отговорности които имате.

Един от най-големите проблеми по това време е училището. Много от учениците не успяват да съчетаят училището и времето за излизане с времето за тренировки. Най-честите проблеми пред тях са:

 • Липсата на подходяща храна по време на училищните часове.
 • Липсата на време за трениране.
 • Липса на пари.

Не е изненадващо.

Защото все пак това са и двете най-важни неща: храната и тренировките.

Нямам време за фитнес?

Най-добрият начин да успеете е като отделите време и структурирате времето си. Това е трудно, но с повече усилия, търпение и постоянство ще го постигнете. И то по-бързо от колкото очаквате. Просто не очаквайте да се случи от днес за утре.

Подреденото време ще ни помогне и в останалите области от нашето ежедневие. Когато има един по-ясен план за това какво и кога ще правим това означава по-малко суматоха и обърканост. По-малко стрес и напрежение през ежедневието.

До някаква степен на студентите, които трябва да ходят на лекции в университета ще им е по-трудно.

Но всичко е въпрос на приоритети. А вашата задача е да ги подредите според това какво е наистина важно за Вас.

Как да си подредим времето?

След като говорим за училище и фитнес, то ще се фокусираме над тях. Всеки ученик има няколко основни задължителни неща през деня, около които се насъбират и останалите дейности.

 • Училищни занятия – Защото няма как без да ходим на училище.
 • Домашни – Защото домашните са основна част от училището.
 • Храна – Още старите легенди на културизма, като Винс Жиронда са казвали, че резултатите зависят 85% от храната, която ядете. Това все още е така.
 • Тренировки – Защото трябва да създадете стимул за растеж на вашето тяло и мускули.
 • Задължения вкъщи – Защото такъв е животът.

Нека разгледаме една примерна подредба на времето през деня. В случая това е пример за ден в който имаме тренировка:

07:00 Ставаме и закусваме.
08:00-13:30 Отиваме на училище. Носим си една или няколко порции храна за да си осигурим нужните нутриенти за през деня.
14:00-14:30 Прибираме се от училище и обядваме. Правим кратка почивка.
15:30 Отиваме на тренировка.
16:30-17:00 Прибираме се вкъщи. Правим кратка почивка.
17:30-19:00 Правим необходими подготовки за храната за остатъка от деня, ако се налага. Подготвяме си храна и за следващия ден. Отделяме време за домашните и други задължения, които имаме.
19:00-20:00 Вечеряме.
22:00 Възможна втора вечеря преди сън.

През уикенда можете да отделите време за някои дейности, които биха могли да Ви спестят много време през седмицата.

Ето какво аз обичам да правя:

Събота и неделя най-често отделям няколко часа и приготвям повечето храни, които ще ям през седмицата. Така не губя време всеки ден да готвя и имам много повече свободно време през седмицата, което може да бъде прекарано в излизане с приятели или просто мързелуване.

А да не говорим и че винаги можете да помолите Вашите родители да Ви сготвят някоя здравословна манджа. Кой е казал, че трябва да вършите всичко сами. 😉

Всичко е въпрос на приоритети и цели.

Много често се отказваме още преди да сме започнали с тренировките и фитнеса, само защото всичко ни изглежда прекалено трудно.

Когато поставим нещата на черно на бяло и имаме един, дори, примерен график ще забележите, че нещата не са толкова невъзможни. Ще забележите малките пробойни, които ви губят времето и не ви дават нищо обратно.

Разбира се повечето ученици имат и други неща за правене, частни уроци, излизания и други задължения, но правилото е едно:

Подредете времето си, и ще имате повече от него!

Как да съчетаем храната с училището?

Вероятно всеки от вас знае, че храната, която се продава в училище, не е кой знае какво. Тя по принцип не е много подходяща и е доста спорно дали може да се нарече здравословна.

Въпреки че са вкусни всичките тези тостери, банички и всякакви други техни подобия са източник на нездравословни мазнини и са бедни на хранителни вещества.

Дори по-лошо.

Често са бедни и на белтъчини (протеин). А той е важен за хората които тренират. Всъщност е важен и за хората, които искат да отслабнат.

Храната е в основата на всичките ни резултати.

Независимо дали искате да покачите мускулна маса или да отслабнете, от храната зависи, колко добри ще са резултатите, които ще имате. Или съответно и липсата на резултати.

Най-добре е да се яде около 4-5 пъти на ден. Особено в училище това може да звучи като трудна задача, но не бързайте. Нещата са по-лесни от колкото Ви се струва.

Нека да направим кратък план на това как да се храним докато сме на училище:

Първо хранене: Закуска преди училище. Старайте се да е богата на хранителни вещества.
Второ хранене: Закуска по време на голямото междучасие. Можете да си носите храна в раницата.
Трето хранене: Обяд. За хората, които имат часове до обяд, това е лесна стъпка. За тези, които имат часове и до късния следобед е препоръчително да си носят със себе си още една порция храна.
Четвърто хранене: Хранене след тренировка. Предимно храна, която бързо се усвоява от организма Ви. За по-добро възстановяване и резултати.
Пето хранене: Вечеря. Не прекалявайте и не се опитвайте да се тъпечете прекалено. Ако обичате да похапвате, правете го сутрин. Така има по-добър шанс храната, която хапвате да бъде изгорена и използвана от тялото.

В зависимост от предпочитанията Ви, можете да подберете храната, която ще ядете в училище. Храни, които са много подходящи за из път или за хапване на вън са:

 • Ядки (Фъстъци, орехи, бадеми, лещници и др.)
 • Омлети, варени яйца.
 • Протеинови бисквити, барове и др. (За предпочитане – домашни.)
 • Протеинови шейкове.
 • Плодове и заленчуци.
 • Ако имате кутии за храна и сте склонни да ги вземете с вас, това може да увеличи изборът и менюто Ви.

Разполагате с малък бюджет?

Един друг наболял проблем е, че фитнеса и вискоч свързано с него може да излезе доста скъпо.

Това не е задължително вярно.

Здравословният начин на живот, тренировките и консумирането на здравословна храна богата на хранителни елементи не винаги излизат скъпо.

Студентите навярно ще имат по-големи проблеми с финансите от колкото учениците, но това пак зависи от семейство до семейство.

Когато започнах да тренирам за първи път, ще се изненадате, ако Ви кажа с колко пари преживявах на месец. Но това е друга тема.

Ако не разполагате с много пари, това не означава, че нещата стават невъзможни. По-скоро означава, че ще трябва да планирате храната си и всичко останало много по-добре, трябва да следите цените и да си правите сметката много добре.

Примерно за да мога да следя парите, които харча за храна всеки месец си създадох калкулатор в койтто вписвах от коя храна колко ям на ден, каква е цената на порция и какви хранителни елементи получавам от храните. Така успоредно със средните ми разходи за храна следях и макротата си.

Има много достъпни начини да тренирате и да се храните с малък бюджет и да имате прогрес.

 • Трениране у дома или на площадка в парка.
 • Покупка на храни на едро.
 • Избягване на храненето от ресторанти, закусвални и др.
 • Приготвяне на храната вкъщи.
 • Купуване на по-големи количества храна, когато е в промоция.

Качество преди количество

Запомнете, качеството на Вашата тренировка и храната, която консумирате са най-важните фактори за постигането на резултатите, които желаете.

Ето няколко важни съвета, които можете да следвате за да балансирате училището фитнеса и здравословния начин на живот:

 • Изградете си ясен план и график. Графиците ще Ви позволят да бъдете на едно съвсем друго ниво. Ще бъдете по-ефективни и фокусирани.
 • Създайте си рутина. Нека този начин на живот се превърне в навик.
 • Не забравяйте, че сънят е от голяма важност за това, как вашето тяло се възстановява след тренировките. Вярно, някои хора успяват и с по-малко сън, но на повечето от нас са нужни около 7-8 часа качествен сън за доброто функциониране на тялото.
 • Намерете си човек със същите цели. Това да имате тренировъчен партньор, понякога, е безценно. Взаимно ще се държите отговорни и ще се мотивирате, когато на другия не му е ден.
 • Обърнете внимание на малките неща, които Ви губят времето. Ако имате 30 минути, какво избирате да правите? Браузване във интернет или подготовка на здравословна храна? Всичко е до приоритети.
 • Оптимизирайте времето, което прекарвате във фитнеса. Качеството на тренировките преди всичко. Не забравяйте, че никой не е казал, че трябва да тренирате всеки ден. Намерете упражненията и тренировъчната програма, която работи най-добре за Вас.
 • Мултитаскинг. Опитайте се да комбинирате различни неща. Примерно можете да конвертирате записките си или уроците си в аудио файл, който да слушате по пътя към фитнес залата.
 • Оптимизирайте времето, което прекарвате готвейки или вършейки други задължения. Така ще имате повече време и ще се изненадате, как накрая вършите много повече за много по-малко време.

Помнете, че всеки път, когато Вие се откажете от тренировката, някой друг не го прави.

Каквото и да си говорим, след един дълъг ден в който сте свършили много и сте се потрудили винаги ще се чувствате много по-щастливи и успели, от колкото, ако просто се приберете и изкарате деня в леглото.

Помнете, че всичко, което правите сега ще Ви изведе много напред пред всички останали.

By Admin

5 thoughts on “Как да съчетаем училището и фитнеса?”
 1. Hello everyone, it’s my first pay a visit at this web
  page, and piece of writing is really fruitful in favor
  of me, keep up posting such articles or reviews.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.