как да тренираме редовно
как да тренираме редовно
Понякога да започнем да тренираме е лесно. Трудната част е да продължим да тренираме редовно.

Много хора искат да тренират редовно, но просто не могат да изградят навика.

Всички знаем, че едно е да ни се иска да тренираме и съвсем другно нещо е наистина да тренираме. Промяната на нашето поведение не е лесна.

Особено когато вземем предвид и психологическия аспект; как се чувстваме, самооценка, притеснения, несигурност и тн.

Но има някои стратегии, които могат да направят тренирането по-лесно.

Дори и за хора които тренират с години не винаги е лесно. И те са изправени пред същите трудности.

Тези съвети, които ще споделя по-долу могат да бъдат използвани за да изградите навика да тренирате и да не пропускате упражнения и да бъдете по-редовни.

1. Изградете си малък ритуал

Навиците са определени форми на държание, които ние повтаряме.

Ако няма повторяемост в държанието и действията ви, то тогава няма как да има и навик.

Замислете се, създаването на едно навик може да се погледне като упражнение. Упражняваме се да правим едно и също нещо през някакви периоди от време.

Това означава, че, ако намерим начин да направим процеса по започване по-лесен, то ще направим и изграждането на навика по-лесно.

Точно заради това рутината и малките ритуали са толкова важни. Ако успеете да си изградите малък ритуал, с който да направите отиването до фитнеса (примерно) по-лесно, тогава ще е много по-лесно да тренирате.

Можете да изявите вашите намерение да тренирате ясно като запълните следното изречение:

През следващата седмица, ще тренирам в [ДЕН] в [Час] на/в [МЯСТО].

Едно проучване е открило, че хората които са попълнили по-горното изречение са били между 2 и 3 пъти по-вероятно да тренират в дълъг период от време. Това е метод в психологията доказал своите положителни ефекти.

2. Изберете правилното упражнение

Започенете с упражнение, което е лесно.

Най-добрият начин да започнете да тренирате и да изградите тренировките като навик е да започвате с упражнение, което е толкова лесно, че да може да бъде изпълнено дори когато нямате никаква енергия или мотивиция.

Започнете с нещо което е толкова лесно, че да не можете да откажете.

Добра стратегия е прилагането на правилото на 5-те секунди.

Това е супер лесен метод. Знам какво ще си помислите, но не става на въпрос за вдигане на храна от пода, а нещо друго.

Правилото на 5-те секунди се изразява в следното: Ако трябва да свършите нещо, просто преброявате от 1 до 5, без да се замисляте, и го правите.

Много добър пример за това е ставането от леглото рано сутрин.

Искате да излезете да тренирате, но ви мързи? Напълнете бутилката с вода, обуйте си обувките. И това е. Повече не ви трябва за да излезете и при всички условия тренировката ви ще е успешна. Често това преброяване до 5 е достатъчно за да разбута мотивацията ви, да започнете и да завършите тренировката си.

3. Навика преди всичко

Фокусирайте се над навика първо, а резултатите последни.

Стандартният начин, по който всички подхождаме е да търсим резултатите на първо място.

Повечето хора имат цели, те си казват: „Искам да отлсабна с 5 килограма.“ Или, „Искам да кача 5 кг мускулна маса.“

Напълно логично и разбираемо. И аз искам резултати, когато тренирам. Но съм сигурен, че ако повторите горното изречение няколко пъти ще усетите една малка нотка в себе си, която ви казва, че да търсите резултатите на първо място, може би е грешка.

По-важно е да се фокусирате над изграждането на работеща система (която ще ви донесе резултатите) от колкото над резултатите.

Какво е важно когато започваме да тренираме?

Важно е да изградите нормална рутина, която ще можете да поддържате. Това е комбинация от здравословни навици, които ще са съобразени дългосрочно с вашите цели и които могат да бъдат поддържани.

Защо казвам „поддържани“?

Това е важно защото, всеки може да отслабне като премине на строга диета. Но много от тези диети е невъзможно да бъдат поддържани дългосрочно (пр. 90 дневната диета и др.). От части, защото може да се спори, че са нездравословни. И най-вече, защото, когато спрете тази диета, вероятно, ще се върнете към старите си хранителни навици и съответно към старото си състояние (йо-йо ефект).

Не говорим за резултати.

Нека ви дам пример: През първите 6 месеца е по-важно да не пропускате тренировки от колкото да имате огромен прогрес. Когато станете типът човек, който не пропуска тренировки тогава можете да се притеснявате за подобряване на прогреса. Защо? Защото вече имате нужните качества да го направите.

Когато вече тренировките са ви навик, можете да намерите стотици начини да се подобрите. Но без навика, каквото и да правите би било безмислено или краткотрайно.

Когато изградите правилните навици, резултатите сами ще последват.

By Admin

Вашият коментар