Упражненията със собствено тегло обикновено се използват от хората, които не искат да увеличават мускулната си маса, или искат просто да поддържат форма. Доста често биват подценявани и пренебрегвани от много силови атлети, всъщност обаче има упражнения, които биха спомогнали много по пътя към правилното трениране и добро развитие на мускулите ви. За разлика от силовите тренировки, упражненията със собствено тегло, често натоварват стабилизиращи мускули, които често се пренебрегват поради изолиращия ефект на уредите във фитнес залите. Упражненията без тежести, а със собствено тегло могат да се използват почти навсякъде и предоставят обща здравина и издръжливост на тялото. Днес ще споделим списък с 20-те най-добри упражнения със собствено тегло, които може да правите както във фитнеса – за загрявка или доизпомпване след тренировка, така и у дома или на площадката навън – за една отлична тренировка със собствено тегло.

 1. Набирания с широк надхват – безспорно едно от най-добрите упражнения, които мога да включите във вашата програма, въпреки, че упражнението не използва допълнителни тежести, може да допринесе за удивителни резултати в развитието на гръбните мускули. Упражнението се явява базово за тренировката за гръб, помага за здравината, издръжливостта и видимото разширяване на гърба. Въпреки, че доста голяма част от трениращите го пренебрегват поради трудната част със заучаването на изпълнението – обикновено отнема от седмица до няколко месеца за правилното заучаване и заякване на мускула.
 2. Набирания с тесен подхват – едно много добро упражнение със собствено тегло натоварващо както гърба, така и бицепсите. Обикновено това е най-често соченото упражнение за бицепс със собствено тегло. Тъй като другите упражнения за натоварване на бицепса често изискват допълнителна тежест. С това упражнение може много добре да натоварите бицепсите си. Друга много добра страна е, че често е по-лесно за заучаване от набиранията с широк хват и също така могат да ви помогнат да подобрите здравината си и да преминете плавно от тесен към широк хват.
 3. Челна стойка – едно от малкото упражнения, които може да правите без тежест фокусиращо се над раменните мускули. Упражнението се изпълнява като се опрете на ръцете си, и повдигнете крака си опрени на стената. По този начин имитирате раменна преса, но използвате собственото си тегло. Упражнението може да развие доста добре мускулите на раменете. Трябва обаче да се спомене, че е опасно за изпълнение и е добре да не се изпълнява от начинаещи.
 4. Лицеви опори – едно от най-разпространените упражнения със собствено тегло. Упражнението може да развие доста добре триглавите мишнични мускули (трицепсите) и гърдите. Обикновено се използва в края на тренировката за гърди във фитнеса или в суперсерии с други упражнения за гърди, като в такъв случай се получава много добро натоварване на гръдните мускули. При изпълнение с по-тясно разстояние между ръцете, натоварва повече трицепсите и също може да се използва в деня за тренировка на ръцете.
 5. Скок на височина от място – упражнението е много добро за стягане и оформяне на седалището и бедрата. Също така при редовно изпълнение увеличава дистанцията на която се скача (особено добро упражнение за атлети, чийто цели са увеличаване на постиженията си в скоковете). Добре е да споменем, че натоварва доста ставите на краката и трябва да не се прекалява с него, препоръчваме да се посъветвате с физиотерапевт  за оптималния дневен лимит на изпълнение.
 6. Изкачване на стълби – много добро упражнение, което от една страна е кардио тренировка – ще спомогне за изчистването на излишните килограми и издръжливостта ви по време на тренировка, а от друга ще стегне много бързо мускулите на дупето и бедрата. Голям плюс е, че може да се изпълнява почти навсякъде, а ако имате малко на брой стълби и не искате да обикаляте по 100 пъти, може да добавите тежест в раница на гърба си, за да затрудните задачата.
 7. Бърпи – едно много нашумяло напоследък упражнение, което натоварва цялото тяло. Упражнението се използва най-често за натоварване в тренировки от типа HIIT (високо интензивни интервални тренировки). Упражнението представлява съчетание от лицеви опори, клекове и скок от място. Кликнете тук за да видите видео материал как се изпълнява урпажнението.
 8. Планк – Много добро статично упражнение, за развитието и здравината на коремните мускули. Упражнението е много лесно за изпълнение, но натоварва много добре мускулите. Планк представлява задържане на позата на лицева опора, т.е. заставате на ръце на пода, с изправено тяло и ръце (длани и предмишници) поставени на пода, така цялата тежест пада върху лактите ви, но всъщност натоварвате коремните мускули. Задръжте така 30-60-90 секунди и повторете отново след около 60 секундна почивка.
 9. Седеж на стена – това е статично упражнение, което натоварва много добре бедрата, често предпочитано от дамите. Упражнението представлява опирането на гърба и седалището на стена, сякаш е облегалка на стол, докато не седите на нищо, така цялата тежест отива върху бедрата ви. Обикновено се препоръчва започването със около 60-90 секунди стоеж на серия. Отново голям плюс е, че натоварва много добре мускулите, не изисква тежест и разбира се лесно за изпълнение почти навсякъде.
 10. Напади – обикновено това упражнение се изпълнява с тежест, но истината е ,че при малко забавено темпо, увеличени повторения, може да натовари мускулите доста добре. Упражнението натоварва бедрата и седалището, като е много добро в избора за деня на крака, тъй като включва редица мускули (стабилизатори) които често се пренебрегват от трениращите. За да изпълните упражнението без тежест, опитайте да намалите темпото на изпълнение на 2, т.е. ако обикновено изпълнявате за 2 секунди едно повторение, опитайте да изпълните едно повторение за 4 секунди, така ще натоварите мускулите доста по-добре, поради липсата на допълнителна тежест.
 11. Клекове – както нападите, обикновено се изпълнява с тежести, но отново ако забавите времето за изпълнение и увеличите бройката повторения, може да се получи добро натоварване на бедрата и седалището. Също така, голям плюс е, че при липса на тежест ще може да се фокусирате над правилното изпълнение, на това така известно „опасно“ упражнение. Опасно е, защото често трениращите увеличават тежестта въпреки, че всъщност не са готови, от там в комбинация с неправилната техника се получава предпоставка за контузии.
 12. Повдигане на пръсти – повдигането на пръсти е много лесно за изпълнение упражнение, и може дори само със собствено тегло да натоварите прасците си. Изпълнението е много лесно, стъпете на парче дъска или предмет, които да ви позволи да стъпите с предната част на стъпалото си, за да може петата ви да пада под равнището на пръстите ви. Застанете с предната част на стъпалото си върху дъската и поставете единия крак зад другия, повдигнете петата си и отпуснете бавно. Повторете така около 10++ повторения, след което сменете краката. При липса на затруднение, може да увеличите бройката или отново да забавите темпото на изпълнение.
 13. Кофички – едно от упражненията, както набиранията, което е много трудно за правилно изпълнение дори само със собствено тегло, трудно е за повечето начинаещи, но с малко повече мотивация и опити се заучава сравнително бързо. Упражнението натоварва много добре, гърдите и/или трицепсите, и при правилно изпълнение може да видите много добри резултати. Трябва много да пазите раменете си, и при желание, може да започнете с кофичките на пейка (полукофички), които натоварват трицепсите, и след това да преминете към кофички на успоредка, които натоварват повече гърдите, но и ставите на раменете!
 14. Добро утро – упражнението наподобява римска тяга, изпълнява се често с лост или дъмбели, но може и със собствена тежест. Упражнението представлява навеждане на тялото напред при изправени крака. То може много добре да стегне задната част на бедрата, седалището и кръста.
 15. Коремни преси – разбира се, вероятно всеки от нас е чувал и изпълнявал в някаква степен коремните преси. Обикновено при тях проблемът е, че се прекалява с повторенията. Вместо да правите по 50-100 коремни преси, опитайте да забавите теммпото на изпълнение и да ги разделите в няколко серии. Упражнението натоварва доста добре мускулите на корема и съответно те ще спомогнат за правилното изпълнение на други упражнения, които изискват здравината на коремните мускули (например клековете).
 16. Скачане на въже – този тип кардио тренировка е много популярен, поради развитието на издръжливост, спомагането на топенето на излишни мазнини и чудесното натоварване на мускулите на бедрата и горната част на тялото. Добре е отново да не се прекалява с него, тъй като оказва доста голямо натоварване над ставите на коленете.
 17. Л седеж – това е тип статично упражнение, което много добре стяга мускулите на корема и трицепсите. Упражнението представлява стоенето на ръце с изпънати напред крака, образуващо буквата L , от където идва и името му. Кликнете тук за да видите упражнението. Обикновено е трудно за заучаване, но след няколко дни в последователни опити, може да се учудите от прогреса си. Упражнението изглежда впечатляващо и много добре натоварва мускулите. Може да го изпълнявате както планк или седеж на стена, на няколко малки серии по 10-30 секунди или според вашето ниво на издръжливост.
 18. Патешко ходене – това упражнение, представлява ходене в клекнало състояние. Упражнението е доста трудно и натоварва много добре мускулите на краката. Обикновено техниката трудно може да се обърка, но е добре да внимавате за болки в ставите на коленете.
 19. Ножици – упражнението представлява движението на краката ви по идея на движението на ножиците. Застава се в легнало положение на пада, с ръце опрени отстрани на тялото ви, повдигане леко на краката и имитиране на движението на ножиците. Упражнението е чудесно за натоварването на долната част на коремните мускули. Кикнете тук за да видите как се изпълнява.
 20. Страничен планк – упражнението е раздновидност на планк, но неговата цел тук е натоварване на страничните мускули на корема. Този тип планк се изпълнява, като застанете на пода и се извъртите настрани изправите тяло си и отпуснете тежестта си върху едната си ръка, след около 30-60-90 секунди (според вашият опит) смените ръката. Кликнете тук за да видите как се изпълнява.

Допълнителни съвети

 • Както споменахме на няколко пъти, ако дадено упражнение ви е струва много лесно, обърнете внимание на изпълнението му, изпълнявайте го правилно, контролирано и с концентрация над работния мускул. Ако и това не помогне, може да увеличите бройката или сериите на изпълнение.
 • В случай, че желаете, може да добавите допълнителна тежест, например за някои от упражненията, това може да е раница пълна с няколко тежести и поставена на гърба.
 • Разбира се ако разполагате с дъмбели може да затрудните изпълнението на много от упражненията, например при коремните преси може да използвате дисковете с тежести за допълнително натоварване, като ги хванете в ръце по време и ги поставите над гърдите си, по време на изпълнение. При повдигането напръсти или клековете отново може да вземете дъмбелите за да затрудните изпълнението.
 • Може да кликнете на повечето от упражненията, за да видите повече за правилното им изпълнение.

By Admin

166 thoughts on “Топ 20 упражнения със собствено тегло”
 1. Hello, I want to subscribe for this weblog to take hottest updates, thus where can i do it please help.

 2. I was recommended this web site by my cousin. I’m
  not sure whether this post is written by him as nobody else
  know such detailed about my trouble. You are amazing!

  Thanks!

 3. Good day! Would you mind if I share your blog with my
  zynga group? There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Thank you

 4. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never
  found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me.
  Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever
  before.

 5. Hi there, I found your web site by means of Google
  while looking for a similar matter, your website got
  here up, it appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, simply become aware of your blog via Google, and found that it is truly informative.

  I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate if you happen to continue this
  in future. Many folks can be benefited from your writing.
  Cheers!

 6. Thank you for your blog post. Thomas and I are actually saving for just a new publication on this topic
  and your short article has made all of us to save the money.

  Your opinions really responded to all our concerns.
  In fact, a lot more than what we had known before we came
  across your fantastic blog. My partner and i no longer have doubts along with a troubled
  mind because you have attended to our own needs
  here. Thanks

  my web blog – Vibrance Labs Ketorol Reviews (forum.lsbclan.net)

 7. I will right away take hold of your rss as
  I can’t find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service.

  Do you have any? Please permit me understand in order that I may just subscribe.
  Thanks.

  My web blog: Eagle Hemp CBD – librarius.main.jp

 8. Having read this I thought it was really informative. I
  appreciate you finding the time and energy to put this short article together.
  I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and posting comments.
  But so what, it was still worthwhile!

 9. Thank you for your blog post. Thomas and I have been saving to get a new guide on this
  subject matter and your short article has made all of us
  to save all of our money. Your thoughts really responded to all our issues.

  In fact, more than what we had known in advance of the time we discovered your fantastic blog.
  I no longer have doubts plus a troubled mind because you have attended to each of our needs right
  here. Thanks

  my website: Vibrance Labs Keto – http://agrocase.ru

 10. fantastic put up, very informative. I wonder why the
  opposite specialists of this sector do not notice this.
  You must proceed your writing. I’m sure, you’ve a great readers’ base already!

 11. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate
  to this superb blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding
  your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this blog with my Facebook group.
  Chat soon!

  Have a look at my web site; Moscatcher Reviews

 12. I’m really enjoying the theme/design of your blog. Do you ever
  run into any browser compatibility issues? A handful of my blog visitors have complained about my site
  not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome.
  Do you have any solutions to help fix this
  issue?

  Here is my site: AlphaEdge Pills

 13. An interesting discussion is worth comment. I do believe
  that you need to write more about this subject, it may not be a taboo
  matter but typically folks don’t talk about these subjects.

  To the next! Many thanks!!

 14. Hi there just wanted to give you a quick heads
  up and let you know a few of the images aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

 15. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My website has a lot of unique content
  I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot of
  it is popping it up all over the internet without my agreement.
  Do you know any solutions to help stop content from being ripped
  off? I’d genuinely appreciate it.

 16. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your website?
  My website is in the exact same area of interest as
  yours and my users would definitely benefit from a lot of the information you provide here.
  Please let me know if this alright with you. Many thanks!

 17. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank
  you so much, However I am going through difficulties with
  your RSS. I don?t understand why I can’t join it. Is there anybody having the same RSS issues?
  Anyone who knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

  Here is my site Wawza Gummies

 18. Terrific article! This is the kind of information that are
  meant to be shared across the net. Shame on the search engines for now not positioning this
  publish higher! Come on over and visit my web
  site . Thank you =)

 19. A person essentially lend a hand to make seriously posts I’d state.
  That is the first time I frequented your web page and to this
  point? I surprised with the research you made to create this actual put up incredible.
  Excellent job!

 20. Wow that was strange. I just wrote an extremely long comment
  but after I clicked submit my comment didn’t show up.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless,
  just wanted to say excellent blog!

  my homepage :: Aizen Power

 21. Having read this I thought it was rather enlightening. I appreciate you spending some time and effort to put this short article together.

  I once again find myself personally spending way too much time both reading and leaving comments.

  But so what, it was still worth it!

 22. I just could not depart your site prior to suggesting that I really loved the standard information a person provide in your visitors?
  Is gonna be back often to investigate cross-check new posts

  Take a look at my webpage Alethea

 23. If you desire to take a great deal from this article then you have to
  apply such strategies to your won weblog.

 24. Fabulous, what a blog it is! This web site presents
  helpful information to us, keep it up.

 25. Hey there! I just want to offer you a big thumbs up for your excellent information you have got right here on this post.
  I am returning to your blog for more soon.

 26. My coder is trying to persuade me to move to .net from
  PHP. I have always disliked the idea because of
  the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a variety of websites for about
  a year and am worried about switching to another platform.
  I have heard excellent things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress
  content into it? Any kind of help would be really appreciated!

 27. We are a bunch of volunteers and starting a new scheme in our
  community. Your web site offered us with helpful information to paintings on. You’ve done
  a formidable activity and our entire community will likely
  be grateful to you.

  Check out my web blog Infinuity CBD

 28. Howdy! I could have sworn I?ve been to this web site before but after going through a few
  of the posts I realized it?s new to me. Anyways,
  I?m definitely happy I stumbled upon it and I?ll be bookmarking it and checking back regularly!

  my web blog :: Summer Valley CBD

 29. This is the perfect site for everyone who really wants to find out
  about this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue
  with you (not that I actually will need to?HaHa). You certainly
  put a new spin on a subject that has been written about
  for ages. Great stuff, just excellent!

  Here is my homepage – Summer Valley CBD Reviews

 30. Greetings, There’s no doubt that your blog might be having web browser compatibility problems.
  Whenever I take a look at your blog in Safari, it looks fine however, when opening in I.E.,
  it has some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up!
  Other than that, wonderful blog!

  Look at my blog post Sparkling Pure CBD Gummies

 31. This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post.
  Also, I have shared your website in my social networks!

  Also visit my page; duna-anapa.net.ru

 32. Have you ever thought about creating an ebook or guest authoring on other sites?
  I have a blog centered on the same subjects you discuss and would love to
  have you share some stories/information. I know my audience would appreciate your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

  Here is my web page – Renown CBD Oil

 33. I have been surfing online more than 4 hours today, yet I
  never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. In my view, if all website
  owners and bloggers made good content as you did, the
  web will be a lot more useful than ever before.

 34. Do you have a spam problem on this site; I also am
  a blogger, and I was curious about your situation; many of us have developed some nice procedures and we are looking to swap
  methods with other folks, be sure to shoot me an e-mail if interested.

  My website … Erorectin Ingredients

 35. When I originally commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments
  are added- checkbox and from now on each time a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment.
  Perhaps there is an easy method you can remove me from that service?
  Thank you!

  Feel free to visit my web site … Health Flow Male Enhancement

 36. Please let me know if you’re looking for a author for your weblog.
  You have some really good posts and I think I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d really like to
  write some content for your blog in exchange for a link back
  to mine. Please shoot me an e-mail if interested.
  Many thanks!

  Review my web-site – forums.feasycom.com

 37. Greetings! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how
  to make your site mobile friendly? My web site looks weird
  when browsing from my apple iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct this problem.
  If you have any recommendations, please
  share. Many thanks!

  Check out my blog post; Green Flame CBD Gummies

 38. What i do not realize is if truth be told how you’re not really a lot more
  smartly-favored than you may be now. You are so
  intelligent. You understand thus considerably with regards to this matter, produced me in my opinion believe it from numerous various angles.
  Its like men and women aren’t interested except it is one thing
  to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs great.
  All the time deal with it up!

  Visit my web page – Bio Wellness CBD Gummies

 39. Thanks for some other informative website. Where else may just I get that kind of information written in such a perfect approach?
  I’ve a mission that I am just now operating on, and I have been on the
  glance out for such info.

  Also visit my website; Strawberry CBD Gummies

 40. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources
  back to your blog? My blog site is in the exact same niche as yours and my visitors would certainly benefit from a lot of the information you present here.
  Please let me know if this okay with you. Thanks!

 41. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you, However I am encountering issues with your RSS.
  I don’t understand why I am unable to subscribe to it.
  Is there anybody having the same RSS issues? Anyone who knows the solution can you kindly respond?
  Thanx!!

  Check out my web site astravo.net.ru

 42. An interesting discussion is definitely worth comment.
  There’s no doubt that that you ought to publish more on this issue, it may not be a taboo subject but typically people do
  not discuss these issues. To the next! All the best!!

  Feel free to visit my blog post – Lewis

 43. This design is incredible! You obviously know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how
  you presented it. Too cool!

  Feel free to surf to my web site :: Max Ketosis Fuel Review

 44. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did
  you create this website yourself or did you hire someone
  to do it for you? Plz reply as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from.
  kudos

  my web page; Pure Kana CBD Review

 45. Hi there, just became alert to your blog thru Google, and located
  that it is really informative. I’m going to be careful for
  brussels. I will be grateful in the event you proceed this in future.
  Lots of people shall be benefited from your writing.
  Cheers!

  Take a look at my web-site Summer Valley CBD Gummies

 46. Howdy! This article couldn’t be written much better! Going through this article reminds me
  of my previous roommate! He continually kept talking about this.
  I am going to send this information to him. Pretty sure he’ll have a good read.
  Thanks for sharing!

  Check out my site; Reneaux Cream Reviews

 47. Hi my family member! I want to say that this post is amazing, nice written and come with almost all important infos.

  I would like to see more posts like this.

  Look into my web site :: Jere

 48. hello there and thank you for your info – I’ve certainly
  picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using this
  website, as I experienced to reload the
  web site lots of times previous to I could get it
  to load correctly. I had been wondering if your web host
  is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your
  placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords.
  Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for much
  more of your respective interesting content. Ensure that you update
  this again very soon..

  My blog post :: shihan.com.ru

 49. Wow that was odd. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t
  show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again.
  Anyways, just wanted to say wonderful blog!

  Feel free to visit my website – Cool Wave Portable AC

 50. I needed to write you this little bit of note to say thank you as before over the pleasing opinions
  you’ve shown on this page. It’s quite seriously open-handed of
  people like you giving without restraint exactly what a few people
  could possibly have offered for sale as an e-book to make
  some bucks for themselves, chiefly considering the fact that
  you might well have tried it if you wanted. These good tips in addition worked to
  become a good way to realize that some people have similar zeal the same as my personal
  own to find out good deal more with reference to this condition. I’m sure there are many more enjoyable opportunities in the future for
  many who discover your blog.

  Also visit my web-site :: Keto X3 Review

 51. Heya i’m for the first time here. I found this board and I to find
  It really helpful & it helped me out much. I am hoping
  to give something again and aid others like you aided me.

  my blog post: Nature Leaf CBD

 52. Great weblog right here! Additionally your website rather a lot
  up fast! What host are you using? Can I am getting
  your affiliate link to your host? I want my
  website loaded up as fast as yours lol.

  Take a look at my blog post; carb cycling

 53. I have been exploring for a bit for any high-quality articles or
  weblog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I
  ultimately stumbled upon this site. Studying
  this information So i’m glad to convey that I have a very good uncanny feeling I came upon just what I needed.
  I such a lot unquestionably will make sure to do not
  forget this web site and give it a glance on a continuing basis.

  Here is my webpage :: portable air conditioner

 54. Thank you, I have just been looking for information approximately
  this topic for a long time and yours is the greatest I’ve
  found out till now. But, what about the conclusion? Are you positive concerning the source?

  Visit my blog 163.30.42.16

 55. Thanks for your entire efforts on this blog.
  My mother loves engaging in investigation and it’s easy to
  see why. I know all of the dynamic manner you present powerful
  tricks via this website and as well increase contribution from other people on this theme and my
  child is really understanding a whole lot. Have fun with
  the remaining portion of the year. You’re the one carrying out a dazzling
  job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I’m really impressed along with your writing abilities and also with the structure for your weblog.

  Is this a paid topic or did you customize it yourself?
  Anyway keep up the nice high quality writing, it’s rare to
  peer a nice weblog like this one nowadays.

  Here is my site http://163.30.42.16

 56. hey there and thank you for your information ? I’ve definitely picked up
  something new from right here. I did however expertise a few technical points using
  this site, as I experienced to reload the web site many
  times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK?
  Not that I’m complaining, but sluggish loading instances
  times will sometimes affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with
  Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and could
  look out for much more of your respective fascinating content.
  Ensure that you update this again soon.

  Take a look at my webpage … http://www.comptine.biz/

 57. Good blog! I really love how it is easy on my eyes and the data are
  well written. I’m wondering how I might be notified whenever a new post has
  been made. I’ve subscribed to your RSS which must do the trick!
  Have a nice day!

  Feel free to visit my blog balanced low-carb diet

 58. Definitely consider that which you said. Your favorite justification seemed to be on the net the easiest
  factor to keep in mind of. I say to you, I certainly get irked while
  other folks consider worries that they just don’t know
  about. You controlled to hit the nail upon the highest and also
  defined out the entire thing with no need side-effects , other people can take a signal.
  Will likely be again to get more. Thanks

  Feel free to visit my webpage … free indoor growing

 59. I am extremely impressed along with your writing talents as well as with the
  structure in your blog. Is that this a paid topic or did you modify it your self?
  Anyway stay up the nice quality writing, it is rare to peer a great
  blog like this one these days.

  my page – Yasmin

 60. I believe other website proprietors should take this
  internet site as an example, very clean and wonderful user
  friendly style.

  Also visit my web-site seeds prior

 61. I blog frequently and I really thank you for your information. This article has truly peaked my interest.
  I am going to book mark your website and keep checking for
  new details about once per week. I subscribed to your RSS
  feed as well.

  Also visit my homepage sex party

 62. I’m extremely inspired together with your writing skills and also with the structure to
  your weblog. Is this a paid topic or did you modify it
  your self? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to peer a great blog like this
  one nowadays.

  Visit my webpage; healthy nutrition

 63. I?m impressed, I must say. Seldom do I come across a blog that?s both educative and amusing, and let me tell you, you have
  hit the nail on the head. The problem is something not enough men and women are speaking intelligently about.

  Now i’m very happy I came across this during my hunt for something concerning this.

  Stop by my web-site :: term treatment

 64. Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but after
  I clicked submit my comment didn’t appear.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say wonderful blog!

  My web blog :: http://www.aniene.net

 65. I precisely had to appreciate you once again. I am not sure the things
  I might have carried out without these opinions
  shown by you about such situation. It was a very difficult crisis for me, but considering this expert avenue you resolved that forced me to cry
  with gladness. I’m happier for the work and even trust you are aware of an amazing job your are getting into educating people today all
  through your blog. Most probably you have never met any of us.

  Visit my blog rucame.club

 66. I?m impressed, I have to admit. Rarely do I encounter a
  blog that?s equally educative and amusing, and without a doubt,
  you’ve hit the nail on the head. The problem is something which not enough people are speaking intelligently about.
  I am very happy that I stumbled across this in my search for something relating to this.

  Also visit my web page … affordable treatment

 67. I don’t know whether it’s just me or if everyone else experiencing problems with
  your site. It seems like some of the written text within your content
  are running off the screen. Can somebody else please
  comment and let me know if this is happening to them too?
  This may be a issue with my browser because I’ve had this
  happen previously. Many thanks

  Visit my web blog :: ketogenic diet ulitmate

 68. I’m truly enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which
  makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to
  create your theme? Fantastic work!

  Also visit my web page: growing mini-course

 69. hey there and thank you for your information – I’ve definitely picked up anything new from right here.
  I did however expertise some technical points using this web site, since I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it
  to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK?

  Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high
  quality score if ads and marketing with Adwords. Well I’m
  adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective interesting content.
  Make sure you update this again soon..

  Here is my homepage :: sweet potato diet

 70. Hi there! This blog post couldn’t be written much
  better! Going through this article reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept preaching about this. I most certainly
  will forward this article to him. Pretty sure he’s going to have a very good read.

  I appreciate you for sharing!

  My homepage: atolyesi.net

 71. Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and
  you are just too fantastic. I actually like
  what you have acquired here, really like what you’re stating
  and the way in which you say it. You make it entertaining
  and you still take care of to keep it wise. I can’t wait to read
  far more from you. This is really a tremendous website.

  Also visit my web page: marijuana seeds

 72. Asking questions are in fact pleasant thing if you are not understanding something entirely, but this post gives pleasant understanding yet.

  Feel free to surf to my website: term treatment

 73. Great blog you have here but I was wanting to know if you knew of any discussion boards that cover the same topics discussed
  here? I’d really love to be a part of online community where I
  can get feedback from other experienced individuals that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know.

  Appreciate it!

  Also visit my blog post; Clint

 74. I must thank you for the efforts you have put in writing this blog.
  I am hoping to view the same high-grade blog posts from
  you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my very own blog now 😉

  Here is my site great diet foods

 75. Quality articles is the important to be a focus for the people to go to see the
  website, that’s what this website is providing.

  Feel free to visit my web-site: build muscle

 76. This is very fascinating, You’re an excessively
  skilled blogger. I have joined your feed and look forward to looking for more of your fantastic post.
  Additionally, I’ve shared your site in my social networks!

  Look at my website – lose weight quickly

 77. Right here is the perfect site for everyone who wants to understand
  this topic. You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I
  actually will need to?HaHa). You certainly put a brand new spin on a
  subject that has been discussed for many years. Excellent
  stuff, just wonderful!

  My web blog :: prefer natural skin

 78. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout
  on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Either way keep up the excellent quality writing,
  it is rare to see a great blog like this one today.

  Also visit my blog post :: skin greatly

 79. Howdy! Someone in my Myspace group shared this website
  with us so I came to take a look. I’m definitely loving
  the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!
  Outstanding blog and wonderful design.

  my web blog Arleen

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.