Типове тяло (Ендоморф, Мезоморф и Ектоморф)

Всички сме различни.

Нашите тела и гени са различни, както и много други неща, които ни предразполагат към различни неща. Реагираме различно на различните храни, имаме различни силни и слаби страни. И може би се питате:

 • Какъв е моят тип тяло?
 • Типът тяло оказва ли влияние върху това как трябва да тренирам?
 • Лош ген ли имам?
 • Как да тренирам и да се храня според моя тип тяло?

Соматотип тяло (Ендоморф, Мезоморф, Ектоморф)
Източник: Granito diaz [CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons
Стандартните разбирания категоризират хората в три основни „типа тяло“:

 1. Ендоморф;
 2. Ектоморф;
 3. Мезоморф;

Ще ги разгледаме подробно в тази статия. Но първо, когато говорим за генетични предразположености, силни и слаби страни, има много други и различни фактори които играят роля тук. Проблемът не опира просто до типът тяло, което имате.

Както ще откриете тук, това, че сте добри в едно начинание не означава, че трябва да се ограничавате и да не правите нищо друго.

Ще разгледаме различните типове тяло и други важни детайли. Така че дори и да не сте чували до сега за различните типове тяло или се чудите вашето какво е не се притеснявайте.

Трите основни типа тяло

През 1940, Американският психолог Уилям Шелдън се е опитал да класифицира хората в три категории наречени соматотипове:

 • Ендоморфи;
 • Ектоморфи;
 • Мезоморфи;

Целта на Шелдън е била да свърже типът тяло на различните хора с техния нрав и потенциална предразположеност към болести. В самото си начало тези термини не са имали никаква връзка с фитнеса и бодибилдинга.

През годините обаче тези три типа стават широко използвани във фитнес обществото като класификация на това как телата ни се очаква да реагират в следствие на тренировките и храненето.

Дали тази класификация е напълно коректна и правилна е въпрос на интересна дискусия. Защото в чист вид те са рядко срещано явление. Често ние имаме по малко и от трите типа. 

Но тази класификация е изпитала теста на времето и е останала като често използван термин ще говорим за тях.

Има и сравнително трудна математическа формула, която можете да използвате за да изчислите вашия соматотип. Но за сега можем да я пропуснем и да преминем към нещата които най-вероятно искате да разберете.

Това са трите типа тяло и техните характеристики. Най-вероятно ще откриете, че горе долу пасвате в един от тях:

Ектоморф (слаб)

Ектоморфите се характеризират с дълги, слаби и тънки крайници и мускули. Те обикновено имат нисък процент подкожни мазнини. Смята се, че не са предразположени към покачването на мускулна маса, нито на подкожна мазнина.

Това са често така наречените хардгейнъри, които твърдят, че колкото и да ядат не могат да качат мускулна маса.

Аз също, може да се каже, че спадам към тази категория. Или поне дълго време мислех така. Но успях да преборя тази „диагноза“.

Мезоморф (мускулест)

Мезоморфите се характеризират със средно големи кокали, едро тяло и ниски нива на подкожни мазнини, широки рамене и тясна талия. Мезоморфите са предразположени да покачват мускулна маса без да покачват или задържат мазнини.

За тях може да се каже, че са уцелили шестицата от тотото.

Ендоморф (пълен)

Ендоморфите се характеризират с широка талия, едър кокал (едро телосложение) и са предразположени повече към задържането на мазнини от колкото към изграждането на мускулна маса.

Ако ви е трудно да свалите излишните килограми или качвате мазно лесно, възможно е да сте ендоморфи.

По-късно ще говоря и защо тези класификации не са толква важни и защо по-важно е вашето отношение към тях.

Какъв е моят тип тяло?

Въпреки че тези три класификации могат да се разгледат като добра основа, от която да водим своите заключения, трябва да се знае, че има още много фактори, от които зависи всичко.

Както споменах по-горе, в чист вид те са рядко срещни.

Представете си тези три типа като крайните точки на триъгълник. Това са трите крайности и ние може да се намираме във всяка една точка от този триъгълник (не само в крайностите). Често реалността е, че сме взели в различни съотношения от всяка от трите категории.

Въпреки ролята която оказва нашият ген, нашият начин на живот, храната която ядем и как тренираме в крайна сметка ще определят как ще изглежда нашето тяло.

Също продължително трениране и/или добри хранителни навици могат да променят видът на тялото ви. Така един културист може да изглежда като мезоморф, а всъщност да е ектморф, който е положил много усилия и труд.

Проблемът със соматотиповете

Проблемът е, че много лесно можем да използваме тези класификации, като извинение или причина, защо нямаме резултати или водим нездравословен начин на живот.

 • „Аз съм типичен ектоморф, просто няма как да кача килограми.“
 • „Аз съм ендоморф, каквото и да правя просто няма как да отслабна.“

Това е като класифицирането на някой като интроверт след което той просто може да използва извинението че не може да се държи добре с хората. Лесен изход и лесно извинение за да не се полагат никакви усилия.

Не трябва да използваме тези класификации като извинение. И аз го правих дълго време. Смятах се за хардгейнър и бях приел съдбата си. Но от тогава до сега нещата се промениха много.

А и в крайна сметка концепцията за огромната разлика в метаболизма на различните соматотипове е преувеличена.

Изследванията показват, че разликата на метаболизма на повечето хора е в диапазон около 200-300 калории. Това е колкото 50 гр. фъстъци. Разбира се, това не означава, че не може да има много по-големи разминавания.

Решенията които взимаме са много по-важни. Ето какво означава това:

 • Ако сте слаби (както аз бях) може би нямате толкова бърз метаболизъм, колкото ви се иска да си мислите. Въпреки, че ядете „много“, ако започнете да си следите храната както трябва, най-вероятно ще се окаже, че ядете в пъти по-малко от колкото си мислите (какъвто беше и случаят с мен).
 • Ако сте пълни, вероятно нямате толкова бавен метаболизъм, колкото си мислите. Всъщност вероятността е вашият метаболизъм е доста по-бърз от колкото на някой, който е по-слаб от вас (за да се поддържат по-големите килограми се горят повече калории от тялото). Вероятно вие ядете повече храна от колкото изгаряте.

Това от една страна са добри новини, но от друга означава, че трябва да се потрудите за да имате резултатите, които искате.

Разбрах, кой тип тяло имам. Сега какво?

Добре, прочели сте всичко до тук и може би сте се класифицирали, като един от трите типа и сега се чудите, какво всъщност трябва да правите?

Първо без значение от вашите характеристики, трябва да знаете, че всеки може да отслабне и да качи мускулна маса, или пък да напълнее, ако не внимава.

Имайте предвид, че често хората които напълняват лесно, не винаги са ендоморфи. По-вероятно е да имат заседнал начин на живот и лоши хранителни навици.

Аз съм Ектоморф:

Добре, вие сте някой който трудно качва килограми.

И аз мислех, че съм такъв смятах, че цял живот ще бъда клечка. Но каква беше реалността?

Всъщност не ядях достатъчно. И това е слабо казано. Бях в пъти под нужните ми калории, нужните количества протеин, въглехидрати и мазнини.

Ако искате да качите килограми:

 • ЯЖТЕ ПОВЕЧЕ;
 • Намалете кардиото – чества грешка при хора, които са слаби и не се хранят добре по начало. Имайте предвид, че често културистите от златната ера изобщо не са правили кардио (лош пример, знам). Не казвам никога да не го правите, разбира се!
 • Фокусирайте се над оптимизиране на тренировките си. С резултатите ще дойде и силата, не се притеснявайте, ако не вдигате 100 кг. на лежанка от първия ден.;

Препоръчвам следните статии:

Аз съм Мезоморф:

Това е страхотно, имате много добри шансове да качите мускулна маса и същевременно да поддържате нисък процент подкожни мазнини, което означава и добър релеф.

 • Фокусирайте се над оптимизиране на тренировките и силата си;
 • Фокусирайте се над изграждането на добри хранителни навици – често мезоморфите, не обръщат внимание на храната, която ядът, просто защото за тях изглежда, че храната е без значение. Просто ядат и качват килограми. Когато сте млади определено тялото ви може да се справи с лошата диета но с напредването на възрастта тя е от голяма важност.

Аз съм Ендоморф:

За ендоморфите постигането на желаното тяло може да изглежда като задача с повишена трудност. Не отричам, но това не е задължително и напълно вярно. Навярно ще се нуждаете от много добра дисциплина.

 • Фокусирайте се над качеството на храната си.
 • Следете стриктно количествата храна. Поддържайте лек калориен дефицит.
 • Вашият метаболизъм не е бавен (не се чувствайте в безизходица) най-вероятно ядете повече от колкото предполагате и не сте достатъчно физически активни за да наклоните везната в правилната посока.
 • Вероятно консумирате нездравословни храни и/или храни богати на захар. Това води до физиологични промени в тялото ви, които водят до натрупване на мазнини.
 • Фокусирайте се над изграждането на правилните навици на първо място.
 • Започнете да тренирате, като първата ви цел трябва да е да постигнете постоянство и да направите активния начин на живот навик.

Като започнете да тренирате и подобрите хранителните си навици, можете да промените как вашето тяло ще изглежда и как да реагира към калориите които приемате с храната си. Можете да го направите!

Препоръчвам следните статии:

Не си харесвам тялото, какво да правя?

Дори и да не си харесвате типа тяло, който имате това не е краят на света.

Всичко е във вашите ръце.

Истината е, че тялото ви ще реагира по определен начин; ще натрупва мазнини по определен начин и ще гори енергия по определен начин.

В зависимост от вашите гени, пол, хормонален баланс, възраст и здравословно състояние, може да се наложи да бъдете по-внимателни с консумацията на захар и преработени храни храни или мазнини. Защото може генетично да сте предразположени към натрупване на мазнини от тях вместо тялото ви да ги използва за енергия.

Защо не харесвам цялата концепция за соматотиповете

През годините осъзнах, че има много фактори от които зависи нашето здраве. Не е въпрос само на това да ядем по-малко и да се движим повече. Това е сложна тема и не случайно е изпълнена с толкова дискусии и митове.

И аз се смятах за типичния ектоморф, който каквото и да прави не може да качи килограми.

Ще забележите, че това се превръща в самодиагноза и самовнушение, „Аз съм такъв, няма какво да се направи.“ И това е най-лошото нещо свързано със типовете тяло. Да, разбира се, че ще имате предразположености към едно или друго нещо. Както и аз имам предразположеност към трудно качване на маса, но това не ме спря. Напротив с времето от нещо негативно се превърна в нещо положително.

Днес, ако ме попитате, ще ви отговоря, че „типът тяло“ като концепция, няма голямо значение и може само да навреди.

Както самият Винс Жиронда го е казал преди много години: „От диетата зависят 80 % от резултатите.“ Най-добрият начин да постигнете това, което искате е да ядете правилните храни.

Вашия избор как и колко да тренирате ще определи останалите 20%. В крайна сметка всичко това се свежда до едно простичко нещо, а именно: да водите начин на живот, който ви харесва.

By Admin

926 thoughts on “Типове Тяло (Соматотип) + Препоръки и примери”
 1. whoah this blog is magnificent i really like reading your
  posts. Stay up the good work! You know, a lot of people
  are looking round for this information, you could aid them greatly.

 2. I read this article completely about the comparison of
  most up-to-date and previous technologies, it’s awesome
  article.

 3. Hey this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors
  or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get guidance from someone
  with experience. Any help would be greatly appreciated!

 4. Quality articles is the important to interest the viewers to go to see the website, that’s what this website is providing.

 5. you’re really a good webmaster. The website loading speed is incredible. It seems that you’re doing any unique trick. In addition, The contents are masterwork. you have done a wonderful job on this topic!

 6. Hi there to every body, it’s my first visit of this website; this webpage contains amazing and really good stuff in favor of visitors.|

 7. Amazing! This blog looks just like my old one! It’s on a totally different subject but it has pretty much the same page layout and design. Wonderful choice of colors!|

 8. I blog often and I genuinely appreciate your content. The article has truly peaked my interest. I’m going to bookmark your blog and keep checking for new information about once a week. I opted in for your Feed as well.

 9. Hey! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m tryingto get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.If you know of any please share. Thank you!

 10. Good way of telling, and pleasant article to obtain information about my presentation subject matter,which i am going to convey in institution of higher education.

 11. Hi, its fastidious post concerning media print, we all know media is a great source of facts.

 12. Greetings! Very helpful advice within this post!It’s the little changes that produce the most important changes.Thanks a lot for sharing!

 13. What a information of un-ambiguity and preserveness ofvaluable familiarity regarding unexpected feelings.

 14. It’s actually a cool and useful piece of information. I’m satisfied that you just shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 15. Situs Mpo Slot Online selau hadir memberikan kenyamanan dalam bermain dan juga tersedia slot pulsa yang bisa diakses dengan rate yang sangat murah.

 16. Aw, this was a really nice post. Taking the time and actual effort to make a very good articleÖ but what can I sayÖ I put things off a whole lot and don’t manage to get nearly anything done.

 17. Heya i am for the first time here. I found this boardand I find It truly useful & it helped me out much.I hope to give something back and aid others like you helped me.

 18. A big thank you for your article.Really looking forward to read more. Want more.

 19. You can definitely see your enthusiasm within the paintings you write. The sector hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. Always go after your heart.

 20. I do agree with all of the ideas you’ve introduced in your post. They are very convincing and will certainly work. Still, the posts are very quick for starters. May you please extend them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

 21. I do not even know how I stopped up here, but I thought this submit used to be great. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger when you are not already. Cheers!|

 22. Hi there, You’ve done a great job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this web site.|

 23. Hello! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one? Thanks a lot!

 24. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I’m going to return yet again since i have book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.|

 25. You actually said that fantastically! how to write a creative nonfiction essay dissertation dissertation for masters degree

 26. Thanks for your marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you may be a great author.I will be sure to bookmark your blog anddefinitely will come back down the road. I want to encourage continue your great writing, have a nice afternoon!

 27. I’m still learning from you, but I’m improving myself. I absolutely love reading everything that is written on your blog.Keep the aarticles coming. I enjoyed it!

 28. Thanks , I’ve recently been looking for information about this subject for a long time and yours is the best I’ve discovered till now. But, what about the conclusion? Are you positive about the source?

 29. Hi there! Would you mind if I share your blog with my twitter group? There’s a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Thanks|

 30. I was more than happy to discover this website. I need to to thank you for ones time just for this wonderful read!! I definitely savored every bit of it and I have you book marked to look at new things on your site.|

 31. em içimi sen altında kalır gururumAsırlık bir yalanla kandırdım ruhumuNasıldım nasıl oldFree Coupons – Get Free Coupon Online – Store Shipping Couponfree coupons

 32. I don’t even know how I stopped up right here, however I thought this publish was once great. I don’t understand who you might be but definitely you’re going to a famous blogger if you happen to are not already. Cheers!

 33. I do consider all of the concepts you have presented to your post. They’re really convincing and will definitely work. Still, the posts are too short for starters. Could you please prolong them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 34. „OK Auntie“ I answered briefly. „Come on, the world’s most spoiled girl duo.“ I said as I got into the car.

 35. What’s up, the whole thing is going sound here and ofcourseevery one is sharing information, that’s in fact fine,keep up writing.

 36. Nice read. Thumbs up! It’s like you wrote the book on it or something. This is an excellent, an eye-opener for sure!

 37. An intriguing discussion is worth comment. I believe that you ought to publish more about this topic, it might not be a taboo matter but usually people don’t discuss these topics. To the next! Best wishes!!

 38. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely comeback.

 39. I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You’re incredible! Thanks!

 40. excellent points altogether, you just received a new reader. What would you suggest in regards to your submit that you simply made a few days in the past? Any certain?

 41. Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks|

 42. Thanks for your marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you’re a great author.I will make certain to bookmark your blog and may come back at some point. I want to encourage you to ultimately continue your great posts, have a nice holiday weekend!|

 43. It’s really a nice and helpful piece of info. I’m satisfied that you simply shared this useful info with us.Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 44. Hello to all, the contents existing at this website are actually awesome for people experience, well, keep up the nice work fellows.|

 45. Hey there! I’ve been reading your blog for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Huffman Texas! Just wanted to tell you keep up the good job!

 46. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good.I don’t know who you are but certainly you’re going toa famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 47. Hi there colleagues, good paragraph and good arguments commented at this place, I am truly enjoying by these.|

 48. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.|

 49. Spot on with this write-up, I absolutely think this website needs a great deal more attention. I’ll probably be returning to read through more, thanks for the advice!|

 50. Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely useful info specially the last part 🙂 I care for such info much. I was seeking this particular info for a long time. Thank you and best of luck.

 51. Hi there to every , because I am genuinely eager of reading thisblog’s post to be updated regularly. It consists of pleasant material.

 52. Thanks in favor of sharing such a pleasant idea,paragraph is fastidious, thats why i have read it fully

 53. Pretty! This has been an extremely wonderful post. Thanks for supplying this information.

 54. Some really wonderful information, Gladiola I found this. „Ours is a world where people don’t know what they want and are willing to go through hell to get it.“ by Donald Robert Perry Marquis.

 55. Hello! I could have sworn Iíve been to your blog before but after looking at many of the articles I realized itís new to me. Nonetheless, Iím definitely pleased I found it and Iíll be bookmarking it and checking back regularly!

 56. Hello There. I found your blog using msn. That is a reallyneatly written article. I’ll make sure to bookmark it and return to learn more of your helpful information. Thankyou for the post. I’ll certainly return.

 57. Your style is so unique compared to other folks I have read stuff from. Thank you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just book mark this blog.

 58. Greetings! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a outstanding job!

 59. Hello, i feel that i saw you visited my site thus i came to return the desire?.I’m attempting to to find things to improve my web site!I suppose its good enough to use some of your ideas!!|

 60. hi!,I really like your writing so a lot! percentage we be in contact extra about your article on AOL? I require an expert on this house to solve my problem. Maybe that is you! Taking a look forward to peer you. |

 61. Howdy fantastic blog! Does running a blog like this take a lot of work? I’ve absolutely no expertise in programming however I was hoping to start my own blog soon. Anyway, if you have any ideas or techniques for new blog owners please share. I know this is off subject nevertheless I simply wanted to ask. Cheers!|

 62. magnificent points altogether, you just won a new reader. What might you recommend in regards to your put up that you simply made some days ago? Any sure?|

 63. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out much.I hope to give something back and aid others like you helped me.

 64. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & aid other users like its aided me. Good job.

 65. Hello there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after looking at many of the posts I realized it’s new to me. Anyways, I’m certainly pleased I found it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

 66. Bon oui et aussi non. Ouais étant donné que on trouve certaines sources qui probablement accusent de similaires . Non parce que cela n’est pas suffisant d’imiter ce qu’on peut retrouver avec des articles tiers et de l’interpréter autant simplement:

 67. Great blog you have here.. Itís hard to find good quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate individuals like you! Take care!!

 68. My brother suggested I would possibly like this blog. He was once entirely right. This submit actually made my day. You can’t believe just how so much time I had spent for this information! Thank you!

 69. Heya! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the excellent work!

 70. It’s nearly impossible to find knowledgeable people for this subject, but you sound like you know what you’re talking about! Thanks

 71. Generally I don’t read post on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite nice article.

 72. I don’t even know the way I stopped up here, but I believed this put up was once good. I do not know who you’re however definitely you’re going to a well-known blogger in the event you are not already 😉 Cheers!

 73. I am in fact delighted to read this weblog posts which contains tons of valuable information, thanks for providing such information.|

 74. Today, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!|

 75. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam remarks? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.|

 76. What’s up everyone, it’s my first go to see at this website, and post is genuinely fruitful in favor of me, keep up posting these types of articles or reviews.|

 77. Howdy! This article couldnít be written any better! Looking at this article reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I’ll forward this post to him. Pretty sure he’ll have a great read. Thanks for sharing!

 78. It’s going to be end of mine day, however before finish I am reading this great article to improve my know-how.

 79. Hey there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form?I’m using the same blog platform as yours andI’m having problems finding one? Thanks a lot!

 80. What a information of un-ambiguity and preserveness of valuable experience regarding unpredicted feelings.|

 81. What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively helpful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution & assist other users like its aided me. Good job.|

 82. I’m not sure where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this information for my mission.|

 83. Hey There. I found your blog the usage of msn. That is an extremely smartlywritten article. I will make sure to bookmark it andcome back to read extra of your useful info. Thanks forthe post. I will definitely return.

 84. Good blog you’ve got here.. It’s difficult to find excellent writing like yours these days. I truly appreciate individuals like you! Take care!!

 85. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I am having difficulties with your RSS. I don’t know why I can’t join it. Is there anybody else getting similar RSS issues? Anyone that knows the solution will you kindly respond? Thanks!!

 86. Heya i am for the first time here. I came across this boardand I find It really useful & it helped me out much. I hopeto give something back and help others like you aided me.

 87. Thank you for the good writeup. It in reality used to be a entertainment account it.Look advanced to more brought agreeable from you!However, how could we be in contact?

 88. I enjoy what you guys are usually up too. Such clever work and reporting! Keep up the amazing works guys I’ve added you guys to blogroll.

 89. Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say excellent blog!

 90. Hey! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.|

 91. Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses? If so how do you stop it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me mad so any support is very much appreciated.|

 92. Despite the weakness to water, a Devil Fruit consumer will only be influenced with thedrinking water if she or he is physically touchingit.Free Account – New Free Accounts And Passwordsfree accounts

 93. Wow that was strange. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say wonderful blog!

 94. Король лев гордость Мультфильм «Король лев» Король лев мультфильм 2021

 95. Outstanding post however , I was wanting to know if you could write a litte more on this subject? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more. Appreciate it!

 96. Hi there, I enjoy reading through your post. I like towrite a liittle comment to support you.Visit myy blog post: lucid dreaming easy techniques

 97. Heya i’m for the first time here. I came across this boardand I find It truly useful & it helped me out much.I hope to give something back and help others like you helped me.

 98. Paragraph writing is also a fun, if you know then you can write ifnot it is difficult to write.

 99. Your means of describing all in this post is actuallyfastidious, all can effortlessly understand it, Thanks a lot.

 100. باربری بهبودی – 77728486 – باربری در محدوده بهبودی

 101. Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out. Please let me know where you got your theme. Cheers|

 102. Great web site. Lots of helpful information here. I’m sending it to several friends ans additionally sharing in delicious. And of course, thanks on your effort!|

 103. Normally I don’t learn article on blogs, but I would like to say that this write-up very pressuredme to check out and do it! Your writing taste has been amazed me.Thanks, very nice article.

 104. I do believe all of the ideas you have introduced for your post.They are very convincing and will certainly work.Nonetheless, the posts are very quick for novices. May justyou please prolong them a bit from next time? Thank you for the post.

 105. Your style is very unique in comparison to other folks I’ve read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this blog.

 106. Thanks for a marvelous posting! I definitely enjoyed readingit, you could be a great author.I will be sureto bookmark your blog and will come back at some point.I want to encourage you to definitely continue your great posts, have a nice morning!

 107. After checking out a number of the blog articles on your web site, I really appreciate your technique of writing a blog. I book marked it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Please check out my web site too and tell me your opinion.|

 108. Hello, i feel that i saw you visited my blog so i came to go back the choose?.I’m trying to find issues to enhance my web site!I assume its ok to make use of a few of your concepts!!|

 109. Right here is the perfect blog for anyone who wishes to find out about this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a topic which has been discussed for many years. Excellent stuff, just wonderful!|

 110. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.|

 111. Some excellent secrets that can be learnt from the post. I have now come to understand that that a person can really be successful on this issue and acquire additional skills and qualities by reading a weblog like yours. Thank you for the interesting tips you’ve shared here.

 112. There are a few fascinating points at some point in this posting but I don’t know if I see these people center to heart. There may be some validity but Let me take hold opinion until I investigate it further. Good write-up , thanks and we want more! Included in FeedBurner in addition

 113. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find Itreally useful & it helped me out much. Ihope to give something back and help others like youaided me.

 114. Aw, this was a very good post. Taking the time and actual effort to generate a good article?but what can I say? I procrastinate a lot and don’t seem to get anything done.My blog … Paramore Cream

 115. If you are going for best contents like myself, only go to see this web page all the time for the reason that it offers quality contents, thanks|

 116. Right now it seems like Drupal is the best blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?|

 117. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your website? My blog is in the very same area of interest as yours and my visitors would truly benefit from some of the information you present here. Please let me know if this alright with you. Many thanks!|

 118. It’s not my first time to pay a quick visit this site, i am browsing this site dailly and obtain nice information from here everyday.|

 119. Hello There. I found your blog using msn. That is a really neatly written article. I’ll make sure to bookmark it and return to learn extra of your useful info. Thank you for the post. I will certainly comeback.

 120. I am curious to find out what blog platform you are utilizing? I’m experiencing some minor security issues with my latest blog and I would like to find something more risk-free. Do you have any solutions?

 121. I am not sure where you are getting your information, but greattopic. I needs to spend some time learning more or understanding more.Thanks for excellent information I was looking for this info for my mission.

 122. Hi my friend! I want to say that this article is amazing, nice written and include almost all vital infos. I’d like to peer extra posts like this.

 123. Good day! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading through your posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same topics? Thanks for your time!|

 124. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively useful and it has aided me out loads. I am hoping to contribute & aid different customers like its helped me. Good job.|

 125. I’m really enjoying the theme/design of your blog. Do you ever run into any internet browser compatibility issues? A couple of my blog audience have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any ideas to help fix this problem?|

 126. Greetings from Idaho! I’m bored to tears at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I enjoy the information you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, awesome site!|

 127. Thank you for the auspicious writeup. It in truth was once a leisure accountit. Glance advanced to far introduced agreeable from you!By the way, how can we be in contact?

 128. I want to to thank you for this wonderful read!! I absolutely enjoyed every little bit of it. I have you bookmarked to check out new things you postÖ

 129. An intriguing discussion is worth comment. I think that you need to write more on this subject, it may not be a taboo subject but usually folks don’t discuss such subjects. To the next! Best wishes!!

 130. It’s an awesome piece of writing for all the online visitors; they will take advantage from it I am sure.Look into my blog post … daftar slot carslot88

 131. When someone writes an piece of writing he/she maintains the idea of a user in his/her mind that how a user can be aware of it.So that’s why this post is great. Thanks!Also visit my blog: Tetra Male Infusion

 132. It’s hard to come by knowledgeable people about this topic, however, you sound like you know what you’re talking about! Thanks

 133. Thanks for some other magnificent article. Where else may anybody getthat kind of information in such a perfect approach of writing?I’ve a presentation next week, and I am on the look for such info.

 134. Thanks for ones marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you are a great author.I will ensure that I bookmark yourblog and definitely will come back someday. I want to encourage that you continue your great work,have a nice morning!

 135. Excellent post but I was wondering if you could write a litte more on this topic? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further. Thank you!

 136. I have read so many articles concerning the blogger lovers however this paragraph is truly a good post, keep it up.

 137. Hey just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly.I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show thesame outcome.

 138. An interesting discussion is definitely worth comment. There’s no doubt that that you need to write more on this subject, it may not be a taboo subject but typically people don’t talk about such topics. To the next! Many thanks!!

 139. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me.|

 140. Wonderful blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Kudos!|

 141. You’re so cool! I don’t suppose I’ve read through something like this before. So nice to discover someone with a few genuine thoughts on this topic. Seriously.. many thanks for starting this up. This site is something that is required on the internet, someone with a bit of originality!|

 142. Hello! I could have sworn I’ve been to your blog before but after browsing through some of the posts I realized it’s newto me. Regardless, I’m certainly delighted I discovered it and I’llbe bookmarking it and checking back regularly!

 143. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article.I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info.Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 144. You can definitely see your skills within the work you write.The sector hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how theybelieve. All the time follow your heart.

 145. Thanks for a marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you will be a great author.I will make sure to bookmark your blog and definitely will come back someday. I want to encourage continue your great work, have a nice evening!

 146. It is in point of fact a nice and helpful piece of information. I am satisfied that you simply shared this useful info with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 147. I have learn a few just right stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you place to create such a great informative site.|

 148. I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I’m quite sure I will learn many new stuff right here! Best of luck for the next!|

 149. These are actually impressive ideas in on the topic of blogging. You have touched some pleasant points here. Any way keep up wrinting.|

 150. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thanks Nonetheless I’m experiencing situation with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 151. I read this paragraph completely about the resemblance of latest and earlier technologies,it’s awesome article.

 152. I used to be suggested this blog by my cousin. I’m no longer positive whether this put up is written by means of him as no one else realize such distinct approximately my problem. You’re amazing! Thanks!

 153. It’s actually a cool and helpful piece of info. I’m happythat you just shared this helpful info with us.Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 154. I am not sure where you’re getting your info, but goodtopic. I needs to spend some time learning much more or understanding more.Thanks for wonderful information I was looking for this infofor my mission.

 155. Hi, I do think this is a great blog. I stumbledupon it 😉 I am going to come back yet again since i have book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide other people.|

 156. No matter if some one searches for his necessary thing, therefore he/she wants to be available that in detail, so that thing is maintained over here.|

 157. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too great. I actually like what you’ve acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible. I cant wait to read much more from you. This is actually a wonderful website.|

 158. Really no matter if someone doesn’t be aware of after that its up to other viewers that they will assist, so here it occurs.

 159. The traditional remedy for breach of contract between a faculty district and a teacher is monetary damages.

 160. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how can we communicate? Deonne Parry Crispen

 161. My brother recommended I would possibly like this blog.He was once totally right. This publish truly made my day.You cann’t believe just how so much time I had spent for this info!Thanks!

 162. Greetings! Very helpful advice in this particular post! It is the little changes that produce the most significant changes. Thanks for sharing!

 163. What’s up, I log on to your blog regularly. Your writing style is awesome, keep doing what you’re doing!

 164. It’s difficult to find knowledgeable people in this particular subject, but you sound like you know what you’re talking about! Thanks

 165. When someone writes an paragraph he/she retains the image of a user in his/her mind that how a user can know it. Therefore that’s why this piece of writing is perfect. Thanks!

 166. I do not know whether it’s just me or if perhaps everyone else experiencing problems with your website. It appears as if some of the text within your content are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening to them too? This may be a problem with my internet browser because I’ve had this happen previously. Thank you|

 167. Aw, this was a very good post. Taking a few minutes and actual effort to create a very good articleÖ but what can I sayÖ I hesitate a whole lot and don’t seem to get anything done.

 168. It is truly a great and helpful piece of information. I am happy that you shared this helpfulinformation with us. Please stay us up to date like this.Thank you for sharing.

 169. Thank youThanks for sharing your infothoughts. I trulyreally appreciate your efforts and I amwill be waiting for your nextfurther postwrite ups thank youthanks once again.

 170. Hello i am kavin, its my first time to commenting anywhere, when i read this piece of writing i thought i could also create comment due to this good paragraph.

 171. What’s up, yup this post is actually fastidious andI have learned lot of things from it concerning blogging.thanks.

 172. An interesting discussion is worth comment. I do believe that you need to write more about this topic, it might not be a taboo matter but usually people do not speak about such topics. To the next! Best wishes!!

 173. certainly like your web site but you have to test the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to inform the reality nevertheless I will surely come back again.|

 174. Simply want to say your article is as astounding. The clarity in your post is just nice and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.|

 175. Right here is the perfect site for anybody who would like to find out about this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a topic that’s been written about for years. Wonderful stuff, just wonderful!|

 176. Hello, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your great writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 177. I needed to thank you for this fantastic read!! I definitely enjoyed every little bit of it. I have you book marked to check out new stuff you postÖ

 178. The Paraflex device got earlier been recently employed only inside the Cellini King and also the Day-Date Two, both of which can be obtained only within precious-metal cases.

 179. A motivating discussion is worth comment. I do think that you should write more about this topic, it may not be a taboo matter but typically folks don’t speak about these issues. To the next! Kind regards!!|

 180. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is great blog. An excellent read. I’ll certainly be back.|

 181. Great work! This is the type of info that are supposed to be shared across the web. Disgrace on Google for now not positioning this submit upper! Come on over and talk over with my site . Thank you =)|

 182. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something informative to read?|

 183. Good day very cool blog!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds additionally? I am glad to find a lot of useful information here within the post, we’d like develop extra strategies on this regard, thank you for sharing. . . . . .|

 184. What i don’t realize is actually how you are now not really a lot more well-preferred than you may be right now. You are so intelligent. You recognize therefore significantly in the case of this subject, produced me personally consider it from so many various angles. Its like women and men aren’t interested until it’s something to accomplish with Woman gaga! Your own stuffs excellent. All the time handle it up!|

 185. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?|

 186. Greetings! Very helpful advice within this article! It’s the little changes that make the greatest changes. Many thanks for sharing!|

 187. จริงๆเล่นมาหลายเว็บไซต์เลยจ้ะครับผม ส่วนใหญ่ก็จ่ายจริงครับผม แม้กระนั้นที่ต่างเป็นบางเว็บเวลาฝาก-ถอนจึงควรผ่านผู้แทนครับผม ควรต้องแคปจอส่งให้บุคลากร ผมว่าป่วยหนักเลย มี UFABET นี่แหละขอรับ ผมว่าระบบดีสุดเลย ฝากถอนอัตโนมัติทำเองได้เลยขอรับ

 188. I’m curious to find out what blog platform you’re working with?I’m experiencing some minor security problems with my latestblog and I would like to find something more safeguarded.Do you have any suggestions?my blog Tri-Bol Testo Pills

 189. I am extremely impressed with your writing skills as smartly as with the layout in your weblog. Is this a paid theme or did you customize it your self? Either way keep up the excellent high quality writing, it is rare to look a nice weblog like this one nowadays..|

 190. First off I would like to say awesome blog! I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind. I was curious to know how you center yourself and clear your mind before writing. I’ve had difficulty clearing my thoughts in getting my ideas out. I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted simply just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips? Kudos!|

 191. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely useful and it has helled me outloads. I’m hoping to give a contribution & help other users like its helped me.Great job.

 192. Thank you, I’ve just been searching for info about this topic for ages and yours is the best I have discovered till now. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

 193. Hello there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after looking at some of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I came across it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 194. Hi i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when iread this paragraph i thought i could also makecomment due to this sensible paragraph.

 195. Many thanks , I have not too long ago been attempting to find details about this topic for years and yours is the best I’ve identified to date. But, How about the conclusion? Have you been confident regarding the source?

 196. Wow, fantastic blog structure! How long have you been blogging for? you made running a blog look easy. The full glance of your web site is excellent, as smartly as the content!

 197. You are so awesome! I do not believe I’ve read anything like that before. So great to find somebody with a few unique thoughts on this issue. Really.. many thanks for starting this up. This site is something that’s needed on the web, someone with some originality!|

 198. Hi! I’ve been reading your blog for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shoutout from Houston Texas! Just wanted to mention keepup the great work! asmr 0mniartist

 199. Fantastic blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any recommendations? Kudos!|

 200. I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.|

 201. You actually make it appear so easy with your presentation however I to find this matter to be really one thing which I think I might never understand. It sort of feels too complicated and very vast for me. I am taking a look forward in your subsequent post, I’ll try to get the hang of it!|

 202. Howdy! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start. Do you have any tips or suggestions? Thank you|

 203. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. But think of if you added some great photos or video clips to give your posts more, „pop“! Your content is excellent but with pics and clips, this blog could certainly be one of the most beneficial in its field. Excellent blog!|

 204. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something enlightening to read?|

 205. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely useful and it has helped me outloads. I hope to contribute & assist other users like its helpedme. Great job.my blog post :: bitcoin trading robot

 206. Nghề trang Ēiểm cho người nổi tiếng (chuyên gia trang Ēiểm – makeup artist)

 207. magnificent post, very informative. I wonder why the other specialists of this sector do not realize this. You must proceed your writing. I am confident, you have a huge readers’ base already!|

 208. It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or tips. Maybe you could write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!|

 209. Hello, I believe your website might be having browser compatibility issues. Whenever I look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it’s got some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, wonderful blog!|

 210. Right now it seems like WordPress is the preferred blogging platform availableright now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on yourblog?

 211. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is required to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100 positive. Any tips or advice would be greatly appreciated. Many thanks|

 212. Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.|

 213. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a colleague who has been doing a little homework on this. And he in fact bought me breakfast due to the fact that I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to talk about this issue here on your blog.|

 214. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u got this from. cheers|

 215. Have you ever thought about creating an ebook or guest authoring on other blogs? I have a blog centered on the same subjects you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my audience would enjoy your work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an email.|

 216. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch!

 217. Terrific article! That is the kind of info that are supposed to be shared across the internet. Shame on Google for now not positioning this post higher! Come on over and discuss with my web site . Thank you =)|

 218. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or advice. Perhaps you can write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!|

 219. A fascinating discussion is worth comment. I do think that you should write more about this subject matter, it might not be a taboo subject but typically people don’t talk about such topics.To the next! All the best!!

 220. Thanks for the good writeup. It in reality used to be a entertainment account it. Glance complicated to far brought agreeable from you! By the way, how could we communicate?|

 221. I’m gone to tell my little brother, that he should also go to see this website on regular basis to get updated from latest news.

 222. Valuable info. Fortunate me I discovered your web site unintentionally, and I’m stunned why this coincidence didn’t
  happened earlier! I bookmarked it.

 223. I’m not sure why but this blog is loading incredibly slow for me.Is anyone else having this problem or is it a problem on myend? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 224. I’m gone to tell my little brother, that he should also pay a visit this blog on regular basis to obtain updated from most up-to-date information.

 225. No matter if some one searches for his essential thing, therefore he/shewishes to be available that in detail, thus that thing ismaintained over here.

 226. Thank you for helping out, excellent info. „A man will fight harder for his interests than for his rights.“ by Napoleon Bonaparte.

 227. I’m really enjoying the theme/design of your site. Do you ever run into any
  internet browser compatibility issues? A number of my blog readers have
  complained about my site not working correctly
  in Explorer but looks great in Safari. Do you have any suggestions to help fix this problem?

 228. I want to to thank you for this excellent read!! I absolutely enjoyed every bit of it. I’ve got you book-marked to check out new stuff you postÖ

 229. Good day! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?|

 230. I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are amazing! Thanks!|

 231. At this time it looks like Movable Type is the top blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?|

 232. You made some really good points there. I looked on the net for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.|

 233. Having read this I believed it was very enlightening. I appreciate you spending some time and energy to put this information together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!|

 234. My brother recommended I would possibly like this website. He was once totally right. This post actually made my day. You can not consider just how so much time I had spent for this info! Thank you!|

 235. My brother recommended I would possibly like this web site. He was once totally right. This submit actually made my day. You can not consider just how much time I had spent for this information! Thank you!|

 236. A fascinating discussion is definitely worth comment. I do believe that you should publish more on this subject matter, it may not be a taboo subject but usually folks don’t speak about these subjects. To the next! Kind regards!!

 237. Heya! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the great work!

 238. Good day! Would you mind if I share your blog with my facebook group?There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.Please let me know. Cheers

 239. I really like reading through a post that will make people think. Also, thank you for permitting me to comment!

 240. I do consider all of the ideas you’ve introduced to your post. They’re very convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very quick for newbies. Could you please prolong them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 241. Great blog you’ve got here.. It’s difficult to find good quality writing like yours nowadays. I truly appreciate people like you! Take care!!

 242. Aw, this was an exceptionally good post. Spending some time and actual effort to create a really good articleÖ but what can I sayÖ I procrastinate a lot and don’t seem to get nearly anything done.

 243. I was suggested this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You’re wonderful! Thanks!|

 244. I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for magnificent info I was looking for this info for my mission.|

 245. Excellent blog here! Also your website loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol|

 246. In fact no matter if someone doesn’t be aware of then its up to other users that they will assist, so here it takes place.|

 247. I was wondering if you ever thought of changing the layout of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two images. Maybe you could space it out better?|

 248. I’m gone to tell my little brother, that he should also pay a quick visit this webpage on regular basis to take updated from hottest gossip.|

 249. Coi Trực Tiếp Viettel Vs Bình Dương Tại V League 2021 Ở Kênh Nào? soi keo nha caiĐội tuyển chọn nước Việt Nam chỉ muốn một kết quả hòa có bàn thắng để lần loại hai góp mặt tại World Cup futsal. Nhưng, nhằm làm được điều đó

 250. Hi my family member! I want to say that this article is awesome, nice written and include almost all vital infos. I would like to see more posts like this .

 251. whoah this blog is great i like reading your articles.
  Keep up the great work! You realize, lots
  of people are searching around for this information, you can help them greatly.

 252. These are genuinely wonderful ideas in about blogging. You have touched some fastidious factors here. Any way keep up wrinting.

 253. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is needed to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet savvy so I’m not 100% positive. Any suggestions or advice would be
  greatly appreciated. Appreciate it

 254. Everything is very open with a really clear clarification of the challenges. It was definitely informative. Your website is very helpful. Thanks for sharing!|

 255. Wow, superb weblog format! How long have you been running a blog for? you make running a blog glance easy. The overall look of your website is excellent, as neatly as the content!

 256. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.|

 257. Thanks a lot for sharing this with all of us you really know what you are speaking approximately! Bookmarked. Please also discuss with my site =). We can have a hyperlink exchange contract between us|

 258. I do not know whether it’s just me or if everyone else experiencing
  problems with your site. It looks like some of the written text on your
  posts are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them too?

  This may be a problem with my browser because I’ve had this
  happen before. Kudos

 259. Everyone loves what you guys are up too.This kind of clever work and exposure! Keep up the very good works guys I’ve added you guys to my blogroll.

 260. Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely helpful info specially the last part 🙂 I care for such info much. I was looking for this certain information for a long time. Thank you and good luck.

 261. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts.

  Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 262. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no backup. Do you have any methods to prevent hackers?

 263. magnificent issues altogether, you simply gained a brand newreader. What would you suggest about your put up thatyou just made some days in the past? Any sure?

 264. I really like what you guys are up too. This sort of clever work andexposure! Keep up the good works guys I’ve added you guys to my personalblogroll.

 265. Hi there to all, for the reason that I am truly keen of reading this webpage’s post to be updated regularly. It carries nice data.|

 266. Howdy! Would you mind if I share your blog with my myspace group? There’s a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Thank you

 267. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is excellent blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.|

 268. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get that „perfect balance“ between superb usability and appearance. I must say that you’ve done a great job with this. In addition, the blog loads extremely fast for me on Firefox. Outstanding Blog!|

 269. Great post however , I was wondering if you could write a litte more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further. Many thanks!|

 270. Hi there! I’m at work surfing around your blog frommy new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading your blogand look forward to all your posts! Carry on the great work!

 271. Greetings! Very useful advice in this particular post! It’s the little changes that make the greatest changes. Thanks a lot for sharing!

 272. Howdy just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly.I’m not sure why but I think its a linking issue.I’ve tried it in two different internet browsers and both show thesame outcome.

 273. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely return.|

 274. hello!,I really like your writing very a lot! share we keep up a correspondence more about your post on AOL? I require an expert in this area to resolve my problem. May be that is you! Looking forward to look you.

 275. It’s not my first time to pay a visit this website, i am visiting this site dailly and take fastidious data from here daily.|

 276. each time i used to read smaller articles or reviews that as well clear their motive, and that is also happening with this piece of writing which I am reading at this place.|

 277. My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a number of websites for about a year and am anxious about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any help would be greatly appreciated!|

 278. My spouse and I stumbled over here from a different web address and thought I may as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to exploring your web page repeatedly.|

 279. Today, I went to the beach front with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said „You can hear the ocean if you put this to your ear.“ She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!|

 280. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how could we communicate?|

 281. Howdy! Would you mind if I share your blog with my zynga group? There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Cheers|

 282. I’m not sure where you’re getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this info for my mission.|

 283. I love looking through an article that will make men and women think. Also, many thanks for permitting me to comment!

 284. Aw, this was a really good post. Spending some time and actual effort to generate a superb article… but what can I say… I procrastinate a whole lot and never manage to get anything done.|

 285. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a coworker who has been conducting a little homework on this. And he in fact ordered me lunch due to the fact that I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to discuss this topic here on your internet site.|

 286. You could certainly see your enthusiasm within the work you write. The sector hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 287. It’s enormous that you are getting thoughts from this post as well as from our dialogue made at this place.|

 288. I truly love your website.. Great colors & theme. Did you build this web site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my own personal site and would like to know where you got this from or exactly what the theme is named. Many thanks!|

 289. Aw, this was an incredibly good post. Taking a few minutes and actual effort to produce a top notch article… but what can I say… I procrastinate a whole lot and don’t manage to get anything done.|

 290. It’s truly very difficult in this busy life to listen news on Television, so I just use world wide web for that reason, and take the hottest news.|

 291. Great, thanks for sharing this blog article.Really looking forward to read more. Fantastic.

 292. Useful info. Lucky me I found your site accidentally, and I’m surprised why this coincidence did not took place earlier! I bookmarked it.|

 293. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks|

 294. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of unique content I’ve either written myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any solutions to help stop content from being ripped off? I’d truly appreciate it.|

 295. Have you ever considered creating an ebook or guest authoring on other blogs? I have a blog based on the same subjects you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my subscribers would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an email.|

 296. Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have developed some nice methods and we are looking to exchange methods with other folks, be sure to shoot me an email if interested.|

 297. Hi! I’ve been following your blog for a while now and finally got the courage togo ahead and give you a shout out from New Caney Tx! Just wantedto tell you keep up the excellent work!