Всеки които започне да пази диета, трябва да ограничи дадена храна, доста често при ограничаването на лошите храни се ограничава и приема на много полезни микроелементи. Суровите какаови зърна се използват точно в такива моменти, от една страна те са богати на:протеини, желязо, хром, цинк, полезни мазнини, фибри, манган, калций, витамини A, B1, B2, B3, В5, C, E. и др. Подобни вещества често липсват в строгите хранителни режими за отслабване. От друга страна суровите какаови зърна съдържат голямо количество магнезий който действа детоксикиращо, какаовите зърна са една от храните с най-концентрирано съдържание на антиоксиданти (поради което е добре да не се прекалява с консумацията им), освен това съдържат фенилетиламин –  вещество което се произвежда в тялото на човек когато е влюбен.

Защо сурови?

Заради методите на извличане на какото, то се загрява до големи температури и се добавят вещества, поради което се унищожават почти всички полезни вещества в него. Суровите какаови зърна имат ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity,скала за химичен анализ на антиоксидантните ниваКолкото по-висок индекс има дадена храна, толкова по-високо е съдържанието на антиоксиданти) 28 000. Което е над 10 пъти повече от антиоксидантите които се съдържат в червеното вино, което както всички знаем е изключително полезно!
Какаовите зърна, спомагат за по-бързото възстановяване на силите на организма. Освен това зърната спомагат за намаляването на високо кръвно налягане. Подобряват настроението, засищат глада и намаляват апетита, качества които са доста важни особено по време на диета.

Хранителни стойности на какаовите зърна (за 100грама)

Протеин | Мазнини  | Въглехидрати | Енергия
14гр          |  43гр                  | 36гр                       | 464kcal

Каковите зърна се продават в магазини за здравословни,диетични и био храни.
Цената варира между 13-18лв за 250грама, което за доста хора може да се стори ужасно скъпо, но всъщност какаото не се яде по-много, а в малки количества между 20-50грама на ден. Какаовите зърна не са за наяждане, а добра добавка към диетите, за по-добро здраве, утоляване на глада в екстремни ситуации (когато сме изгладнели и сме на път да хапнем чипс,шоколад, пица или  храни, които по принцип не са позволени в диетите) и добър източник на полезни вещества.

By Admin

Вашият коментар