Стив Рийвс

Стив Рийвс не е просто случаен човек. Той дава началото на бодибилдинга, като дава един неповторим пример на всички. Едни от най-големите легенди като Арнолд, са признали, че благодарение не него са започнали да тренират.

Но, кой е той?

Стив Рийвс е бодибилдър, войник, актьор, филантроп, собственик на фитнес зала, личен треньор и писател.

Детство

Той е роден в Гласгоу, Монтана през 1926. Когато е една на 10 години заедно с майка си се местят в Оукланд, Калифорния. Причината за това е смъртта на баща му (Лестър Рийвс) при инцидент във ферма.

По това време майка му забелязва, че той има много лоша стойка. Често е имал навика да стои изгърбен с рамената отпуснати напред. Тя започва да търси начини да предпази Рийвс от прегърбването. Заради това тя му купува раменен пояс (колан) за изправяне на гърба и раменете. Така това му е помогнало да се предпази от изгърбването и да развие перфектна правилна стойка.

Ако ръцете ти са по-големи от главата ти, значи нещо не е както трябва.

Интерес към фитнеса

Още в училище, малко по малко, неговият интерес към тренировките и фитнеса започва да се заражда.

Момента, който го подтиква към фитнеса е когато той бива победен на канадска борба от момче, което е по-дребно от него. Той открива, че това момче редовно тренира. По този начин той решава, че иска да тренира също.

След като завършва гимназия той се записва в армията и участва във Втората Световна Война. И е изпратен във Филипините.

След като се завръща отново в Калифорния през 1946 той все още не е загубил желанието си да тренира. Така той продължава отново своя път към върхна на бодибилдинга по това време.

Още същата година той печели първото си състезание – Мр. Южна Калифорния. И това е само началото. Той печели същото състезание отново и през следващата година (1947). Същата година печели и Мр. Америка.

До 1950-та той вече е събрал под колана си почти всички титли, които е можело да бъдат спечелени по това време: Мр. Южна Калифорния, Мр. Америка, Мр. Свят, Мр. Вселена.

Но неговият хъс не спира до тук. Той е искал още, защото не му е било писано да бъде просто бодибилдър.

Филмова кариера

След спечелването на Мр. Вселена той започва да получава оферти от Холивуд. Той започва да посещава актьорски уроци и се потапя във филмовата индустрия. В периода между 1954 и 1969 той участва и част от общо 18 филма.

Неговите най-популярни роли са във филмите в които играе ролята на Херкулес, като първият филм става абсолютен хит в цял свят.

Той е един от първите професионални бодибилдъри, които са участвали във филми и са показали на хората, как наистина изглежда един бодибилдър. Така той мотивира множество хора, като им дава един невероятен пример за това как изглежда едно изваяно тяло и физика. Хора, които са споделяли, че Стив Рийвс е им е повлиял са: Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун, Луи Феригно и дори Серж Нюбре.

За жалост, при заснемането на филма „Последните дни на Помпей“, той контузва рамото си. Това става след като овладява една колесница, която е излязла звън контрол. Тази травма е причина за спирането на филмовата му, а в последствие, и на бодибилдинг кариерата му. Въпреки че не се състезава професионално, той продължава да тренира и да поддържа добра физическа форма.

Фитнес Философия

Неговата философия спрямо тренировките е, че по-малкото е по-добре.

По това време много от известните бодибилдъри са тренирали почти всеки ден от седмицата и то по няколко часа. Рийвс, за разлика от тях, е предпочитател на по-лекия подход. Той е тренирал предимно по три дена на седмица, като е тренирал цялото тяло. Тренировката за цяло тяло е, много популярен режим на трениране по това време, като дори до днес е предпочитана от много хора, защото дава резултати.

Той е смятал, че достатъчно добрата и дълга почивка след тренировка и тайната към перфектните резултати и физика. С други думи: Колкото по-малко тренировки в залата – толкова по-добре. Разбира се, стига тренировките да са били правилно изпълнени и ефективни.

По време на неговите тренировки той е следвал няколко различни метода, които, в крайна сметка, допринасят за неговите уникални резултати.

Трябва да се стемим не само към изграждането на балансиран живот, но и към балансирана физика.

Оставял е упражненията за крака към края на тренировката.

Той е тренирал цялот тяло. Причината поради, която започването с краката може да се окаже грешка е, че те са основата. Ако ги изморим още от самото начало преди да сме започнали с останалите части на тялото това би ни попречило. Когато краката са ни изморени това ще окаже влияние и на останалите упражнения. По-трудно ще ги изпълняваме.

Може да се обедите и сами.

Направете няколко серии с клякане и след тов аопитайте да изпълнете раменна преса докато сте изправени или гребане с лост. Ще забележите, че стойката ви и баланса ви няма да са безупречни. От това ще страда ефективността на тренировката.

Не трябва да забравяме и че много от упражненията, макар и косвено, ще натоварват леко краката ви. По този начин оставяйки краката към края на тренировката те вече ще са добре загряли и подготвени за трениране.

Тренирал е срещуположни мускулни групи.

Стив е вярвал, че по този начин се постига много по-балансирано развитие на мускулите и, че по този начин тренировката е много по-ефективна, и се постига много по-голямо напомпване на мускулите.

Вместо да се тренират първо гърдите и после гърба, може да се редува: една серия гърди с една серия за гръб – така докато се направят всичките серии от дадено упражнение.

Винаги е имал цел.

Рийвс не е обичал да се чувства в застой. Винаги се е стремял да се развива и подобрява.

Според него не трябва да имаме само дълготрайни цели но и такива в кратък период.

По време на всяка тренировъчна сесия той си е поставял цели. Целял е всяка следваща тренировка да е с нещо по-добра от предишната. Този хъс му е помогнал да бъде един от най-добрите по-това време и да покачва мускулна маса бързо и ефективно.

Не само това, но този подход помага и за по-добра концентрация над това, което е важно сега и ясна цел и устременост към постигането на по-добри резултати.

Не е изненадващо, че той е бил един от най-големите бодибилдъри по това време.

Бързо ходене за поддържане на стройна фигура

Няма как да не споменем бързото ходене, което е много добра кардио тренировка. Рийвс е бил един от големите привърженици на бързото ходене за отслабване и поддържане на стройна фигура.

Задавал си е за цел да изминава около 800 м. за 8 минути. След като постигне тази цел и с подобряване на издържливостта си следващата му цел е била изминаването на 1600 м. за 14 минути.

Неговото мнение е било бързото ходене да се практикува 4 пъти по 30 минути седмично. Като за добри резултати и поддържане на форма да се изминават около 2-3 км. а за желаещите да постигат по-добри резултати от 3 до 5 км.

Как се е хранел Стив Рийвс?

Интересното е, че той не е следвал някаква специална диета или режим на хранене. Той е ял почти същите неща с които са се хранели всичките бодибилдъри по това време.

Разделението на макронутриентите му е било в следното съотношение: 60% въглехидрати 20% мазнини 20% протеин.

Със сигурно това, което прави впечатление е високият процент въглехидрати, които той е приемал. Нещо, което на много хора не би им харесало в недшно време. Особено като се има предвид, как много често целта е да се ограничат въглхидратите. Може и да изглежда странно, но при него това определено е вършело работа.

Въпреки че препоръчтелни стойности за прием на протеин са около 2 гр. на килограм телесна маса, той е бил далеч от този прием. Ядял е предимно 3 пъти дневно. Той е вярвал в нормалната храна, избягвал е захарта и продукти приготвяни от бяло брашно.

Една интересна особеност е че е препоръчвал денят преди тренировката да се използва за зареждане. Препоръчвал е приемът на повече сложни въглехидрати, като по този начин се цели запасяването на тялото с повече енергия за тренировката на следващия ден.

Много хора се питат какво трябва да ядат преди тренировката или след нея, докато за него е било по-важно, какво се яде на предния ден.

Имайки предвид, че е тренирал три пъти седмично, това има логика и показва, че е отделял много внимание на всяка една тренировъчна сесия така че да извелече максимални резултати от нея.

Без мозък , а не без болка няма резултати… Упражненията ги изпълнявам контролирано и правилно. Знаете, бавно и с перфектна форма – без чийтинг.

Kакво можем да научим от него.

Във всички свери в които се е занимавал той е бил успешен. Като бодибилдър той печели най-големите и престижни състезания по това време. Ако по това време е имало Мр. Олимипия, най-вероятно е щял да вземе и тази титла. Като актьор, самият факт, че той е бил избран да играе ролята на Херкулес, говори сам за себе си. Като писател той пише няколко книги, някой от които остават едни от най-продаваните и до днешен ден.

Той пише няколко книги свързани с натуралния бодибилдинг и винаги е бил привърженик на качването на мсукулна маса чисто без използването на химия.

Стив остава и винаги ще бъде една легенда в бодибилдинга. Той е един ярък пример за това какво можем да постигнем стига да имаме нужното желание и дисциплина.

Със своята целеустременост той вдъхновява огромно количество хора и бъдещи бодибилдъри. Той превръща бодибилдинга в изкуство и го популяризира показвайки, че не е толкова трудно да се постигне страхотна фигура. Неговите тънка талия и широки рамене, едни класически пропорции, впечатляват дори днес.

Дори тренирайки само три пъти седмично той успява да надмине всичките свои конкуренти които е имал по това време. Изключително мотивиращ факт за всички и най-вече за онези които нямат достатъчно време да тренират всеки ден по няколко часа.

By Admin

Вашият коментар