плосък корем
плосък корем
Стегнатият корем не трябва да идва на цената на здравето ни.

Плоският корем, не е невъзможна цел и може да бъде постигнат сравнително лесно и здравословно, при това без да навредите на тялото си. Сигурен съм, че не искате краткотрайни ефекти.

Какво имам предвид?

Най-добрият и здравословен метод за стегнат и плосък корем е да се тренира редовно, което в никакъв случай не означава едночасови тренировки, за което ще обясня повече, и да се изгради добър хранителен режим, съобразен с вашите цели.

Тренировките са изключително важни при изгарянето на мазнините. Има изключително голяма разлика между това да свалите тегло и да изгаряте мазнини.

Често срещан мит е че е възможно да свалите мазнините само в определени зони на тялото си. Свалянето на мазнини работи за цялото тяло и не може да се фокусира над една определена част. Въпреки, че според индивидуалото предразположение на всеки човек може и да не изглежда така.

Най-добрия начин за сваля на тегло е с поддържането на лек калориен дефицит.

Как да се храним за да постигнем плосък корем?

Поддържайте диета чиито калориен прием е по-малък от калориите които изгаряте през деня (калориен дефицит). По този начин тялото ви ще изгаря по малко мазнии всеки ден без да се стига до гладуване – нещо което е срещано при ударните диети. При тях рязко се намаля калорийния. Определено резултати ще видите, но те няма да са нито дълготрайни, нито здравословни. По този начин е много по-вероятно да навредите на тялото си от колкото да му помогнете. При тези диети е много вероятно и да се наблюдава така наречение йо-йо ефект. Сигурен всички сме чували за него ,не един път.

Не забравяйте вашият метаболизъм, защото резултатите са пряко свързани с него. Въпреки, че ще се впусна по-подробно по темата за метаболизма и как по-добре да разберем как работи и как може да го иползваме в наша полза ще спомена няколко неща и тук.

Сигурен съм имате някой приятел който казва „имам бърз метоболизъм – изяждам цяла чиния с храна и след 5 минути отново съм гладен“. Може би това би бил един от най-нагледните и екстремни примери за бърз метаболизъм и в някакви приемливи граници, разбира се, това е което искате да имате.

Какво се случва като гладувате, заради новата диета?  И защо не си заслужава!

Не случайно съм против много от диетите които се появяват почти от нищото. Те промотират дори и не толкова директно – гладуване. Гладуването вкарва организма в състояние което забавя метаболизма.

Нека ви споделя една лична история.

Въпреки познанията ми в тази сфера и аз съм имал не един или два изключително дълги периоди когато не съм можел да се храня достатъчно добре. За мое съжаление съм бил на 50% от хранителния прием който е трябвало да приемам. Ако имате нужда от (примерно) 2800 калории за поддържане на вашето тегло, а ядете само 1400 или дори по-малко – какво е това, ако не гладуване?

Нещото, което ще забележите и което аз забелязах е че – да до един определен момент ще сваляте килограми – колко здравословно и полезно е това за вас е съвсем друг въпрос, но съм напълно сигурен във вас, че можете сами да си отговорите. На този етап тялото започва да разгражда мускулната маса за да се храни (изпада в катаболозъм).

След това първоначално сваляне на килограми се стрига един праг. Забелязах, че вече не изпитвах този глад, който изпитвах преди, когато метаболизмът ми беше изключително бърз. Сега той се забави и стигна, за мен лично, не виждано ниски нива. В този момент по-верятно е да кача мазнини от колкото да ги сваля, а за покачване на мускулна маса или оформянето и дори не може да става и въпрос.

Гладът не е решението особено ако се стига до крайности!

Пийте достатъчно вода.

Правилната дехидратация спомага за свалянето на излишните килограми. Достатъчния прием на вода позволява на тялото да не задържа течности. Не забравяйте да пиете достатъчно течности. Нашето тяло се състои от средно 70% вода, като тези проценти варират в зависимост от различни фактори.

И не само това но и…

Позволява да набляга на изгарянето складираните мазнини от колкото набавените въглехидрати през деня.

От къде и как да започнем с тренировките и упражненията за плосък корем?

Ако сте сравнително начинаещи във фитнеса и тренировките, и сте постоянни, това е изключителна възможност която ви позволява да изградите мускулна маса която ще ви направи много по-стройни и стегнати.

Тренировките са важни понеже те ще ви помогнат да наблегнете на изгарянето на мазнините от колкото изгарянето на мускулната маса. Загубата на мускулна маса е напълно възможно при калориен дефицит и липса на тренировки. Затова и тренировките са изключително важна част която спомага за здравословното състояние на вашето сърце и психическо сътояние.

By Admin

Вашият коментар