скотово сгъване с крив лост

Скотовото сгъване е изолиращо упражнение натоварващо бицепсите. Упражнението може да се изпълни както с лост ( прав и крив, свободен или на уред) така и с дъмбели. Препоръчително е упражнението да не се използва от начинаещи тъй като често се прекалява с килограмите и това е фактор номер едно, който може да доведе до контузии и травми.
Скотово сгъванеНа следната илюстрация може да видите мускулите участващи по време на изпълнение на упражнението.

 

 

 

 

 

 

Начин на изпълнение

https://www.youtube.com/watch?v=TbZQ7IRueFE

  • Нагласете облегалката или седалката така, че ръцете ви да са в удобна позиция, изберете желаната тежест вдигнете я с двете ръце или ако ще използвате дъмбели може и с една
  • Отпуснете ръцете до успоредно положение на пода и започнете сгъване като се стремите да използвате бицепсите си
  • При достигане до точка в която усетите че мускулите спират да се използват отпуснете тежестта обратно до успоредно положение на пода

Чести грешки

  • Използване на цялото тяло – често при изпълнение на упражнението хората не свиват лактите си, или прекалено малко, и така помагат с тялото си за повдигане на тежестта, което както вероятно се досещате ще пречи на натоварването над бицепсите и съответно няма да получите оптималните резултати.
  • Непълна амплитуда – пълната амплитуда е важна при това упражнение, тъй като при непълна амплитуда може да повдигате повече тежестти и така постепенно ще изместите работата на мускулите от бицепсите към други, които иначе трябва да играят ролята на „спомагателни“ а не основни.

Съвети

  • При проблеми със ставите (китките, раменния пояс или лактите) обърнете сериозни внимание по време на изпълнение на упражнението.
  • Избягвайте излишно големи тежести и се стремете да изпълнявате упражнението с добра техника.
  • Концентрирайте се над бицепсовите мускули по време на изпълнение и ако усетите помощ от други мускули опитайте да свалите от тежестта докато не усетите натоварването пълно фокусирано върху бицепсите.

 

By Admin

20 thoughts on “Скотово сгъване”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.