Серж Нюбре

Серж Нюбре е един от най-влиятелните бодибилдъри за времето си. Познат още с неговия прякор „Черната Пантера“ той е бил безстрашен. По време на неговият пик е бил в толкова добра форма, че почти никой професинален бодибилдър не би искал да се състезава с него.

Серж Нюбре е бил един от най-едрите и най-добре развитите мускули по неговото време. Неговите симетриии естетичност остават едни от най-добрите и до ден днешен.

Неговият живот определено обаче не е бил лесен. Не всичко е било подредено така, че той да се превърне в легендата, която е бил. Още от самото начало в малкия френски остров Гваделупа, след това не особенодобрият му опит във федерацията по културизъм (IFBB) до самото откриване на Световната Аматьорска Асоциация по Културизъм (WABBA).

Нека погледнем малко повече в неговата история, начин на живот, хранене, начин на трениране и философия за живота – всичко това, което го е превърнало във вечена легенда.

Детство и ранни години

Роден на 6 Октомври 1938 година, Серж Нюбре прекарва първите години от детството си на малкия Френски остров Гваделупа. През 1950, само на 12 години, той и неговото семейство се преместват да живеят във Франция.

И точно във Франция всичките части на пъзела по малко започват да се нареждат.

Още в училище Серж забелязва, че се справя по-добре от връстниците си, когато става на въпрос за спорт.

Осем години по-късно, през 1958 той се връща в Гваделупа след като е приключил със своето учение. Неговата цел? Да стане шампион по бодибилдинг. Същата тази годин, той печели и първата си титла – Мр. Гваделупа. Серж е бил само на 20 години тогава, но неговите цели са много по-големи.

Световната федерация по културизъм

Две години по-късно, (1960) Серж зареден с 2 години опит в кулуризма зад гърба си, изключително желание и страст започва да се цели по-високо.

През тази година той е бил приет и във световната федерация по културизъм. Той печели и титлава най-мускулестият мъж в света само след няколко месеца след това.

Не само това но той и участва в над 20 филма.

Нещата изглежда са се нареждали за него.

През 1970 той не само е член на световната федерация по културизъм, но и е глава на френската и европейската част от федерацията. Това продължава до 1975, когато той решава, че не му харесва пътят по който федерацията е поела.

Мр. Олимпия 1975 – Възможният заговор

Годината 1975 е обвита в много съмнения за машинация, заговор и нагласеност. Това е била последната година в която Арнолд Шварценегер е щял да се състезава. В същото време Серж Нюбре е бил огромна заплаха. Смятало се е че Серж е бил по-голям, с по-добра дефиниция и по-силен от които и да е било по това време. Това определено е събудило притесненията на не един човек. Имало е съмнения и слухове, че това е трябвало да бъде Олимпията на Арнолд.

След като Серж се явява на място две седмици преди започването на състезанието на него му бива забранено да участва. Причината? Предполагаемото му участие в еротичен филм. Нещо което федерацията не удобрявала.

След тези новини, той спира да тренира.

Всичко това трае до ноща на самото състезание, когато федерацията му позволява, в последният момент да се яви на подиума. До този момент Серж вече е бил загубил около 5-6 килограма, правейки го очевидно по-малък.

Това дава огромна преднина на Арнолд за спечелването на неговия трофей. Серж се класирал на второ място побеждавайки до тогава очаквания най-голям противник на Арнолд – Луи Феригно.

Какво казва Серж за „Pumping Iron“

Всеки, който е гледал филма „Pumping Iron“, знае, че Серж бива представен като, участник, който се е явил в последният момент. Но в интервюто си пред bodybuilding.com той казва нещо съвсем различно.

Той разказва как още преди да отиде в Южна Африка (мястото където е проведен Мр. Олимпиа 1975) всички са знаели, че той ще участва. Той също така разказва и как 4 седмици преди това, снимачен екип са искали да го снимат за филма и с аму предложили 200 долара. Той отказва тези пари и това е причината поради която той участва толкова малко във филма.

Живота му след Федерацията

След трагичния опит със световната федерация той решава да тръгне по нов път. Той оглавява Световната Аматьорска Асоциация по Културизъм (WABBA). Целта е една, а тя е да даде нужната подкрепа на културистите и атлетите, такава каквато заслужават.

Нюбре отказва да се занимава със Световната федерация от тук нататък и се състезава в други състезания където печели още титли.

Той бива част от префисоналния културизъм до около 1985. Цели 25 години на сцената. След като се пенсионира той се е насочил към управлението на собствения си фитнес в Париж. По-късно той издава няколко книги, включително и своя биография.

И до ден днешен той е единствения културист който държи шест световни титли от четери различни федерации по културизъм.

До самата си смърт той остава изключително активен и спортуващ. Дори на 70 години той е продължавал да тренира активно и е бил в изключителна форма. И най-важното той не е имал сериозни травми, нещо с което малко хора биха могли да се похвалят.

Нещото, което го отличава е и че той е бил много активен във форумите на няколко от най-големите световни сайта за културизъм, включително и bodybuilding.com, където и до ден днешен можете да прочетете какви съвети е давал на хората. Общо той е бил активен в над 15 различни сайта, като се опитвал да помогне на всички.

Начин на трениране

Серж е бил известен с неговия уникален стил на трениране. Начинът по който е тренирал е винаги бил само един и същ.

Високообемна тренировка, малки килограми и много повторения.

Въпреки огромните си размери, той не е тренирал с тежки килограми. Това което е открил е че тялото му отреагирало най-добре на леки килограми и много повторения.

В различни интервюта той е твърдял, че сериите му за различните мускули са били от порядъка на 30 до 50. Изключение са правели само ръцете, които е тренирал със супер серии от по 8 серии за бицепса и трицепса.

Времетраенето на една тренировка е можело да стигне до 4 или 5 часа на ден.

Няма как да збравил изключително добре развитите му коремни мускули. Той е имал и една от най-малките талии на сцената. Начинът по който е тренирал корема е отново единсвен по рода си. Той е твърдял, че е тренирал корема си всеки ден след като се събуди по един час. Правейки една голяма сериа от коремни преси, като е стигал до 2000, а след това е правил повдигания на крака.

Хранене

Начинът по който Серж Нюбре се е хранил определено е отното нещо уникално.

По време на състезания той е бил безмилостен.

Той е твърдял че е следвал диета предимно от червено (конско) месо, ориз, боб и др. По време на подготовката си за състезанията той е изяждал над 2.5 кг червено (конско) месо.

Идоли и Мотивация

Нюбре винаги е твърдял, че един от най-влиятелните хора, които са го подтикнали да се занимава с културизъм е не кой да е а точно Стив Рийвс.

Това е и причината той да за захване с този спорт, след като вижда няколко от филмите на Стив. Тогава се заражда и неговата мечта че иска и той да изглежда по този начин.

Какво можем да научим от Серж Нюбре

Определено Серж е живял живота си като истински културист.

Той е бил голям привърженик на тренировката с леки килограми, но голям обем. Вместо да се фокусирам върху килограмите, да се фокусираме над себе си и това което правим.

Вместо да се опитваме да вдигнем на тежкия дъмбел във фитнеса, да се фокусираме върху възможно най-добре върху мускула и неговото свиване.

Не е нужно да вдигаме тежко за да качим мускулна маса.

Независимо от начинанието ние трябва да дадем 100% от себе си. Ако не можете да поддържате вашите стандарти то направете малка пауза, крачка назад и започнете отново и така докато станете шампиони.

By Admin

Вашият коментар