сваляне на килограми но без видими резултати
сваляне на килограми но без видими резултати
Напълно възможно е цифрите на кантара да се разминават с реалността.

За хората, които се опитват да свалят излишните килограми най-честият инструмент за отчитане е кантара. Кантара обаче показва общото тегло на тялото без да се интересува колко от него е вода, мазнини, мускули и др. Ако и вие се чудите, защо кантара показва прогрес в борбата с излишните килограми, а не виждате промяна във външността си, то продължете да четете и ще ви представим няколко основни причини, които може да допринасят.

Загуба на течности

Знаете ли, че професионалните бодибилдъри се променят пред очите на зрителите докато позират на сцената? Ефекта се получава благодарение на изпотяването, което се получава вследствие на огромните усилия, които те полагат за да стегнат физиката си по време на представление, по време на стягането на мускулатурата им, тялото отделя огромно количество вода под формата на пот и по този начин може да се забележат видими промени в релефа на атлетите в рамките на няколко минути. Защо ви споделяме това? Същият ефект се наблюдава при всички хора, но в по-малки количества поради физиологичните разлики. Когато се храните с определени храни, най-често богати на сол, тялото ви задържа повече вода и така увеличава масата си без реално да качва подкожни мазнини. Освен това, поради течности (вода, гликоген  и др) и наличието на храна, кантара може да се промени дори с няколко килограма в рамките на 24часа!
Същият е и ефекта на сауната, при нея се забелязва моментална промяна в килограми, като повечето хора се залъгват че това са подкожни мазнини, истината обаче е, че единственото свалено тегло е водна маса. Повече по темата може да прочетете тук.

Липса на тренировки

Свалянето на килограми, за някои хора е просто число на кантара или желание да се облекат в старите тесни дрехи. За други обаче е показването на сексапилните плочки на корема, стегнати крака и оформено дупе. Трябва обаче да не забравяме, че колкото и малко подкожна мазнина да имаме, то мускулите няма да са такива каквито могат да са ако не се тренират! За да получите ефекта на стягане то трябва и да тренирате мускулите, в противен случай тялото ви може да изглежда глатко и безформено, нищо че няма излишни мазнини.

Прекалено големи очаквания

Може би от друга страна, имате прекалено големи очаквания от свалянето на килограми, понякога 1кг на кантара е незабележим, но понякога 1кг може да е и очевиден. За това не си поставяйте цели от рода на „искам да сваля точно 3 кг“. Следете общия прогрес на тялото ви, а кантара използвайте като план „Б“. Също ви съветваме да не гледате разни видове хранителни „магически“ добавки за отслабване и диети. Поставете си реални цели и се опитайте да не следите килограмите всеки ден, тъй като така ще забележите по-лесно промяната.

Ефекта на самоилюзия

Нека все пак не забравяме и факта, че може да нямате реална представа за тялото си тъй като го гледате в огледалото и то всеки ден! Замислете се например как едно едномесечно бебе расте в рамките на няколко месеца има огромна промяна, но поради факта, че вие го виждате всеки ден всъщност не може да я видите. Същото важи и за тялото ви, ако всеки ден се следите в огледалото и чакате резултати то едва ли ще видите скоро или поне не такива каквито бихте искали.

Измервате ли правилно прогреса?

Преди да започнете с диета и/или тренировки с цел сваляне на подкожни мазнини е добре да се претеглите, но обърнете внимание на няколко неща:

  • претеглянето трябва да стане сутрин, по възможност след освобождаване на организма от излишните крайни продукти (т.е. използвайте тоалетната)
  • махнете всички излишни тежки дрехи/обувки
  • не пийте и не яжте нищо преди да се претеглите

Направете си снимки, преди и по време на свалянето на килограми, като се стремите да са на едно и също място и по-едно и също време на деня, за да няма промяна в светлосянката, която често показва голяма разлика дори в снимките направени в един ден! Също така не е добре да използвате дрехите си като база за сравнение, тъй като те могат да се отпуснат с времето или да се стеснят след няколко пранета, като така ще си създадете излишни илюзии за промяна в телосложението, които всъщност може и да не са истина!
Ако искате няколко съвета за това как правилно да измерите прогреса си , може да прочетете повече по темата тук.

By Admin

Вашият коментар