фитнес ръкавици

Ръкавиците за фитнес, доста често пренебрегвани от трениращите, са средство което може да помогне в дадени ситуации по време на тренировка. Тяхната полза е често оспорвана и повечето хора ги пренебрегват, без дори да се замислят. Казват си „Какво пък ще ми помогнат тези ръкавици“ или „Ръкавиците са за деца и момичета, които искат да си пазят дланите гладки и меки“. Нека все пак разгледаме ползите и недостатъците на ръкавиците, след което ще може сами да прецените дали си струва да дадете известна сума пари за чифт ръкавици.

Функции на ръкавиците

Ръкавиците за фитнес се използват основно за по-добро сцепление и предпазване от наранявания по дланите на трениращите.  Спомагат за по-удобен захват и удобство при вдигане на тежести и захват за лостове.

Често при бързо запитване има ли полза от ръкавиците отговора е – не особено. Но всъщност ако се замислим, ще видим че има достатъчно ползи.

Ползи от ръкавиците

  • По-добро сцепление – позволява по-добър контрол над хвата и тежестта.
  • Предпазващо действие – предпазват ръцете ви от наранявания и охлузвания на кожата. Като така ще имате мека и гладка кожа по дланите, което е добре при ръкостискания и при допир със кожата на приятеля/приятелката ви.
  • Удобен захват – придават чувство за сигурност и удобство в захвата при упражнения като кофички, които често оказват проблеми при захвата на дланите към лостовете.
  • Предпазват от изплъзване на тежестите при упражнения като мъртва тяга, гребане, придърпване на скрипец пред гърди, набирания и др. Когато лостовете са гладки или сте изпотени по-време на тренировка, често има риск от изплъзване на тежестта, тук ръкавиците ще помогнат много!

Разбира се има и недостатъци

Недостатъци на ръкавиците

  • При опит за повдигане на тежест в ежедневието може да усетите липса на добър захват, поради привикването на захвата към ръкавиците.
  • Ще отслаби силата във захвата и мускулите на предмишниците. При удобството на ръкавиците вие не трябва да стискате толкова силно големите тежести за да ги задържите, благодарение на материала на ръкавиците. Така ще изключвате пълното активиране на предмишниците и ще намалите силата на хвата си.
  • Носят странна миризма – по време на упражнения често се изпотяваме и се усеща смесица на кожата на ръкавиците и потта, което не е хич приятно.
  • Няма да може да се похвалите с „бойни белези“  – поради ръкавиците по ръцете ви няма как да се образуват жълтеникави петна, които представляват мъртва кожа. Чрез нея ще може да се познае – кои тренира и кои не.

 

Как да подберем ръкавиците за спортуване

Може разбира се веднага да ви насочим към известни маркови ръкавици за трениращи, но истината е, че почти всички ръкавици за фитнес биха свършили работа. Ако са от некачествена материя – то ще се наложи бърза смяна, но пък за сметка на това ще се евтини и няма да има нужда да миришете застарялата материя. От друга страна ако не искате да сменяте често ръкавиците си и искате нещо удобно и качествено, заделете поне 15-30 лева и купете качествени ръкавици от спортните магазини.

В крайна сметка вие преценете кое е по-важно за вас и направете най-добрия избор за според вашите желания и цели.

By Admin

Вашият коментар