Най-често срещания проблем при изчисляването на калориите в една хранителна програма е, че стойностите на различните храни се вземат, без да се взема под внимание от каква точно храна идват те – калорията си е калория. Дали обаче това е правилната практика? Първото нещо, което вероятно ви хрумва е, че ако това е истина то вероятно нямаше да има рзалика между здравословните храни и силно рафинираните готови продукти.
Нека видим две примерни менюта:
Меню 1

  • Хранене1:Макарони
  • Хранене2:Бисквити
  • Хранене3:Тостер и вафла
  • Хранене4:Колбас + кашкавал

Меню2

  • Хранене1:Макарони+пилешко
  • Хранене2:5белтъка+100грама кашкавал
  • Хранене3:Свинска паржола+100грама фасул
  • Хранене4:Извара+сирене

След изчисленията на калориите на Меню2 може да получим число подобно на Меню 1, разликата обаче идва в това от какъв източник идват калориите. Калориите получени от храни като бисквити, тостери, вафли, колбас (в нашия случай), първо не са здравословни и второ най-вероятно голяма част от енергията която ще донесат ще са празни калории.

Например калориите които ще получите от 100грама шоколад са около 500-600kcal , като повечето от тях ще дойдат от захар и други хранителни добавки в него, от които тялото няма голяма полза. За същото количество калории може да изядете ~300грама пилешко месо или 100грама фъстъци, те също ще доставят на тялото ви около 600kcal, но и  доста по-голямо количество белтъци(от които тялото се нуждае за да изгражда мускул) и полезни вещества, от тях обаче тялото ще може да се възползва многократно по-добре, тъй като ядките съдържат полезни мазнини, а в пилешкото месо има полезни микронутриенти!

Добри източници на калории:

пилешко,свинско,телешко,риба,фъсъци,бадеми,кашу и други ядки,кисело/прясно мляко, извара, сирене, кашкавал,ориз,картофи,спагети,фасул,леща и други бобени култури

Лоши източници на калории:

Захарни изделия: пастички, тортички, шоколади,бисквити, конфитюри и други от типа,алкохолни напитки(ракия,водка,уиски и др)

При подбиране на хранителните източници от които ще идва енергията, за да можете да изпълнявате упражненията и ежедневните задачи, трябва да са подбрани правилно, обърнете внимание на добрите източници изброени по-горе. Също така е добре да обърнете внимание на етикетите на храните, там може да видите конкретните стойности на храната, те често за различни за една и съща храна, защото зависят от вида на продукта и начина на обработка!

By Admin

Вашият коментар