Процентът подкожна мазнина в тялото на човека представлява съотношението на теглото на мазнината към общото тегло. Измерва се в проценти, например за 100кг човек със подкожна мазнина 14% означава, че 14кг от теглото му се състоят от мастна тъкан. Телесната мастна тъкан е два вида, есенциална мазнина,необходима на тялото за нормалното му функциониране и второстепенна – която се използва при недостиг на енергия,натрупва се при поглъщането на излишни калории.
Разбира се при мъжете и жените % мазнина варира драстично, при мъжете есенциалната мазнина е между 2-5% а при жените около 10%, това е така заради хормоналните функции на женското тяло.
На изображението по-горе може да видите нагледно, как изглежда приблизителен % подкожна мазнина при жените и мъжете.


Защо процентът на подкожната мазнина е толкова важен във фитнеса?

Ако искате вашето тяло да изглежда като на фитнес моделите, трябва да имате големи мускули, но за да може тези мускули да са така изваяни и релефни, трябва да поддържате нисък процент телесни мазнини.Много често се срещат хора във залите които искат да изглеждат добре, но не знаят как да се хранят, съответно ядат доста повече от колкото имат нужда – резултатът е покачване на мускулна маса, но на външен вид се вижда „подпухналост“ и дори има случаи в които трудно може да се каже дали този човек тренира или не.Ниският процент мазнина ще даде повече релеф и форма на вашето тяло.

 

Методи на измерване на подкожната мазнина

Има доста методи за измерване на подкожните мазнини, но най-разпространени са два вида: Калиперометрия и Електронно измерване.
Калипеометрията представлява измерването на подкожни мазнини посредством уред наречен калипер.
caliper-tool

Той наподобява щипка или пинсети, с разграфена скала.Правят се 3 измервания (има различни формули), най-често на горната част на бедрото,долната част на корема и под гърдата.
След което се сумират стойностите и се сравняват с графика, според вашия пол и възраст.

Електронното измерване е за предпочитане тъй, като то се измерва с помощта на специален уред, които показва стойностите на мазнината, без да изисква никакви допълнителни пресмятания.
140674131.omron-bf-306

 

 

 

 

 

 

 

Уредът се държи определено време в изправено положение и вдигнати ръце напред, изисква да въведете и вашия ръст, тегло, години и пол.След което ще видите на дисплея вашият % мазнина.

Най-доброто измерване става чрез средни стойности от двете измервания. Ако стойността ви е 20% измерена чрез клипера и 15% измерена с уреда, то най-точната стойност е ~ 17%

By Admin

Вашият коментар