Когато чуем думата преяждане и си представяме моментите около коледните и новогодишните празници. По време на тях всеки се храни повече от обикновено, и по-често с доста разнообразна храна. Всъщност преяждането не е само тогава, доста често ние преяждаме в малки дози, като дори не се усещаме. В много от готовите храни на пазара, се добавят хранителни добавки които увеличават апетита. По този начин ядем повече от колкото имаме нужда, а дори не го осъзнаваме.

Преяждането и фитнеса

Много хора в стремежа си да покачат мускулна маса преяждат редовно, така ползата от хранителните вещества се намаля. Тъй като тялото няма да успее да усвой всичко и ще се получи пренатоварване, което може да доведе до проблеми със стомаха, повръщания и др. Може сериозно да извадите тялото си от строя заради една допълнителна порция. Стремете се да не ядете до степен в която чувствате тежест и болки в стомаха. Избягвайте прекомерни количество от  ядки и месо, яйца и бобове, бобове и ядки, сирена и месо, сирена и риба и др. Големият прием на белтъци ще натовари стомашно-чревната система, както и черния дроб. Особено внимание трябва да обърнат хората които имат проблеми с гореизброените.

Друг фактор за преяждането е, трудното разграничаване на жажда и нужда от храна. Колкото и странно да звучи доста често когато си мислим, че сме гладни всъщност тялото ни, ни изпраща сигнал за жажда.Както всички знаем тялото се нуждае от вода, всички процеси в тялото се извършват във водна среда и за това трябва да пием достатъчно. Ако пием достатъчно вода – тялото ни няма да ни изпраща ненужни сигнали които ние да приемаме за нужда от храна.

Хормоните при жените също се оказват фактор влияещ върху чувството за ситост и глад. Често поради високите нива на хормоните през определени периоди, хормоналните ефекти се усилват и оказват пряко влияние върху апетита на жените. За това е хубаво да не си позволявате в тези моменти да преяждате, опитайте да ядете по-нормална храна (например салати, които ще дадат чувство за ситост без излишни калории), да пиете повечко вода, и да избягвате места в които мирише на „вкусно“ или места с витрини с готова храна.

Как да предотвратим преяждането?

  1. Забавете храненето, така ще ядете по-малко храна за същото време и ще имате възможност да отреагирате на време ако ви стане тежко
  2. Избягвайте гладуването, така тялото ви няма да е прегладняло и готово да яде като вълк
  3. Пийте повечко вода, която освен че ще помогне да премахнете токсините в тялото, също така ще ви накара да се почувствате заситени и ще избегне объркането на жаждата за глад

Какво да правим след като сме преяли?

Добре е да се раздвижите, без резки движения – например разходка. Да ограничите всякакъв прием на течности и храна докато не се успокои стомахът ви. Препоръчително е ако усетите пориви за повръщане да го направите, защото това е естествения начин за отърване от излишните вещества. И най-важното вземе си поука за да може следващия път да не се стига до тук. Нали все пак това е целта на грешките да се поучим от тях.

By Admin

Вашият коментар