лежанка техни

Повдигането на щанга от лег със нормален хват е едно от най-често използваните упражнения във фитнеса, това е така защото то е базово упражнение, и като такова е важна част от всяка тренировка на гръдните мускули.Най-често на него може да покажем „какво можем“.
За тези от вас които се чудят как да подобрят резултатите си на лежанката, ще споделим няколко факта, които много хора пренебрегват и смятат че нямат връзка с изпълнението на упражнението.

  • По-силни раменни мускули
  • По-силни трицепси
  • Тренировка за сила
  • Правилно изпълнение на упражнението

Мускулите които се включват при изпълнение на упражнението, далеч не спират до гръдните мускули, за това при тяхното по-добро състояние, ще видите и по-добри постижения на лежанката.
На следната илюстрация може да видите кои точно мускули се активират по време на упражнението.

bpanatomy-001

 За да имаме по-добра основа и по-високи постижения на лежанката, трябва да подсилим раменните мускули.Най-удачния вариант разбира се е, чрез редовно им трениране.За максимални положителни ефекти, е хубаво да тренирате рамото с цел покачване на сила, по-този начин ще помогнете на мускулите при изпълнението на повдигане на щанга от лег.За да тренирате раменните мускули за сила е хубаво да използвате програми от рода на 5х5, тоест правите 5 серии по 5 повторения, със максимална тежест и правилно изпълнение.

Трицепсите са втората важна група която се включва пряко при лежанката, те се натоварват почти толкова колкото и самите гръдни мускули.Ако искате да увеличите избутващата си способност, трябва да тренирате трицепсите с цел сила. По аналогия на рамената -използвайте малко на брой повторения със максимална тежест.Увеличите ли силата на трицепсите си, мигновено ще увеличите и силата на избутване на щангата

Както вече споменахме тренировката ви трябва да е насочена към повишаване на силата, за да може да имате по-високи постижения от страна на килограмите.Ако обаче искате по-едър мускул, тогава най-вероятно вашата сила няма да се покачва или поне не осезаемо.За да повишите силата си трябва да правите малко повторения на упражнение със възможно повече килограми, обърнете внимание на правилното изпълнение на упражненията за да избегнете контузии!

Ключов фактор при увеличаването на силата е правилното изпълнение на всяко упражнение.Правилното изпълнение е важно както за вашата безопасност така и за вашия прогрес.При изпълнението на упражненията не правете рески и неконтролирани движения, вместо това опитайте да забавните изпълнението и да контролирате максимално контракцията на мускула, по този начин ще получите максимални резултати от тренировката!

By Admin

Вашият коментар