полезни съвети за здравето
полезни съвети за здравето
Всичко започва с вземане на правилното решение.

Какъв е смисълът да изглеждаме добре, ако същевременно с това, не се грижим за нашето здраве. Нека разгледаме няколко често недоглеждани и интересни съвета, отностно как да подобрим нашето вътрешно и външно здраве.

Разбира се пряко или косвено тези съвети са свързани с фитнеса, но те могат да помогнат не само на трениращите хора, биха били полза за всеки, който иска да се чувства малко по-добре и по-енергичен.

1. Приемайте полезни мазнини.

Въпреки че всеки трениращ ще ви каже яжте протеин, протеина е най-важната част от вашата храна. И въпреки, че е така, не трябва да забравяме за останалите макронутриенти.

Разбира се, тук става на въпрос за полезните мазнини, а не баничка от закусвалнята на ъгъла (въпреки че и аз имам моменти в които ми се дояжда). Не всички мазнини са еднакви, така както и не всички въглехидрати и протеини са еднакви и с еднаква полезност.

Полезните мазнини са важни и благоприятстват за вашата кожа, здраве и цялостно функциониране на вашия организъм, те са свързани и с хормоналния баланс. Тяхната липса може да доведе до неблагоприятни ефекти.

Обмислете добавянето на авокадо в дневния ви хранителен режим и ядки. Ядките са изключително полезни и в повечето случай – достатъчно евтини. От много години е популярно да се изхвърля жълтъка на яйцата, защото допринасял за повишени нива на холестерол. Въпреки всичко, това е спорна тема. Смятам, че в допустими граници е дори здравословно да се ядат цели яйца, така както и да се пие пълномаслено мляко.

2. Знаете ли какво ядете?

Преяждането или недояждането са в резултат на честа грешка при повечето хора. Те не следят какво ядат.

Представете си следната ситуация:

Представете си, ако дойде един механик и ви махне индикатора на горивото в резервоара ви. Ще знаете ли кога трябва да заредите отново? Да ..? Не? Или ще трябва да се опитвате да познаете на око?

Същото е и с калориите те са вашето гориво. И когато нямате индикатор и не следите калориите си, никога няма да знаете от колко имате нужда. Един ден няма да заредите колата (тялото си) достатъчно и ще закъсате на пътя (недояждане), друг ден ще решите да напълните колкото можете повече и резервоара ще прелее (преяждане).

Вашето тяло е като вашата кола. Следете от колко гориво се нуждае.

3. Сънят е най-важното нещо за всеки човек.

Пикът на хормона на растежа е най-голям в през първите няколко часа от съня ви. Този хормон и неговите ползи са изключително големи за нашето тяло. След като станете на 30, той започва постепенно да спада и заради това е от изключителна важност да не се пренебрегва и да се грижим да е нормални норми и сънят помага за това.

По време на съня се осъществява най-голямото и най-доброто възстановяване на нашите мускули след тренировка.

Спете между 7 и 8 часа всеки ден, ако можете да си позволите организирайте си деня така, че да можете да си легнете по-рано, препоръчтелно да е преди 11 вечерта.

4. Яжте домашно приготвена храна в поне 90% от случаите.

Сандвичите и закуските, които се продават, ако трябва да сме напълно искрени, не са полезна храна. За да бъдем в оптимално здраве, яденето навън трябва да опитаме и да го намалим в минимални граници. На всеки може да му се наложи да яде навън и това е нормално, но не трябва да се превръща в навик.

При Храните приготвени в ресторантите и закусвалните има често срещани проблеми.

Храните се готвят в растителни мазнини, които са вредни за здравето ни. Много често се използва едно и също олио, което може да предизвика раздразвания и други стомашни проблеми.

Много от храните навън дори в ресторантите не са пресни. Често те са предварително нарязани или обработени по някакъв начин, което подпомага загубата на хранителните им стойности. Не един път мои колеги са си поръчвали пържени картофки и получават картофки с черни петна.

Почти всичкото месо е от животни, които са отглеждани и хранени с вредни храни. Дават им се антибиотици и хормони за да могат да растат по-бързо. Между това месо и месото на същото животно, но отгледано по естествен начин има голяма разлика.

Когато вие си готвите храната вкъщи, ще бъдете сигурни, какво слагате на масата си и с какво храните тялото си. Много често и ще знаете от къде идва храната ви. Дори месо можете да намерите от организации на месни производители от които да купувате чисто месо.
Въпреки че изглежда малко трудоемко, след време, това може да окаже огромна разлика във вашето здравословно състояние и начина по който се чувствате.

5. Намалете приема на захарта.

Захарта не е здравословна, тя спомага стареенето и мисля, че можем да се съгласим че е пристрастяваща.

Не случайно ще я намерите в почти всяка обработена храна. Със сигурност знаете хора, които казват, че не могат да изкарат деня без да ядат сладко или, че тялото им се нуждае от сладко. Това не е така. Това е нашият мозък. Сладкото няма никакви хранителни ползи, единственото което ни доставя са бързи калории.

Обмислете как да разчистите кухнята си от тези продукти и намерете начин с който да подходите към намаляването на захарта във вашия хранителен режим.

6. Правилна хидратация

Сложете водата на първо място, тя е най-важната съставка на нашето тяло и най-добрият начин да поддържаме оптимална хидратация.

Много хора пият кола, дори един от съквартирантите ми пиеше почти и единствено кола. Не зависимо какво бих казал, нямаше да ме послуша защото му харесваше, въпреки че най-вероятно знае достатъчно добре, че колата е вредна, по същия начин, по който и пушачите знаят, че пушенето е вредно. Много от така наречените спортни напитки, също не са полезни и много често, те са просто замаскирана захар.

Ако искате да се чувствате по-добре обмисле и опитайте поне за 2 седмици да премахнете тези напитки от ежедневието си и сами ще се обедите, че след 2 седмици ще разберете че не сте имали нужда от тяхното консумиране.

By Admin

Вашият коментар