Много често хората се нахвърлят на строги диети, поради липсата на условия и време за трениране и чакат добри и бързи резултати. Всъщност те могат да дойдат сравнително бързо и не толкова стресиращи за организма и без строги диети. Дали може да се постигне желаната стройна фигура само с правилната храна? Това е малко относителен въпрос поради целите, но ако целта ви е да отслабнете без да се стягате и да качвате мускули, то отговорът е – твърдо ДА! Трябва преди да започнете хранителната си програма, да разберете едно правило, ако спазвате само хранителен режим, то най-вероятно ще изгорите мазнини и мускулна тъкан, ако обаче се храните добре и тренирате , ще горите основно мазнини.

Как трябва да се храним за да отслабнем без да тренираме?

Ако сте решили твърдо да отслабнете и не искате да тренирате, ще споделим как да постигнете целта си. Хранителния ви режим трябва да е изграден така, че да имате недостиг на енергия (калориен дефицит). Това накратко казано е , да поемате по-малко енергия от колкото тялото ви се нуждае за да поддържате теглото си.

Как да разберем от колко енергия се нуждаем ?
Количеството енергия от което се нуждае всеки човек е различно. То зависи от начина на живот, пола, теглото, височината и възсрастта ви. Може да изчислите необходимите ви калории чрез калориен калкулатор. Стойността която ви интересува е: Калории за сваляне на тегло:XXXXkcal
Това е количеството енергия което трябва да приемате всеки ден чрез храната, за да сте във фаза на калориен недостиг и да подтикнете тялото си към горене на излишните мазнини. От къде трябва да идват тези калории може да прочетете в нашата статия за разлика в източниците на калории. Накратко казано, премахнете готовите ,пържени и пакетирани храни и се обърнете към: месо, риба, яйца, зеленчуци, мляко, сирене, овесени ядки, ядки и плодове. Като трябва да следите количеството им и да знаете техните калориини стойности. Които може да видите в нашия списък с калориини стойности на храните. Хранете се по-редовно, на по малки порцийки   и не стойте гладни, закусвайте добре всяка сутрин, приготвяйте храната си у дома,  пийте поне 2литра вода на ден, консумирайте сурови ядки и задушени зеленчуци, хранете се разнообразно, не се ограничавайте само с 1-2 храни.

Когато сте на подобен хранителен режим, тялото ви ще започне да гори от собствените си ресурси за да получи необходимата енергия. В човешкото тяло тези източници на енергия са мастните запаси и мускулите. Поради недостига на енергия тялото ще започне да ги използва и така вие ще губите телесна маса, но трябва да знаете, че тази телесна маса ще бъде свалена в по-голямата си част от мускулите ви и по-малко от мазнините. Tъй като, щом не използвате мускулите си , а и поради факта, че те са по-лесни за разграждане, тялото ви ще ги сметне за по-добрия и по-лесен източник на енергия. В крайна сметка ще свалите желаните килограми, но няма да имате стегнат и оформен вид ако не тренирате поне малко!

By Admin

Вашият коментар