Дали мускулната треска е наистина необходима и трябва ли да се водим по нея за да знаем дали сме тренирали добре?

Какво е мускулната треска?

Мускулите в човешкото тяло се накъсват (микроскопични разкъсвания) по време на тренировка, ако тя е достатъчно натоварваща. Поради тези разкъсвания се получават симптомите на схванатост, дискомфорт или дори болка в мускулите.

Дали мускулната треска е показател за добра тренировка?

Често хората се колебаят дали трябва да има мускулна треска след тренировка за да се разбере дали сме претоварили или натоварили достатъчно мускула. Истината е, че мускулната треска се разделя на полезна и вредна. Каква е разлика между полезна и вредна мускулна треска. Мускулната треска породена от цял ден работа с тежки вдигания, носения и така на татък не е полезна, тя всъщност показва пренатоварване на мускулите и нуждата от почивка за възстановяване. От друга страна мускулната треска, често в лека степен и отминаваща до 24-48часа, която се получава от тренировките е микротравматизиране на тренираният мускул, което ще го подтикне да се възстанови и нарасне. Отново зависи до каква степен сте натоварили мускулите, оптималната тренировка е сравнително кратка в рамките на 30-90 мин, според почивките и продължителността на сериите и броя на тренирали мускули в една тренировка. Също така добър индикатор е ако мускулната треска не се чувства при покой на мускулите, т.е. усещате болка и стегнатост само когато ги стегнете или използвате като помощни мускули в дадено действие. Ако обаче чувствате силна болка и не можете да се движите, то това определено не е добра мускулна треска, това е знак на сериозно претрениране и ще трябва да почакате доста и да се храните добре, преди да тренирате отново тези мускули. От друга страна ако липсва изцяло мускулна треска, измореност в мускулите то най-вероятно няма да видите прогрес в силата и големината на мускулите си, тъй като сте ги натоварили до толкова, че те да нямат нужда от хипервъзстановяване т.е. увеличаване на мускулните влакна.
Мускулната болка и дискомфорт, според своята сила, може да ви служи като напътствие дали да увеличите или намалите натоварването по време на тренировка. Точно заради това избягвайте да пиете медикаменти в опит да я блокирате, тъй като вие всъщност спирате само симптомите, но не и самата мускулна треска.

Как да се оттървем от мускулната треска?

Мускулната треска, колкото и добра да е, може да ви попреви за някои дейности, а и също така да забави възстановяването на мускулите поради схванатостта и недостатъчния приток на хранителни вещества. Може да научите как да намалите симптомите и да забързате процеса на възстановяване в нашата статия по въпроса като кликнете тук.

By Admin

Вашият коментар