Легендата за Мило и бика
Легендата за Мило и бика
Легендата за Мило и бика е семпла история с много важни уроци.

Преди повече от 2000 години е живял човек за чиито подвизи се е говорило из южните части на Италия. Това е Мило от Кротон. Той е бил един от най-успешните и силни борци по неговото време.

Неговите подвизи са познати дори днес.

Как е развил своите мускули Мило?

Историята е че той е развил своята мукулатура по много обикновен начин.

Когато е бил малък е започнал се е родило малко теле в неговата къща. Той е ришил да започне да го носи на рамо. И така продължил години наред. И с времето колкото повече телето е растяло толкова повече и Мило е ставал по-силен. Така години по-късно това теле се превърнало в бик който той продължил да носи.

Много проста и обикновенна история но в нея се съдържат 3 основни правила за играждането на сила и мускулна маса.

Трите основни принципа за покачване на мускулна маса и сила

Въпреки че в днешно време има толкова много информация навсякаде. Биваме заляти с хиляди начини за покачване на мускули. Невероятни трикове за повече сила и мускули, както и много противоречаща си информация.

Но ако има нещо което винаги си остава вярно то е това: Трябва да усвоим основните принципи едва след това трябва да се притесняваме за хилядите дребни детайли.

1. Започнете с леки килограми

Не започвайте с най-големите тежести които сави достъпни. Фокусирайте се над обема преди да започнете с интензитета от тренировките.

Как Мило е започнал? Не е хванал най-големия и тежък бик още от самото начало. Тъкмо обратното той е започнал с новородено теле.

Това е най-добрият начин да напреднете и в залата или на площадката. Започнете с по-леки килограми. Фокусирайте се над правилното изпълнение. Над повторенията и над тежестта. Изградете основите и след това ще можете много по-лесно да преминете към по-тежките тежести.

Дори Серж Нюбре е изградил голяма частот страхотната си физика чрез високообемни тренировки с по-леки килограми.

2. Не пропускайте тренировките

За да може да напреднете трябва да правите както е правил Мило.

Той е бил редовен и не е пропускал да тренира с телето. Ако се е опитвал да го повдига само един път годишно е нямало да може да заякне толкова.

За жалост това е често срещано при хората днес. Около или след коледните празници или един месец преди лятото те се сещат че е добре да тренират. Те дават всичко от себе си или поне се опитват. Но понеже не са изградили нито основата нито практиката се отказват бързо.

По-добрия подход е да се започне с малко. Започнете с нещо толкова малко на което няма да можете да кажете не. Дори да са 5 лицеви на ден или през ден. Изградете навик който можете да поддържате.

Така имате по-голяма вероятност да напреднете и да не пропускате тренировки. Вие се познавате най-добре започнете с нещо достатъчно малко което няма да ви изплаши за да можете да си „продадете“ тази идея по-лесно. И ще се изненадате колко лесно това може да прерастне в страст.

3. Увеличавайте с малки крачки

Всеки ден телето е рястяло по малко. Няколко грама по няколко грама докато накрая това теле се е привърнало в голям бик. Както са казали хората капка по капка вир.

Същото важи и за фитнеса. Мислите ли че ще успеете да вдигнете 500 гр по-тежък дъмбел днес от кокото преди 2 седмици? Най-вероятно отговорът е да. Ами ако успявате да добавяте по 1 кг така всеки месец? Това е един от принципите на прогресивното натоварване.

Прогресивното натоварване е концепция която стои в основата на фитнес тренировките. Разбира се то не се изразява само във вдигането на по-тежки килограми.

Малките подобрения могат да ви отведат далеч.

By Admin

Вашият коментар