лоши фитнес съвети и митове

Всеки човек се вслушва в съветите на хората с повече опит и видими резултати. Истината обаче е, че доста често хората постигат резултатите си не заради това което мислят, а заради конкретните физиологични особености на тялото им. Често хората уверени в резултатите си споделят, опита си и съветва неща които мислят, че им помагат но всъщност не винаги е така. Днес ще споделим 5 съвета, които са общоприети и често се дават от хора в залата, въпреки че те са безпочвени и опровергавани многократно!

1.Яжте голяма порция с храна преди тренировка за сила и издръжливост

От една страна яденето преди тренировка е много важно за продуктивността ви по време на тренировката, но от друга страна, ако ядете голяма порция твърде скоро, по-малко от 30-40 минути преди тренировка, то по време на тренировка най-вероятно ще имате тежест в стомаха, проблеми с вдишването и освен това основния приток на кръв ще е насочен към стомаха, тъй като в него има храна и тя трябва да бъде обработена. Поради тази причина не се яде и веднага след тренировка, освен може би бързи въглехидрати и малка порция белтъчини. Самото обилно ядене трябва да става поне 1 час преди тренировка и 1 час след тренировка!

2.Не яжте жълтъците на яйцата, защото съдържат холестерол

Вероятно много от вас са чували, че яйцата съдържат холестерол в своите жълтъци. Проучвания обаче показват, че няма директна връзка между наличието на холестерол в яйцата и холестерола в кръвта. Редовното ядене на яйца в продължение на една година, по време на изследване, от здрав млад мъж всъщност показва спад в холестерола му след края на изследването! Поради изключително високото съдържание на фосфолипиди, холестеролът бива преработен  и усвоен много бързо, в следствие на което само минимални количества от холестерола от яйцето всъщност биха повлияели на нивото на лошия холестерол в организма.Освен това в жълтъка на яйцата се съдържат много витамини, минерали, мед,цинк,манган,селен,холин,фолиева и пантотенова киселина и др.

3.Не правете стречинг, защото ще отпуснете мускулите си и ще ги направите слаби и меки

Колкото и странно да звучи, този съвет е доста често явление. Колкото и да не ни се вярва стегнатото, напомпено състояние на мускулите не е полезно, то е до толкова полезно, че да натовари мускула но не и да остане в това състояние за дълго. Подобно състояние и липса на стречинг възпрепятстват нормалното състояние и възстановяване на мускулите. Стречингът преди и след тренировка се препоръчва от много фитнес треньори и атлети, тъй като ще спомогнат за възстановяването на мускула от тежкото натоварване. Също така, допринася за по-доброто състояние на мускулите и сухожилията. Липсата на стречинг може да допринесе до проблеми в стойката и мускулни дисбаланси, като непълни обхвати на движение, изместване на мускулите и ставите от естествените им позиции, също така чувство на стегнатост, напрежение и дори болки  в мускулите.

4.Яжте шоколад или други сладки преди тренировка за енергия

Един от най-често срещаните съвети, които всъщност ако се замислим и сме наясно с някои неща, ще осъзнаем ,че не е много точен. Ако изядем 3 вафли преди тренировка, ще увеличим за кратко количеството енергия в тялото, но впослдествие  ще се получи увеличена секреция на инсулин, увеличено ниво на кръвна захар и последващ рязък спад, а това ще предизвика проява на умора и сънливост, освен това високите нива на инсулин влияят зле на горенето на мазнините.

5.След тренировка може да ядете каквото поискате и колкото поискате

След тренировка гликоген депата в мускулите са изчерпани и това дава определена свобода, за ядене на въглехидрати, които ще запълнят депата и няма да се натрупат в подкожни мазнини, тогава е момента за ядене на някои сладки неща (стафиди,мед , банани и др.). Но това не означава да се ядат храни като:торти, пасти ,банички,бози,пържени картофи и прочие. Те съдържат вредни за тялото вещества, а в същото време дори имат недостиг на полезните нутриенти. Ако се тъпчите с подобни въглехидрати и мазнини след тренировка, то най-вероятно ще възпрепятствате доброто възстановяване. Подобен тип храни забавят храносмилането и съответно възпрепятстват възстановяването на мускулите!

By Admin

Вашият коментар