лайм и лимон - разлики

Лимонът и лаймът са два плода, които имат изключително еднакви свойства. Те принадлежат на едно и също цитросово семейство. Въпреки това на външен вид те определено се различават.

И тази разлика води и логичния въпрос – има ли някаква разлика между тях?

лайм и лимон

Лимон или лайм?

Лаймът е зелен и по-малък а лимоните са жълти и по-големи.

Възможно е да си мислим, че лаймът е просто лимон, който все още не е узрял. Но това не е така.

Чисто информативно. Лаймът има малко по-високо съдържание на захари. Те имат и по-ниско съдържание на белтъчини. Но тези стойности са прекалено малки, за да са от такава важност.

И все пак въпреки ясните разлики на външен вид и съдържание те не са толкова различни. Те са свързани с редица здравословни ползи. Това ги прави и едни от най-популярните цитрусови плодове, които можете да консумирате почти всеки ден.

Най-добър източник на Витамин C.

И двата плода имат високо съдържание на Вит. С (аскорбинова киселина). Този витамин подпомага и засилва броя на белите кръвни телца в талото ни така те подсилват имунната ни система. Те са нашата първа защита при настинка и други вирусни инфекции.

Лимонът обаче е безспорен лидер в тази категория. Със средното съдържание около 53 мг. Витамин С на 100 гр.Това се развнява на средно около 64% от препоръчителният дневен прием на Витамин С. Тези стойности го правят един от най-добрите източници на Витамин C.

Лаймът съдържа почти половината на това количество. Със средно съдържание съвсем малко над 29 мг. на 100 гр.

Вкус

Лимонената киселина се съдържа в кисели плодове. Лимоните съдържат повече лимонена киселина от лаймовете. По-ниското съдържание на захари обаче често допринася за по-киселия вкус на лайма. Затова често се използва в напитки, коктейли и ястия.

Разлика в pH баланса

Въпреки че и двата плода са киселинни по начало. Решението кой да използвате във вашата диета може да зависи и от това какъв е алкално-киселинния баланс в тялото ви.

Лимонът има малко по-ниски нива на киселинност. Той има по-високи pH нива и заради това киселинността не е толкова висока. Сокът на лимона е със средно 2 до 2.6 pH, а лаймът е между 2 до 2.35.

Съдържание на хранителни елементи

И двата плода имат идентично съдържание на калории – около 30 kcal на 100 гр.

И двата плода имат идентично количество фибри – около 2.8 гр. на 100 гр. Това се равнявана на около 10% от препоръчителния дневен прием на фибри.

Фибрите са полезни особено, ако искаме да свалим някой друг излишен килограм. Те намаляват чувството на глад, като ни карат да се чувстваме сити за по-дълго време. Допълнително те подпомагат хранисмилателната и чревната дейност.

И двата плода отново имат идентично съдържание на желязо – около 0.6 гр. на 100 гр. Въпреки че това се равнява на само около 5% от препоръчителното количество за прием на ден те могат да бъдат от голяма полза  за хора страдащи от анемия.

Антиоксидантно действие

И двата плода са едни от най-добрите антиоксиданти. Те противодействат на негативните ефекти от свободните радикали. Които са свързани с хронични болести и др.

Кой плод е по-полезен за здравето

Въпреки че и двата плода имат изключително идентични свойства и качества, лимонът изглежда като по-добрия избор.

Лимонът има предимство и по-добри стойности в много от категориите. Докато лаймът също има много добро съдържание на витамин С и антиоксиданти. Като че ли изглежда като че използването му е по-ограничено до го готвене и приготвяне на коктейли и напитки.

Разглеждайки ги по-подробно ще забележите, че, въпреки всичко, те са изключително сходни. И двата плода имат почти идентичен брой калории, количество фибри и витамин B9, магнезий, желязо и калий. Разликите, които имат са прекалено дребни за да имат някакви значение за нашето тяло, като цяло. Въпреки всичко лимоните са една стъпка по-напред.

By Admin

Вашият коментар