комбиниране на храната

комбиниране на хранатаКогато говорим за хранителни режими и диети, нещата често изглеждат извън контрол.

Има толкова много различни съвети, принципи и практики. Можем лесно да се изгубим сред всичката тази информация, която често може да бъде погрешна.

Един такъв хранителен режим се базира на теорията на комбинирането на храните.

Kомбиниране на храната

Казано накратко, според тази теория се смята, че някой храни могат да се ядат заедно, а други – не.

Основно комбинирането на храните се базира на 2 твърдения.

 1. Първото е, че различните храни се усвояват и храносмилат с различна скорост. Така ако комбинирате храни, които преминават през стомаха по-бързо с такива, които се усвояват по-бавно се получава нещо като тапа.
 2. Второто твърдение се базира над идеята, че за усвояването на различните храни се изискват различни храносмилателни ензими. И различните ензими работят в различни среди с различна киселинност (pH). Съответно, ако хапвате едновременно храни, които изискват различни нива на киселинност в стомаха, тялото не може да ги усвои едновременно.

И заради това се смята, че храната трябва да бъде разделяна и разпределяна в групи и приемана в различни времеви периоди, които да са съобразени с тези им свойства.

Привържениците на тази теория смятат, че така се избягват храносмилателни проблеми, подуване на стомаха, газове, произвеждането на токсини и др.

Примери за комбиниране на храните

Напълно съм сигурен, че и сами сте чували за някои популярни вярвания, като това, че не трябва да смесваме яйца, мляко и риба в едно ядене.

Принципите често могат да се различават в зависимост от източниците на информацията, но ето някои от най-популярните и често срещани правила, на които съм попадал:

 • Плодовете се ядат на празен стомах.
 • Храни богати на нишесте и белтъчини не трябва да се сместват.
 • Храни богати на нишесте с висококиселинни храни. (ниско pH)
 • Не смесвайте различните видове белтъчини.
 • Млечните продукти е добре да се приемат на празен стомах.

Трябва ли да избягваме разнообразното хранене?

Едно от основните вярвания при тази теория е, че тялото ни не е пригодено за усвояването на разнообразна храна едновременно.

Но това е трудно за вярване.

Още от древността хората, кято цяло винаги са се хранили с храна, която съдържа в различно съотношение въглехидрати, белтъчини и мазнини.

Трудно ще откриете храна в която да има само един от тези макронутриенти. Различните храни съдържат в себе си комбинация от поне 2 макронутиента.

 • Зеленчуците може да се смятат за въглехидратна храна, но те съдържат в себе си малки количества протеин.
 • Бобовите растения освен въглехидрати имат и протеин и много малки количества мазнини.
 • Плодовете освен въглхидрати имат и много малки количества протеин и мазнини.
 • Яйцата освен белтъчини и мазнини имат и малки количества въглехидрат.
 • Месото е храна богата на белтъчини и често съдържат мазнини в себе си, но не и въглехидрати.

Храната и нивата на киселинност в стомаха

Второто твърдение смята, че различните храносмилателни ензими, имат нужда от различни нива на киселинност в стомаха за да работят както трябва.

Какво представляват ензимите?

Ензимите са вид протеин, който създава химична реакция. Те разпадат въглехидратите на глюкоза, белтъчините на амино киселини и мазнините на мастни киселини и глицерол.

Различните ензимите имат нужда от различни нива на pH в стомаха за да работят. Ако pH нивата са прекалено високи или прекалено ниски някои ензими няма да могат да изпълняват ефективно своята функция.

Но храната, която ядем не успява толкова лесно да промени нивата на киселинност в стомаха. Тялото има няколко начина чрез, които поддържа нивата на киселинност в граница.

Обикновенно средата в стомаха е висококиселинна (около 2 pH). Когато ядете алкални храни това може да понижи киселинността. Но тогава повече сотмашна киселина бива отделена, което връща киселинноста отново в нормите.

Какво сочат данните?

За сега няма сериозни научни данни, които да подкрепят теорията за комбинирането на храните. И все пак не бързайте да захвърлите цялата концепция с лека ръка.

Има доказателства, че някои комбинации от различни храни могат да повишат или понижат усвояването на определени храни. Пример за това е желязото и витамин C. Това е полезна комбинация за всеки вегетарианец или веган.

Желязото идва в два вида:

 • Хем-желязо
 • Не-хем-желязо.

Хем желязото е от животински източници и има висок процент на усвояване (около 30%).

Не-хем-желязото е от растителни източници и има много нисък процент на усвояване (около 10%).

Приемането на витамин C е доказано, че увеличава и подобрява усвояването на не-хем-желязото. Което означава, че комбинирането на храни и плодове (цитрусови плодове) богати на витамин C, с растителните източници на желязо (спанак, боб и др.) е една добра комбинация.

Заключение

Това че комбинирането на храните не е научно обосновано не означава, че някой хора не биха извлекли полза от разделното хранене. Ако хранителният ви режим е добре балансиран това, че следвате принципите на разделното хранене не означава нещо лошо.

В крайна сметка, ако виждате добри резултати, не е нужно да поправяте нещо, което не е счупено.

За жалост един от най-големите проблеми при разделното хранене е, че не винаги хората имат нужното време и постоянство да следят времето между различните хранения и тн.

By Admin

Вашият коментар