Какво е метаболизма

Метаболизма е съвкупност от биохимични реакции прочитащи в клетките на тялото.  Метаболитните процеси се разделят на две категории: катаболитни и анаболитни. Катаболизмът е окислението, или разграждането, на органични съединения и в резултат получаване на енергия. Анаболизмът, обратно на катаболизмът, е изграждане, или синтез, на собствени компоненти с помощта на енергията и веществата получени от катаболитните процеси.

Защо да ускоряваме метаболизма си?

Забързания метаболизъм ще помогне и при сваляне на излишни мазнини и при покачване на мускулна маса. Например ако двама човека хранейки се и тренирайки еднакво, единия има по-бърз метаболизъм, то той ще изразходва повече енергия и ще се възстановява по-бързо спрямо човека с по-бавния метаболизъм.
Освен това ако искате да не се притеснявате от всяка малка вкусотия, която сте изяли, дали има 200 или 500kcal, по-добре опитайте да забързате метаболизма си, тогава тези калории няма да окажат такова влияние на калорииният баланс.  Забързвайки метаболизма си, ще изграждате по-бързо мускулите си, а колкото повече мускули имате, толкова повече енергия се хаби за по-малките физически дейности и съответно ще имате забързан метаболизъм постоянно, т.е. ще направите затворен кръг от позитивни реакции за тялото ви. Често се среща оплаквание от хора с бърз метаблизъм за трудно показване на мускули. Всъщност забързания метаболизъм може само да помогне, проблема при повечето хора с бърз метаболизъм е, че изискват повече прием на повече енергия с храната, поради по-високите разходи на тялото. Истината е, че при често и достатъчно ядене и тренировки, те ще качат много повече чиста маса от останалите, защото при тях процесите на обновяване протичат по-бързо!

Как да ускорим метаболизма си?

  • Накратко казано метаболизмът се забързва с физическа активност и добро хранене.
  • Тренирайте с тежести, ако до сега сте правили само кардио или други подобни тренировки. Колкото повече и редовна физическа активност имат вашите мускули толкова повече се ускорява метаболизма часове след тренировката.
  • Друг фактор които оказва голямо влияние и забързва процесите на обмяна в тялото е закуската, поради нощното „гладуване“ тялото ви е изгладняло и ако пропуснете закуската, то ще го принудите да изпадне в „икономичен режим“ като така отново ще забави метаболизма.
  • Пийте достатъчно вода, защото тялото се нуждае от нея за да обработи приетите вещества, за да извършва процесите на разграждане и изграждане. Изследвания са показали разликата между количеството изгорени калории при мъж които изпива 8 чаши вода и мъж които изпива 4 чаши вода за един ден. Мъжът които изпива 8 чаши вода гори повече калории спрямо мъжът които изпива 4. Източникът на течности може да е вода, но също така може да ядете плодове и зеленчуци с високо съдържание на течности(диня,пъпеш,краставици,портокали и др). Също така избягвайте и солените ястия, те ще дехидратират тялото ви и ще изискват по-голям прием на течности.
  • Друг много популярен напоследък начин да забързаме метаболизма си е зеления чай. Изследвания показват до 17% увеличен разход на калории, при интензвини упражнения, при пиенето на 2чаши зелен чай.

By Admin

Вашият коментар