как да поддържаме теглото си
как да поддържаме теглото си
Понякога отслабването е лесната част, а поддържането на теглото – трудната.

В различните източници може да намерите многобройни статии и уроци свързани с това как да отслабнем или как да качим килограми, много рядко обаче може да срещнем темата как да поддържаме тегло. На пръв поглед звучи безинтересно и безцелно. – Защо да искам да се поддържам, вместо да подобря външния си вид? Всеки, които е във фитнес залата без значение как изглежда все търси нещо да подобри.
Да, ако и вие си кажете това, вероятно ще звучи много елементарно и лесно за досещане. Но ако все пак решите, че е интересно да разберете повече за поддържането на килограми то тук може да намерите отговорите.

Защо да поддържаме теглото си?

Ако сте с наднормено или прекалено ниско тегло, то е важно за вашето здраве да промените това, така че да отговаряте на представите си и на нормите за подкожна мазнина за здравословните граници. При покачването или свалянето на килограми се прилагат редица действия от вашата страна, които често не са много здравословни – да точно диетите и прекомерните упражнения с много килограми или прекалена продължителност. Често хората, които се опитват да променят теглото си прибягват до доста големи и необмислени крайности, които вместо да подобрят здравето им – могат да го влошат!
Поддържането на теглото в нормалните граници от друга страна е добре за всеки човек, всеки които смята, че изглежда добре така. За всеки, човек които иска да е здрав, но няма време да посещава фитнес залата по 4-5 пъти седмично, за всеки човек, които иска да се храни добре и да подобри ежедневието си и нивото на стрес и евентуални проблеми свързани с наднорменото тегло. За всеки, които вече е постигнал целите си и иска да ги запази.

Как да поддържаме теглото си?

Вероятно много от вас ще си кажат „Поддържането на теглото … ами хапваме и пииваме както до сега, без да променяме нищо.“ Истината е, че много хора променят теглото си без да променят каквото и да е в дневните си навици. Например пиенето на алкохол, пушенето на цигари, напрежението в училище или в работата. Всички тези фактори влияят по различен начин на хората и често директно влияят на килограмите и здравето ни. Поради това, често без да правите никакви видими или осезаеми промени може да изгубите така ценните за вас и трудно натрупани килограми, или да качите така нежеланите подкожни мазнини. Поддържането на теглото е с цел да ви поддържа здрави и във добра форма, без да тренирате прекалено или да пазите строги диети. Ето и някой от нещата, които е добре да правите ако решите да поддържате килограмите си:

  • Движете се редовно – в днешно време движението е много назад в приоритетите ни, а то е много важно за здравето на тялото ни. Както за физическото така и за емоционалното ви състаяние. Проучвания доказват дирекното влияние на движението върху органите и опорнодвигателната система, но освен това и положителното действие над емоциите. Например 30 минутна разходка всеки ден , може да помогне в борбата с натрупания стрес и други негативни емоции, освен това ще спомогне за по-добрата физическа форма и повече енергия през останалата част на деня.
  • Храната – вероятно си мислите, че щом в момента не наддавате или не сваляте килограми, или поне не видимо, то храната ви е наред. Трябва все пак да обърнете внимание, защото по една или друга причина, най-често хорминални и емоционални влияния, храната много бързо може да окаже неблагоприятно влияние върху тялото ви. Особено храната, която повечето хора ядат и мислят за нормална, а именно : закуски, фурнети, солети, сандвичи и други подобни, които се продават навсякаде. Този тип храна бързо може да влоши състоянието на тялото ви и разбира се да промени числото, което сте свикнали да виждате на кантара.
  • Промените – понякога правим промени, които дори не осъзнаваме и след време виждаме последствията им. Например количеството и вида на храната, напитките, качеството на съня и много други. Когато подобна промяна настъпи, вие вероятно няма да я забележите и може да видите резултатът след седмици или дори месеци. Тогава трябва тепърва да започнете да правите нещо по въпроса, което може да не е много лесно за вас, тъй като може да не знаете къде е проблема и да прибегнете до познати методи – диети, упражнения и други или непознати като медикаменти, мазила и уреди, които обещават бързо и лесно отслабване. Редовното следене на теглото ви, физическата ви активност и нивата на енергия е добър начин да прецените, дали такива промени вече са настъпили или започват да настъпват. Така ще може да ги спрете или да обмислите какво да правите, преди да свалите или качите нежеланите килограми.
  • Поддържане на постигнатите цели – ако вече сте постигнали целите си, и те са в следствие на спазване на добра хранителна диета, която не ви отчайва и не ви кара да гладувате, то може да продължите да я спазвате или поне да опитвате да спазвате основните и принципи. Ако например сте постигнали резултати от липсата на дадена храна и замяната и с друга, която е здравословна, то продължете така и за напред. Ако обаче сте постигнали резултата благодарение на гладувания и лишения от нормалната храна, то е добре да обърнете внимание на това, което ядете и да не продължавате с този подход понататък.

Надяваме се да обърнете внимание на тялото си и начина на живот, без значение дали сте доволни от това което показва кантара. Защото е много по-добре да предотвратите излишните килограми, вместо да се борите с тях, след като вече са на лице.

By Admin

Вашият коментар