Най-честата причина при повечето нови ентусиасти на фитнеса за липса на резултати е неправилното хранене.
Навсякъде се споменава, че трябва да се яде много и често… от части това е така, но реално
погледнато всичкo зависи от това какво точно ядете!

Нека споменем някои основни факти за храните.

Основните вещества които се съдържат в храните са:

  • Белтъци
  • Въглехидрати
  • Мазнини
  • Витамини
  • Минерали

*Тяхното количество в дадена храна може да видите в нашият раздел за хранителни стойности в менюто на сайта.

Какво представляват тези вещества и кое е важно да знаем?

Човешкия организъм се нуждае от около 40 вещества, които не могат да се синтезират самостоятелно в него. Това налага допълнителното им приемане чрез храната. Тези есенциални вещества са : осемте аминокиселини ( валин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, треонин, триптофан и фенилаланин), 3 мастни киселини (линолова,линоленова, арахидонова), 13 витамина, около 20 минерални елемента. За да е пълноценна една храна трябва задължително да съдържа комплекс от тези вещества, а също така да е праивлно преценено съотношението между хранителните компненти-белтъци, въглехидрати и липиди в дневната доза.

Белтъците, са макромолекули с голямо биологично значение.Основната им роля е да доставят на организма заменими и незаменими АК, които се използват за изграждането на собствените белтъци на организма (тъкани,органи, мускули и тн.)

Въглехидратите се вещества който се използват от тялото ни за енергия, тоест след като погълнем и разградим въглехидратите, се отделя голямо количество енергия което се използва за всички важни процеси в нашето тяло, за това трябва да се знае колко kcal трябва да поемаме според целите си (това може да видите в нашия калкулатор в менюто на сайта).

Мазнините подобно на въглехидратите доставят енергия за нашето тяло, разликата е, че те се разграждат по-трудно в организма и съответно се отделя повече енергия, тоест от едно и също количество въглехидрати и мазнини, ще получи повече енергия от мазнините (количеството енергия, получено при разграждането на 1 грам мазнина се равнява на разграждането на 2.25гр  въглехидрати или белтъци)

Витамините са вещества които допринасят за правилното изпълнение на функциите на тялото.
Играят важна роля в правилното усвояване на храната, ако има липса на витамини тялото ви може да се пренасити на останалите вещества, също така няма да усвоява правилно храната която поемате и съответно няма да получавате необходимите вещества и енергия, като така ще страдате от липса на резултати.Човешкия организъме така устроен, че не може да синтезира самостоятелно витамините. Това налага тяхното задължително внасяне чрез храната.

Минералите имат роля подобна на витамините, те спомагат на организма за правилното изпълнение на функциите от които се нуждае за да „работи“ нормално.

 

Как да подбираме храната която ядем?

Резултатите при трениращия човек зависят строго от храната която поглъща, за това е хубаво да знаем някои основни неща при избора на храна.
Първото нещо което трябва да направите е да изчислите необходимата доза енергия от която се нуждае вашето тяло (с помощта на калориен калкулатор), след това да изберете целта на тренировката(покачване/сваляне на маса и тн.)
След като знаете от какво количество енергия се нуждаете  според  целта на вашата тренировка, трябва да подредите храната си така,че тя да отговаря на условиата, достатъчно kcal и достатъчен прием на белтък.
Например:Вие имате нужда от 2600kcal за покачване на мускулна маса, храната ви трябва да съдържа 2600kcal енергия разделено на 4-6 хранения дневно.
Друг важен момент е количеството на белтък трябва да приемате поне по 2-2,5 грама на кг телесна маса, за да доставяте на тялото си необходимите „елементи“ за изграждането на разрушените по време на тренировка мускулни тъкани!

Разбира се не можем да дадем списък с всички полезни храни, но можем да установим някой основни разлики.
Препоръчителните храни за спортуващи хора са от натурален произход и с минимална обработка.
Ядки, боб и бобени растения,спанак, броколи и други зелени зеленчуци,грозде,домати и други антиоксиданти,млечни продукти,овесени ядки,яйца,пилешко,телешко,пуешко и други меса,фъстъчено масло,тахан, пълнозърнести хлябове, плодове.

Не се препоръчват храни които са готови претърпели обработки, като пържене и пушенe.
Пържени картофи, тостери, вафли, торти, шоколади, бонбони, банички, кифли, понички и прочие храни които често намирате под път и над път!
От тях няма да получите дори половината вещества от които се нуждае тялото ви на всяко хранене, да не пропускаме и факта, че най-вероятно ще влошите здравето си при честата им консумация! Редовния прием на подобни храни покачва лошия холестерол в тялото които води до проблеми със сърдечно-съдовата система.

By Admin

Вашият коментар