Как да се справим с напрежението и стреса
Често начините да намалим стреса са по-лесни от колкото очакваме.

Фитнеса, освен стандартните цели, които виждаме навсякъде – хубаво тяло, оформени мускули, нисък процент подкожна мазнина, също така в своята основа е за здравето на човек. Поради това, според нас е важно да споменем няколко метода, чрез които може да освободите напрежението си, било то напрежение от стрес, напрежение от дългите часове на стоене на бюрото или тежък физически труд.

Напрежението и стреса

Напрежението в тялото често е в следствие на дългите застоявания или прекалени еднотипни движения, например дългите часове прекарани в дигане и местене на предмети в работа, или часове наред прекарани седнали на стола зад бюрото в писане на доклади и други подобни. Тялото на човек изисква движение, но то не трябва да се прекалява. Според редица лекари и инструктори се препоръчва да се движим по няколко часа на ден, като тренираме и кардио и/или физическа тренировка поне по 30 минути дневно. За това, при липсата на движение в тялото се натрупват множество негативни вещества и самата липса на обездвижване пречи на отделянето им и в същото време влошава състоянието на мускулите, сухожилията, костите и обмена на веществата. От друга страна, при прекомерното движение и натоварване се наблюдават проблеми със ставите, проблеми с кръвоносните съдове, проблеми с мускулите и костите и много натрупана умора. За това след дългите дни преминали под напрежение и натрупан стрес е добре да знаете как да се освободите от него. Да, вероятно ще си кажете „Знам как да се справя със стреса, сядам на дивана с бира или чипс в ръка и пускам телевизора.“, нека помислим отново, дали това наистина ще помогне? Ако сте стояли цял ден седнали, то сядането отново на дивана, яденето на кофти храна и гледането на телевизия дали всъщност няма да влошат нещата? Разбира се на пръв поглед, всичко ще е наред, но дали тялото ви е доволно от този тип почивка? Както вече казахме, тялото се нуждае от движение и последното нещо, което ще иска след ден преминал в седнало състояние е още седене.
Ако пък от друга страна, денят ви е бил претоварен със задачи свързани с физически труд, сядането на дивана ще звучи отново примамливо, но нека помислим отново. Продължителното използване на мускулите с липса на добра почивка ще влоши бързо състоянието им и ще имате нужда от почивка, но сядането на дивана, не е точната почивка, мускулите се нуждаят от отпускане. За това ние ще ви препоръчваме малко по-различен тип почивка, която според нас ще ви помогне много повече в освобождаването на стреса и напрежението.

Напрежението в тялото се натрупва не само от липса на движение или прекомерна физическа работа, напрежението се натрупва от лоша стойка, лоши навици и дори от емоции. Както всички знаем, когато сме с негативни емоции, гняв; ярост; тъга и други, изражението ни е се сменя, а за да се смени то се изискват множество мускули по лицето да се стегнат и стоят така в доста продължителен период от време. Освен тези мускули обаче, които всички ние можем да забележим, има и много други мускули в тялото ни и дори някои от основните функции като: храносмилателна система, дишане и др, които започват да работят по неблагоприятен за тях начин, когато са в стресови условия. Други мускули, които са често засегнати при негативни емоции и вследствие на горепосочените фактори са, челюстните мускули, врата, трапецовидните мускули, кръста, бедрата, ръцете и гърдите. Според редица доктори в тях най-често се натрупват излишни напрежения, например когато искате да кажете мнението си по въпрос, но се притеснявате и се откажете, то вие натрупвате напрежение в челюстта и трапецовидните мускули, защото тялото се опитва да спре това действие чрез стягането на тези мускули. Можем да дадем още десетки примери и да обясним, защо тези мускули са пълни с напрежение или вместо това да обясним как да се освободите от него, за това нека не бягаме от темата.

Как да се освободим от стреса и напрежението?

Както вече разбрахме, стресът се натрупва в някои определени области от тялото, за това за да се освободи е добра идея да извършим действия, чрез които да ги отпуснем и да освободим натрупаното напрежение. Вероятно всички сте виждали масажите по филми и клипове, които често включват: масажиране на врата, трапеца и гърба. Не случайно тези толкова известни зони са избрани за пример, в тях както споменахме се натрупват най-бързо и най-често напрежението и стреса от ежедневието. Понякога един масаж би свършил чудеса, но не всеки човек знае как да направи правилно масажирането и не всеки мускул може да бъде максимално отпуснат чрез масаж. Вероятно се чудите какъв друг метод може да има? Ами например йогата е всеизвестен метод за освобождаване на стреса и подобряване на физическото и емоционално състояние на човек. А какво представлява йогата? Редица от специфични движения, които в основата си представляват стречинг на дадени части на тялото. Вероятно вече се досещате на къде бием. Да ще ви представим някои упражнения, които доказано помагат в борбата с напрежението, освен това те трябва да се изпълняват редовно, в тиха и отпускаща среда – това зависи от вашите предпочитания и интереси. Тези упражнения, ще изпълняват няколко благоприятни функции за тялото ви – ще освободят напрежението, ще подобрят стойката ви и ще ви изпълнят с енергия, особено е препоръчително да ги правите сутрин след сън, за да видите ефекта им почти мигновено. Ето и упражненията:

  • Упражнение 1: Вземете подходяща пейка или таборетка, легнете на нея като опрете горната част на гърба си, разстоянието между раменете, на нея, като изпънете крака и ръцете встрани, така че да се получи добро разтягане на гръдния кош и корема. Трябва да усетите леко напрежение и обтягане в корема, кръста и ръцете. Останете така около минута като се стремите да дишате дълбоко, бавно и спокоино.
  • Упражнение 2: Хванете прът с хват по-широк от раменете ви, като той ще зависи от вашите възможности. Държеейки пръта пред тялото ви, без да пускате и променяте хвата, повдигнете ръцете си нагоре и продължете движението назад, така че да се получи пълен кръг. В началото може да е трудно, но опитайте като започнете с по-широк хват и достигнете до точката до която можете. След като завъртите ръцете си назад до където успеете, върнете леко нагоре до точката в която усещате най-голямо напрежение в мускулите и задръжте така за няколко секунди. След като върнете ръцете в начално състояние продължете с движенията още няколко пъти.
  • Упражнение 3: Застанете изправени в отпуснато състояние, поставете ръцете ви на кръста, свийте леко коленете отпуснете главата назад и извийте тялото си назад, така че да разтегнете добре корема и врата, задръжте така за 30 секунди като се стремите да дишате бавно, спокойно и дълбоко. Отпуснете се, изчакайте 10-30 секунди и повторете.

Правете упражненията колкото можете по-редовно, най-добре всяка сутрин, след лека загрявка на ставите. Опитайте да нагласите всичко около вас, така че да се чувствате спокоини и отпуснати. Те ще освободят много от натрупаното напрежение и ще подействат благоприятно на напрежението ако ги правите в след работа или тежкия ден в училище. Ще помогнат и за подобряване на стойката ви, тъй като тя често е влошена в следствие на напрежение в мускулите.

By Admin

Вашият коментар