Как правилно да следим фитнес резултатите

Всеки човек иска да прогресира, да се подобрява, да подобрява уменията и съзнанието си, да се осъвършенства в дадена среда, било то спорт, работа или дори общуване.
Докато напредваме доста често може да не усещаме и виждаме прогреса.Това е така заради собствените ни представи. Най-често представите за нашето тяло се различават доста от това което всъщност е, това е факт поради редица причини, най-често снимките и огледалата, които не могат да ни покажат реалният вид на тялото ни.
Трябва обаче да измерваме прогреса си по някакъв начин, за да може да ни мотивира и напътства.

Начини за измерване на прогреса

  • Чрез кантар
  • С помощта на метър
  • Уред за измерване на дебелината на кожата
  • Сравняване на снимки
  • Увеличаване на килограмите при изпълнение на упражненията

Разбира се най-логичния избор е чрез кантар, за жалост той често ни лъже, поради факта, че може да видите разлика в рамките на 1-2кг за време по-малко от 24 часа. Теглото може да варира и е зависимо от редица фактори (количеството на течната среда на тялото както и храната която сме поели), които обаче в крайна сметка не показват нашия прогрес. Друг лъжлив показател е покачването на теглото, но всъщност покачване на мазнина, ще видим покачване на килограмите си на кантара, но това може да е резултат от излишни подкожни мазнини. Трябва да знаем, че реалното количество мускули натрупани в рамките на 1 месец не може да са повече от 0,5 до 1кг в най-добрия случай, ако качвате повече от това , например 3-4 кг , ясно е, че повечето от тази маса е течности храна и най-вероятно подкожна мазнина!

Метъра е добър избор, но и той като кантара може да покаже прогрес в обиколката ви , но реално може да е в резултат на подкожни мазнини. Ако виждате увеличаване на обиколките, но не виждате особено покачване на подкожни мазнини, тогава може да сте сигурни че има прогрес, но важно е да се знае ,че измерванията трябва да се правят по едно и също време на деня, както и преди или след тренировка за да не показва резултат от напомпания мускул по време на тренировката, което след 30-60 минути ще изчезне заедно с нашия „прогрес“.

Чрез уреда за дебелина на кожата може да измерите приблизителния % мазнини на вашата кожа, така когато сваляте може да видите дали наистина чистите мазнините, а не само вода и храна, които така или иначе ще се изхвърлят от тялото ви след обработката им.

Добър вариант, но не много препоръчват от нас, е да направите снимка преди и след. Целта е да видите нагледно разлика във тялото, и съответно прогреса.
Хубаво е при снимане да се вземе под внимание светлината в помещението, тъй като ако снимката преди е снимана на място със слаба светлина (ще виждате повече релеф) и снимката „след“ е снимана на светло, може да не забележете никаква промяна, дори може да ви се стори ,че сте напълнели или сте се омазнили.
Добър вариант е да ви снима приятел, на едно и също място(и осветление), през определен период от време, за да може по-лесно да сравните снимките.

Разбира се много от вас, може да целят покачване на сила, което много лесно може да покаже дали дава прогрес. При увеличаване на килограмите с които се изпълнява дадено упражнение.Внимавайте само да не увеличавате „фалшиво“ вашата сила, т.е. да увеличавате килограмите за сметка на амплитудата на изпълнение.Когато изпълнявате клек с 60кг и след месец изпълнявате клек с 90кг – обърнете внимание на стойката и начина на изпълнение.Наблюдавайте дали при клек със 90кг изпълнявате правилно упражнението, защото често виждаме хора които слагат повече от колкото могат да използват и привидно „увеличават“ силата си, но в крайна сметка формата на изпълнение на упражнението страда, а от неправилното му изпълнение ще страда вашия прогрес, също така рискувате да си нанесете сериозни контузии!

By Admin

Вашият коментар