Как правилно да следим фитнес резултатите

Всеки човек иска да прогресира, да се подобрява, да подобрява уменията и съзнанието си, да се осъвършенства в дадена среда, било то спорт, работа или дори общуване.
Докато напредваме доста често може да не усещаме и виждаме прогреса.Това е така заради собствените ни представи. Най-често представите за нашето тяло се различават доста от това което всъщност е, това е факт поради редица причини, най-често снимките и огледалата, които не могат да ни покажат реалният вид на тялото ни.
Трябва обаче да измерваме прогреса си по някакъв начин, за да може да ни мотивира и напътства.

Начини за измерване на прогреса

  • Чрез кантар
  • С помощта на метър
  • Уред за измерване на дебелината на кожата
  • Сравняване на снимки
  • Увеличаване на килограмите при изпълнение на упражненията

Разбира се най-логичния избор е чрез кантар, за жалост той често ни лъже, поради факта, че може да видите разлика в рамките на 1-2кг за време по-малко от 24 часа. Теглото може да варира и е зависимо от редица фактори (количеството на течната среда на тялото както и храната която сме поели), които обаче в крайна сметка не показват нашия прогрес. Друг лъжлив показател е покачването на теглото, но всъщност покачване на мазнина, ще видим покачване на килограмите си на кантара, но това може да е резултат от излишни подкожни мазнини. Трябва да знаем, че реалното количество мускули натрупани в рамките на 1 месец не може да са повече от 0,5 до 1кг в най-добрия случай, ако качвате повече от това , например 3-4 кг , ясно е, че повечето от тази маса е течности храна и най-вероятно подкожна мазнина!

Метъра е добър избор, но и той като кантара може да покаже прогрес в обиколката ви , но реално може да е в резултат на подкожни мазнини. Ако виждате увеличаване на обиколките, но не виждате особено покачване на подкожни мазнини, тогава може да сте сигурни че има прогрес, но важно е да се знае ,че измерванията трябва да се правят по едно и също време на деня, както и преди или след тренировка за да не показва резултат от напомпания мускул по време на тренировката, което след 30-60 минути ще изчезне заедно с нашия „прогрес“.

Чрез уреда за дебелина на кожата може да измерите приблизителния % мазнини на вашата кожа, така когато сваляте може да видите дали наистина чистите мазнините, а не само вода и храна, които така или иначе ще се изхвърлят от тялото ви след обработката им.

Добър вариант, но не много препоръчват от нас, е да направите снимка преди и след. Целта е да видите нагледно разлика във тялото, и съответно прогреса.
Хубаво е при снимане да се вземе под внимание светлината в помещението, тъй като ако снимката преди е снимана на място със слаба светлина (ще виждате повече релеф) и снимката „след“ е снимана на светло, може да не забележете никаква промяна, дори може да ви се стори ,че сте напълнели или сте се омазнили.
Добър вариант е да ви снима приятел, на едно и също място(и осветление), през определен период от време, за да може по-лесно да сравните снимките.

Разбира се много от вас, може да целят покачване на сила, което много лесно може да покаже дали дава прогрес. При увеличаване на килограмите с които се изпълнява дадено упражнение.Внимавайте само да не увеличавате „фалшиво“ вашата сила, т.е. да увеличавате килограмите за сметка на амплитудата на изпълнение.Когато изпълнявате клек с 60кг и след месец изпълнявате клек с 90кг – обърнете внимание на стойката и начина на изпълнение.Наблюдавайте дали при клек със 90кг изпълнявате правилно упражнението, защото често виждаме хора които слагат повече от колкото могат да използват и привидно „увеличават“ силата си, но в крайна сметка формата на изпълнение на упражнението страда, а от неправилното му изпълнение ще страда вашия прогрес, също така рискувате да си нанесете сериозни контузии!

By Admin

38 thoughts on “Как да измерим прогреса си”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.