как да изберем правилната фитнес зала за нас
как да изберем правилната фитнес зала за нас
Местоположение, удобства, уреди, хигиена? От къде да започнем при избора си на фитнес?

Фитнес центровете все повече и повече се множат с увеличаването на интереса към тренировките и спорта. Фитнеса доказано помага директно и индиректно на много други спортове и поради това не само хора, които искат да имат стегнато и оформено тяло и хора които искат да са здрави, но и спортисти търсят своята фитнес зала. Тук идва и въпросът, как да изберем подходящата за нас зала?

Какво да търсим в една фитнес зала

В повечето случай изборът на фитнес зала, особено за по-малките градове е сравнително ограничен. Там той се състой във това коя фитнес зала е по-близо до домът на трениращия. Освен този фактор обаче, ще изброим още няколко, които според нас са много важни и трябва да обърнете внимание при започването на трениране или смяната на фитнес зала.

 1. Трябва да има подходящи тежести – един от най-важните фактори. Подходящата фитнес зала трябва да разполага с няколко на брой еднотипни тежести, като така ще позволи на повече трениращи да изпълняват упражненията си без да има нужда от постоянна смяна. Подходящите тежести още означват, тежести които са удобни, в изправност и с много голям избор между различните килограми. Например залата трябва да има дъмбели, които се различват с около 2кг един от друг, вместо с 5 или 10, така ще позволи на трениращите да тренират по-оптимално и да увеличават постепенно натоварването.
 2. Трябва да е с подходяща цена за вашите нужди – разбира се отново един много важен фактор, които вероятно всеки от вас премисля, но все пак трябва да се спомене. Ако фитнес залата е далеч от вас и цената и за тренировка или месечна карта надхвърля бюджета ви е добре да обмислите варианти, които няма да ощетяват тренировките ви и съответно бюджета, които бихте използвали за нещо полезно, като например по-здравословна храна. Подберете зала, която най-добре отговаря на вашите финанси.
 3. Трябва да има правила за безопасност – колкото и странно да звучи, е много важен фактор една зала да има правилник с инструкции – кое трябва и не трябва да се прави, когато сте във фитнес залата. Това би помогнало на начинаещите с по-лесното адаптиране към тренировките, а и разбира се предпазване от евентуални наранявания. Съветваме ви да прочетете правилника във вашата фитнес зала, ако има на разположение такъв.
 4. Трябва да има фитнес инструктор на разположение – фитнес инструктора във фитнес залата, трябва да присъства по време на тренировките на трениращите. Дали ще си поръчате индивидуална програма и тренировка от него е ваш избор, но той трябва да е на разположение, в случай че имате въпроси свързани с фитнес. Не е добре да приемате съвети за храната си от фитнес инструктори, тъй като те нямат право да ви съветват в тази област, поради факта, че храната е много важна част е добре да се обърнете към диетолог, които ще ви изготви много по-компетентна хранителна програма.
 5. Трябва да има място за питейна вода – хидратирането по време на тренировка е много важно, поради факта, че тялото ви трябва да се охлажда от натоварването то изхвърля доста течности и минерали. За това, в случай че не носите бутилка с вода е добре във фитнеса да има място за питейна вода.
 6. Трябва да има добро осветление – може да не звучи важен фактор, но ако се замислите, осветлението играе доста важна роля. От една страна доброто осветление трябва да е силно, за да успявате да виждате всичко в залата без да трябва да се мъчите, освен разбира се ако залата не е осветлена с много прозорци. Но от друга страна, осветлението трябва да не е прекалено силно за да не пречи на зрението ви. Така ще може да се фокусирате над тренировката си. Осветлението помага за по-добра видимост по време на изпълнение на упражнението и ще предпази от елементарни грешки като неправилно нагласен уред или неправилно поставена тежест.
 7. Трябва да има подходящи огледала – огледалата във фитнеса, освен за сравнение на резултати, служат и за правилно изпълнение на упражненията. По време на упражнения е добре да се гледате, тъй като понякога тялото при голям физически товар, започва да измества тежестта и започва да включва спомагателни мускули и други, което може да доведе до травми и контузии. При упражнения като клекове и мъртва тяга, особено с големи килограми е добре да се следите постоянно, така ще може да следите техниката си и да сте сигурни, че освен че чувствате, че изпълнявате упражнението правилно, то ще може да имате и поглед над техниката си.
 8. Трябва да има уреди и други тежести – добрата фитнес зала, не може да се състой само от уреди или само от лостове. Според нас най-доброто решение е , ако дадена фитнес зала разполага със свободни тежести – дъмбели и лостове и други и уреди. Уредите често се използват за хората, които искат да изолират мускулите си, дали за големина на мускула или за завършек на тренировката. Освен това се препоръчват и за начинаещи, тъй като те премахват много от проблемните фактори при тренировка. От друга страна обаче, свободните тежести включват много стабилизиращи мускули и тренират доста добре тялото, за това е добре да се смесват техниките. Като ние препоръчваме, за напредналите, основната част на тренировката да се състой от свободни тежести, а завършека да е на уреди.
 9. Трябва да има бягащи пътеки и/или място за свободна кардио тренировка – кардио тренировката е далеч по-отпускаща ако се прави извън фитнес залата, но понякога хората нямат време или подходящо място, или просто неподходящи метеорологични условия. За това е добре залата да разполага с бягащи пътеки или поне място за правене на кардио тренировка от тип на скачане на въже. Така освен, че ще има място за тежки тренировки то ще има място и за издръжливост и тонизиране на мускулите.
 10. Трябва да има подходяща температура – през лятото или през зимата климата варира достатъчно, че да пречи на тренировките. Поради това, една добра фитнес зала трябва да поддържа почти еднаква температура през цялата година, тя трябва да е толкова, че да не се потите обилно и това да пречи на тренировката (било то захват или оставяне на петно върху уреда), но и да е достатъчно топло, че да позволи една добра тренировка през студените дни. Обикновено това е температура около 20++ градуса.
 11. Трябва да има вентилация – обърнете внимание в залата, която посещавате или смятате да посещавате. Ако въздухът вътре е застоял и тежък, то това определено е лош знак за вентилацията на фитнес центъра. Ако не може да дишате когато вървите, представете си какво ще е положението, когато тренирате и имате нужда от свеж въздух. Доброто проветряване е много важно за оптималната тренировка и разбира се дори за миризмите, които ще останат за по дълго в помещението поради трениращите около вас. Обстановката във фитнес залата трябва да е свежа и да ви предразполага да тренирате, а не да излезнете на свеж въздух.
 12. Трябва да има достатъчно пространство – без значение дали залата е 10 квадратни метра или 1000 тя трябва да има достатъчно пространство, за да тренирате без да пречите на останалите. Има фитнеси, които са ужасно големи и претъпкани с уреди, като така се получава блъскане и пречене на трениращите. В същото време има малки помещения, които са много добре подредени и няма никакви проблеми за нормално изпълнение на тренировката.
 13. Да разполага с душове, в случай че е далеч от дома ви – това е важен фактор, за хората които след фитнес искат да отидат да свършат останалите си задачи. Ако обаче не се чувствате комфортно да използвате подобни помещения, то по-добре намерете зала, която е да близо до дома ви, за да избегнете този проблем.

 

By Admin

Вашият коментар