хранителни добавки

За хората, които се интересуват от подобен тип суплементи, думи като протеин,креатин,аминокиселини и други са напълно естествени, докато за хора които не тренират и не се интересуват от този тип добавки може да звучат като нещо ужасяващо и вредно (често наричано с жаргона – химия). За това днес ще ви представим информация за основните хранителни добавки използвани в спортните начинания от трениращите целящи: по-добро и по-бързо възстановяване, повече енергия, по-добър протеинов синтез и много други.

Какво представляват хранителните добавки?

Хранителните добавки (или още познати като Суплементи) са вещества обособени като витамини,минерали,билки,антиоксиданти,аминокиселини и други които се водят естествени съставки и са разрешени за закупуване от крайния потребител без предписването им от медицинско лице. Тъй като те не изискват рецепти и други „разрешителни“ то може в общи линии да се нарекат безвредни. Разбира се има и случаи на проява на странични ефекти, но те се случват при малък процент от хората и то най-често при прекаляване на предназначения прием според етиката на продукта. С други думи хранителните добавки са вещества които целят по-добър прием на дадени хранителни нутриенти или общата физическа форма като често може да се нарекат и диетични храни тъй като когато например приемаме протеин от дадена храна често освен протеина ще погълнем и голямо количество мазнини и въглехидрати, които в крайна сметка може да увеличат подкожната мазнина. Когато обаче закупим суроватъчен протеин ние приемаме висока доза протеин с много ниска доза въглехидрати и така може да наречем суроватъчния протеин „чист протеин“. Разбира се нe всички хранителни добавки целят увеличаването на приема на дадена храна, има такива които целят по-доброто ви представяне в залата, и по-лесно изграждане на мускули например – креатин.Креатинът е продукт, който става хранителна добавка на все повече и повече спортисти. 5 грама от него се равняват на 1,1 килограма сурова телешка пържола (при термична обработка по-голямата част от него се унищожава). Креатинът повишава количеството Аденозин Три Фосфат(АТФ), в мускулите което се явява тяхното основно гориво, поради това креатинът се използва за натрупване на мускулна маса и за енергия, но съчетан с подходящо хранене (по-специално приемането на необходимото дневно количество белтъчини). Също така предпазва мускулите от разпад по време на тежки тренировки.

Защо се използват хранителните добавки?

 • Най-честото използване на хранителните добавки е поради хранителните съставки които предлагат, хранителните добавки се препоръчват от диетолози и други медицински представители на хора страдащи от редица заболявания причинени от недостиг на дедени нутриенти .
 • Освен това както вече споменахме хранителните добавки могат да се използват като диетична храна, поради чистото количество на дадено хранително вещество и липсата на други (както вече дадохме примера със суроватъчния протеин по-горе), също така се приемат от трениращи поради факта, че тежката тренировка изисква много повече прием на хранителни вещества за да успее да се възстанови тялото на трениращия които вещества както споменахме могат да се приемат точно от хранителните суплементи.
 • Разбира се доста често трениращите ги предпочитат и поради друга причина – спестяват много време. Една доза от гейнер за качване на маса (MASS gainer), в някои случаи, може да се сравни с едно нормално ядене. Разликата е ,че ще изпиете дозата за 30 секунди докато едно подобно ядене богато на същите вещества може да ви отнеме 30 и повече минути за приготвяне и ядене.
 • Някои добавки се използват, защото оказват положителен ефект на процесите свързани с изгарянето на излишните подкожните мазнини, безспорен и всеизвестен техен представител например е L-Carnitine за които ще споменем малко по-надолу.
 • Освен това друг тип хранителни добавки са минералите и витамините, които често се приемат поради тяхната липса в ежедневната храна. Освен общото здравословно състояние, те могат да подтиснат апетита, да увеличат мускулния растеж, да намалят образуването на подкожни мазнини, да предпазят от проблеми със ставите и много други.

Нека все пак отбележим едно много важно нещо:Хранителните добавки не се препоръчват като заместители на разнообразното хранене! Самото им име го подксазва те не са хранителни заместители а хранителни ДОБАВКИ. Също е добра идея да се съветвате с диетолог преди да започнете да приемате редовно количество от дадена хранителна добавка в случай че имате оплаквания и проблеми свързвани с хранителните вещества.

Какво не се класифицира като хранителна добавка?

Както споменахме доста често хората които не се интересуват от този тип неща и няма много информация, сравняват хранителна добавка с анаболни стероиди (познати като „химия“). Нека направим разликата за да избегнем объркване на двата термина. Анаболни стероиди допинги и други подобни са вещества които са забранени за използване и не се водят добавки към храната. Допингите се използват най-вече от атлети за подобряване на тяхното физическо представяне. Анаболните стероиди са група вещества, които също са забранени и точно те са виновниците за лошата слава на хранителните добавки и честото объркване с тях. Анаболните стероиди са хормони направени от мъжкият полов хормон тестостерон, който е отговорен за увеличаване на мускулната сила и размер. Всъщност той се произвежда от тялото ни по естествен път но хората често го инжектират в допълнителни дози за да увеличат размера и силата на  мускулите си. Както всички останали лекарствени продукти те имат странични ефекти и когато се злоупотреби с тях страничните ефекти могат да бъдат много сериозни, застрашаващи здравето и живота ви.

Някои често срещани хранителни добавки:

 • Суроватъчен протеин – суроватъчният протеин се извлича от млякото и е около 20% от съдържанието на общ белтък в млякото. Продаването му като хранителна добавка има множество предимства, например за да приемете  ~20гр суроватъчен протеин (което е една доза от добавката*) трябва да изпиете приблизително 3,5-4литра мляко, като разбира се това е рисково начинание, напълно неоправдано и да не говорим за голямото количество на излишни мазнини и въглехидрати които ще получите за сметка на 20-25 гр суроватъчен протеин. Суроватъчния протеин често съчетан с въглехидрат се приема за заместител на едно ядене, и най-често това ядене се препоръчва за закуска или след тренировка, когато тялото ви има нужда от бърз прием на лесноразтворим белтък. С прости думи казано суроватъчния протеин е хранително вещество извлечено от млякото за наше улеснение.
 • Витамини и минерали: както вече споменахме тяхните ползи са многорбоини и трудни за изброяване, но все пак ще дадем няколко примера. Да вземем за пример Магнезии – съдържа се главно в мускулите и костите, където подпомага мускулните контракции и енергийния метаболизъм, доказано е чрез изслевания че хоратакоито имат по-ниски нива и липса на магнезии имат много по-ниска издръжливост, която е критично важна за всички атлети без значение от спорта в които участват. Представете си бегач които има по-малка издръжливост от другите, дори при по-малки разстояния ще има по-слабо представяне в сравнение с друг бегач които има нормални нива на магнезии и съответно добра издръжливост. Друг минерал на които ще обърнем внимание е Хромът. Хрома подпомага хормона инсулин при обработка на въглехидрати, носи полза при придобиването на енергия, изгарянето на мазнините и изграждането на мускулна маса. Той подпомага организма при намаляването на теглото като спомага да се изгради мускули.
 • Креатин: Креатинът е аминокиселина, която в естественото си състояние се намира в гръбначните организми и подпомага доставянето на енергия към мускулите и нервите. Креатинът е открит през 1862 г. от Мишел Йожен Шеврьол като част от мускулите. Както вече споменахме той се използва от много спортисти поради повишаването на АТФ в мускулната тъкан  и съответно доставянето на повече необходимо гориво за тяхния синтез.
 • Аминокиселини: Аминокиселините (АК) са основните градивни елементи на белтъчините. Като такива – техния прием е жизнено важен, нормално те се приемат чрез храната(храни богати на белтъчини:месо , риба, млечни продукти и др.), но за да получим дадени аминокиселини от дадена храната ще трябва да преминем през доста процеси на смилане и разграждане. Разбира се, за това в наша полза има аминокиселини под формата на хранителна добавка и така ще спестим доста време на организма ни, а в същото време ще приеме доста по-голямо количество в сравнение със същото количество прието чрез храна. Може да се каже , че ако имаме една пилешка пържола (месо богато на белтъчини) то след разграждането и ще получим белтъчини и др елементи, белтъчините от своя страна ще се разградят до аминокиселини и от там ще влезнат  в белтъчния синтез в тялото ни (които е отговорен за изграждането на мускулна тъкан и разбира се много други важни процеси).В зависимост от вида на веригата, аминокиселините биват два вида – незаменими и заменими. Незаменимите и основни аминокиселини са осем на брой – метионин, треонин, триптофан, левцин, изолевцин, лизин, фенилаланин и валин, незаменими са защото тялото на човек не може да ги синтезира и трябва да се набавят чрез храната. Най-често се предлагат аминокиселини които съдържат повече незаменими за тялото АК.
 • L-карнитин: Карнитинът всъщност е аминокиселиниа която доста хора познават като пръв помощник за сваляне на излишните килограми. Основната функция на L-карнитина служи за пренасяне на мастните киселини с дълга верига през клетъчната мембрана, където служат за енергия, нужна на тялото.Действието му е двойно – вкарва мазнината в клетката и извежда ненужните продукти. Като резултат на всичко това се получава ефект на спомагане на изгарянето на подкожните мазнини.

И запомнете винаги четете упътването на етикета на хранителни добавки, те може да се водят като безвредни но все пак трябва да не прекалявате препоръчителния дневен прием!

 

By Admin

1 771 thoughts on “Какво представляват хранителните добавки”
 1. Greetings! Very helpful advice within this article! It is the little changes which will make the greatest changes. Thanks a lot for sharing!

 2. A jiffy bag penguin power slots free In the fourth inning, the exterminators came out to clear out the bees on the net behind home plate.

 3. Heya just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same outcome.

 4. I?m not sure where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this information for my mission.

 5. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you Nonetheless I’m experiencing challenge with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 6. Could I take your name and number, please? cabergolina y embarazo Their only serious threat was during the fifth inning, when Chris Taylor singled to center and, one out later, took second after Dustin Ackley was hit by a pitch

 7. 💢เงินหมดเหรอ? 📣มามะ มาทางนี้ 💋 #เงินหลักหมื่นรออยู่คลิ๊กWWW.BEO777.COM📌 ครบจบในเวปเดียว

 8. scoliosisWow that was odd. I just wrote an extremely long comment but after I clickedsubmit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing allthat over again. Anyways, just wanted to say great blog! scoliosis

 9. THIS IS FROM 2018??? WTF, I THOUGHT THIS WAS LIKE 10 YEARS BEFORE

 10. Harbor Freight gets their high quality tools from the same factories that provide our competitors. We eliminated the intermediary and pass the financial savings to you!

 11. I don’t even know how I ended up right here, however I believed this post was once great. I do not recognize who you’re but certainly you’re going to a well-known blogger in the event you are not already. Cheers!

 12. I blog frequently and I truly appreciate your content. Your article has truly peaked my interest. I will bookmark your blog and keep checking for new details about once per week. I subscribed to your RSS feed too.

 13. This blog was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something which helped me. Thanks a lot!

 14. Here is a complete guide to watch Summer Olympics 2021 live online from anywhere without cable. Stream Tokyo 2020 Olympics Equestrian from home.

 15. Thank you, I’ve recently been searching for information about this topic for a long timeand yours is the greatest I’ve came upon till now.However, what in regards to the bottom line? Are you sure concerning the source?

 16. zwrot podatku z zagranicy pit says:It is in reality a great and helpful piece of info. I’m happy that you just shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.Reply 05/13/2020 at 4:31 pm

 17. I quite like reading through an article that can make people think. Also, thank you for allowing for me to comment!

 18. You could certainly see your skills within the article you write.The sector hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe.At all times go after your heart.

 19. It?s really a great and helpful piece of info. I am glad that you simply shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 20. Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks, However I am having issues with your RSS. I donít know why I can’t join it. Is there anybody getting similar RSS issues? Anyone that knows the solution can you kindly respond? Thanks!!/

 21. เราอยุ่ในยุคที่เรียกว่าเงินอยู่ในอากาศแค่รู้วิธีก็สามารถนำเงินมาใส่กระเป๋าตัวเองได้ บาคาร่า เป็นเว็บพนันออนไลน์ที่จะเป็นเครื่องมือให้คุณนั้นสามารถจับเงินในอากาศได้อย่างสบาย เพราะเราคือศูนย์รวมเกมพนันออนไลน์ไว้มากมายรพร้อมให้คุณเข้ามาทำเงินแล้ว

 22. What’s up, just wanted to say, I loved thisblog post. It was funny. Keep on posting!Take a look at my blog post: find more information

 23. ถ้าเกิดคุณต้องการพนันบอล วันนี้คุณไม่ต้องเดินทางไปโต๊ะบอลอีกต่อไปเพียงแค่เข้ามาที่ เว็บพนัน เว็บไซต์แทงบอลออนไลน์ที่จะทำให้การแทงบอลของคุณเป็นเรื่องที่ไม่ได้ยากเย็นๆมีแทงบอลทุกต้นแบบให้เลือกทั้งบอลคนเดียว บอลสเต็ป บอลสด หรือจะมองบอลฟรียังได้เลยครับ

 24. Howdy! I simply wish to give you a huge thumbs up for your great information you’ve got right here on this post. I am returning to your blog for more soon.

 25. I was very pleased to find this page. I want to to thank you for ones time due to this wonderful read!! I definitely appreciated every bit of it and I have you saved as a favorite to see new things on your blog.

 26. Having read this I thought it was extremely enlightening. I appreciate you taking the time and energy to put this article together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

 27. Hi! I just wish to offer you a huge thumbs up for your great information you’ve got here on this post. I will be coming back to your web site for more soon.

 28. excellent issues altogether, you simply received a new reader. What could you recommend about your put up that you made some days ago? Any sure?

 29. I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post iswritten by him as no one else know such detailed about my difficulty.You’re amazing! Thanks!

 30. You should take part in a contest for one of the most useful sites on the net. I most certainly will recommend this web site!

 31. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is truly informative.I’m gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continuethis in future. Numerous people will be benefited from your writing.Cheers!

 32. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this write-up plus the rest of the website is really good.

 33. This is the perfect webpage for anybody who really wants to find out about this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I really would want to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a topic that has been written about for years. Wonderful stuff, just wonderful!

 34. You’ve made some decent points there. I checked on the net for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this site.

 35. I truly love your site.. Very nice colors & theme. Did you make this website yourself? Please reply back as I’m hoping to create my own site and would love to know where you got this from or what the theme is named. Thanks!

 36. I like reading through a post that will make men and women think. Also, thank you for permitting me to comment!

 37. Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon on a daily basis. It will always be exciting to read through articles from other writers and practice a little something from other websites.

 38. Having read this I thought it was rather enlightening. I appreciate you finding the time and energy to put this article together. I once again find myself spending a lot of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

 39. After looking at a few of the blog articles on your web site, I honestly like your way of writing a blog. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Please visit my website as well and tell me how you feel.

 40. Hello! I could have sworn I’ve been to this web site before but after going through some of the articles I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m certainly pleased I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 41. I truly love your website.. Pleasant colors & theme. Did you create this site yourself? Please reply back as I’m attempting to create my own blog and would like to know where you got this from or just what the theme is named. Thanks!

 42. I need to to thank you for this good read!! I absolutely enjoyed every bit of it. I have you book-marked to look at new stuff you post…

 43. Hi there! This article couldn’t be written much better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He continually kept preaching about this. I most certainly will send this article to him. Fairly certain he’s going to have a great read. Thanks for sharing!

 44. You’re so cool! I do not suppose I’ve truly read through anything like this before. So wonderful to discover someone with a few genuine thoughts on this issue. Seriously.. thank you for starting this up. This web site is one thing that is needed on the web, someone with a little originality!

 45. Thank you for any other great article. Where else could anybody get that kind of information in such an ideal approach of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the look for such information.

 46. Can I just say what a comfort to find someone that genuinely understands what they’re discussing online. You actually realize how to bring a problem to light and make it important. More and more people have to look at this and understand this side of the story. I was surprised that you are not more popular because you certainly have the gift.

 47. I blog quite often and I really appreciate your content. The article has truly peaked my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your RSS feed as well.

 48. Thanks for every other excellent article. Where else may anyone get that kind of info in such a perfect method of writing? I’ve a presentation next week, and I am at the look for such info.

 49. I wanted to thank you for this good read!! I certainly enjoyed every little bit of it. I’ve got you book-marked to look at new stuff you post…

 50. Greetings! Very helpful advice in this particular article! It’s the little changes that will make the biggest changes. Thanks a lot for sharing!

 51. It’s hard to come by knowledgeable people for this topic, however,you sound like you know what you’re talking about!Thanks

 52. Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It will always be interesting to read through content from other authors and practice something from their websites.

 53. I have to thank you for the efforts you have put in penning this blog. I really hope to check out the same high-grade content by you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal website now 😉

 54. Aw, this was an exceptionally good post. Spending some time and actual effort to generate a superb article… but what can I say… I procrastinate a whole lot and never manage to get nearly anything done.

 55. Having read this I thought it was rather informative. I appreciate you spending some time and energy to put this informative article together. I once again find myself spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

 56. I quite like looking through an article that can make men and women think. Also, thank you for allowing for me to comment!

 57. Howdy! This post couldn’t be written any better! Going through this article reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I will send this article to him. Pretty sure he will have a great read. Thanks for sharing!

 58. Having read this I believed it was extremely informative. I appreciate you taking the time and energy to put this information together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

 59. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is something that too few men and women are speaking intelligently about. I’m very happy I found this during my search for something relating to this.

 60. You are so awesome! I don’t suppose I’ve read something like this before. So great to discover another person with original thoughts on this issue. Really.. thanks for starting this up. This site is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

 61. Good day! I could have sworn I’ve visited this web site before but after browsing through a few of the posts I realized it’s new to me. Anyways, I’m certainly pleased I found it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

 62. You made some good points there. I checked on the web for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 63. You ought to take part in a contest for one of the best websites on the web. I will recommend this web site!

 64. This is a very good tip particularly to those new to the blogosphere. Brief but very precise information… Many thanks for sharing this one. A must read article!

 65. Hi, I do believe this is an excellent site. I stumbledupon it 😉 I may revisit yet again since i have book-marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

 66. I’d like to thank you for the efforts you have put in writing this site. I really hope to view the same high-grade blog posts from you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal website now 😉

 67. Your style is very unique in comparison to other folks I have read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this site.

 68. Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks, However I am experiencing troubles with your RSS. I don’t know why I can’t join it. Is there anybody else getting similar RSS problems? Anyone who knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

 69. Next time I read a blog, I hope that it does not fail me as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read through, however I actually thought you’d have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something you could possibly fix if you weren’t too busy seeking attention.

 70. I’d like to thank you for the efforts you have put in writing this site. I really hope to view the same high-grade content from you later on as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own site now 😉

 71. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you, However I am encountering troubles with your RSS. I don’t understand the reason why I am unable to join it. Is there anybody getting identical RSS problems? Anyone who knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

 72. Your style is really unique compared to other people I have read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this site.

 73. That is a great tip especially to those fresh to the blogosphere. Simple but very precise info… Many thanks for sharing this one. A must read post!

 74. Good site you have here.. It’s hard to find excellent writing like yours these days. I seriously appreciate people like you! Take care!!

 75. Having read this I thought it was rather informative. I appreciate you spending some time and energy to put this article together. I once again find myself spending a lot of time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 76. Can I simply just say what a comfort to find someone who actually knows what they’re talking about online. You certainly understand how to bring an issue to light and make it important. A lot more people ought to read this and understand this side of your story. I was surprised that you aren’t more popular given that you surely possess the gift.

 77. Hello, I do believe your web site might be having internet browser compatibility problems. Whenever I look at your site in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it has some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, fantastic site!

 78. Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon everyday. It will always be helpful to read through articles from other authors and use a little something from their web sites.

 79. It is truly a nice and useful piece of information. I’m satisfied that you shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 80. Right here is the perfect web site for everyone who would like to understand this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You definitely put a new spin on a topic that has been written about for a long time. Wonderful stuff, just excellent!

 81. Thank you for another excellent post. The place else could anyone get that type of info in such an ideal manner of writing?I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the search for such info.

 82. Howdy! I just wish to give you a big thumbs up for the great info you have right here on this post. I will be coming back to your web site for more soon.

 83. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative.I am gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future.Numerous people will be benefited from your writing.Cheers!

 84. I need to to thank you for this good read!! I absolutely enjoyed every little bit of it. I’ve got you saved as a favorite to look at new stuff you postÖ

 85. Hello are using WordPress for your blog platform? I’m new to theblog world but I’m trying to get started and set up myown. Do you need any coding knowledge to make your own blog?Any help would be really appreciated!

 86. I need to to thank you for this great read!! I definitely loved every bit of it. I have got you saved as a favorite to look at new things you post…

 87. Having read this I believed it was extremely enlightening. I appreciate you finding the time and energy to put this article together. I once again find myself personally spending a lot of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 88. I truly love your website.. Great colors & theme. Did you make this website yourself? Please reply back as I’m trying to create my very own blog and would like to know where you got this from or what the theme is called. Kudos!

 89. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this article plus the rest of the website is also very good.

 90. Greetings, There’s no doubt that your blog could be having browser compatibility problems. Whenever I take a look at your blog in Safari, it looks fine but when opening in I.E., it has some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Other than that, excellent website!

 91. An impressive share! I have just forwarded this onto a coworker who had been conducting a little homework on this. And he actually bought me lunch simply because I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to discuss this issue here on your blog.

 92. Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon every day. It’s always interesting to read through articles from other authors and practice a little something from other websites.

 93. You’re so interesting! I do not think I’ve read through anything like that before. So nice to discover somebody with some genuine thoughts on this topic. Seriously.. many thanks for starting this up. This site is one thing that is needed on the internet, someone with some originality!

 94. Spot on with this write-up, I really feel this amazing site needs much more attention. I’ll probably be back again to see more, thanks for the information!

 95. Great info. Lucky me I discovered your blog by accident (stumbleupon). I have bookmarked it for later!

 96. Aw, this was an exceptionally nice post. Taking the time and actual effort to create a very good article… but what can I say… I procrastinate a whole lot and don’t manage to get anything done.

 97. I’d have got to consult with you here. Which isn’t some thing Which i do! I love reading an article that will get people to feel. Also, appreciate your allowing me to comment!

 98. Everything is very open with a clear clarification of the challenges. It was truly informative. Your website is useful. Thank you for sharing!

 99. You need to take part in a contest for one of the most useful blogs on the net. I am going to recommend this website!

 100. Hi, I do think this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I may return yet again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 101. You have made some really good points there. I looked on the net to learn more about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 102. I really love your blog.. Very nice colors & theme. Did you develop this web site yourself? Please reply back as I’m looking to create my very own site and would love to know where you got this from or what the theme is named. Many thanks!

 103. Generally I do not read article on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to takea look at and do it! Your writing taste has been amazed me.Thanks, quite nice post.

 104. I am not sure where you are getting your info, but good topic.I needs to spend some time learning more orunderstanding more. Thanks for great info I was looking for this info for my mission.

 105. I like the helpful information you provide to your articles. I’ll bookmark your blog and take a look at once more right here frequently. I’m quite sure I’ll be told plenty of new stuff right right here! Best of luck for the next!

 106. จริงๆเล่นมาหลายเว็บเลยคะครับ โดยมากก็จ่ายจริงครับผม แม้กระนั้นที่ต่างเป็นบางเว็บไซต์เวลาฝาก-ถอนจำเป็นที่จะต้องผ่านผู้แทนครับผม จะต้องแคปจอส่งให้พนักงาน ผมว่าป่วยไข้เลย มี UFABET นี่แหละครับผม ผมว่าระบบดีสุดเลย ฝากถอนอัตโนมัติทำเองได้เลยขอรับ

 107. หากจะไปเล่นพนันต้องไปคาสิโน เรื่องนี้ใครๆก็รู้ แต่หากจะไปคาสิโนต้องเสียเงินเสียเวลาเดินทางไปยังต่างประเทศแต่ในปัจจุบันไม่จำเป็นต้องเดินทางไปยังคาสิโนแล้วเพราะ เว็บพนัน ได้ยกคาสิโนมาไว้ในมือท่านแล้วในเว็บมีเกมให้เล่นมากมาย ทำเงินได้อย่างไม่มีลิมิต

 108. Asking questions are really good thing if you are not understanding something fully, except this piece of writing presents nice understanding even.

 109. You made some good points there. I checked on the internet for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 110. This very blog is obviously awesome as well as factual. I have picked a bunch of helpful things out of this source. I ad love to visit it every once in a while. Cheers!

 111. Howdy! This article could not be written much better! Looking at this post reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I’ll forward this post to him. Fairly certain he’ll have a good read. Many thanks for sharing!

 112. Spot on with this write-up, I actually believe this site needs a lot more attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the information!

 113. This is the perfect website for anybody who wants to understand this topic. You understand so much its almost tough to argue with you (not that I really would want to…HaHa). You definitely put a new spin on a topic that has been written about for years. Excellent stuff, just great!

 114. Great information. Lucky me I ran across your site by chance (stumbleupon). I have saved as a favorite for later!

 115. That is a very good tip particularly to those new to the blogosphere. Brief but very accurate information… Many thanks for sharing this one. A must read post!

 116. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s equally educative and interesting, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something which too few men and women are speaking intelligently about. I’m very happy that I stumbled across this in my hunt for something concerning this.

 117. I feel that is one from the most significant info for me. And i am glad examining your write-up. But wish to remark on few general points, The web-site style is great, the articles or blog posts is genuinely wonderful : D. Beneficial job, cheers

 118. Hi, of course this article is genuinely nice and I have learned lot ofthings from it regarding blogging. thanks.

 119. When I originally commented I clicked the „Notify me when new comments are added“ checkbox and now each time acomment is added I get three emails with the same comment.Is there any way you can remove people from that service? Appreciate it!

 120. Banana Bikes has been renting scooters since 2012 and even used to offer lessons for beginner riders. While they don’t offer this service any-more, if you want some basic training you can head to the Honda Driving Safety School. With Banana Bikes, you’re in good hands as they have over a Google Review Score of 4.8 after 500 reviews. Not bad! I popped in during peak season, and the staff speak good English. You can request certain bikes and get them to message on FB when they become available.

 121. whoah this blog is fantastic i love studying your posts.Stay up the great work! You recognize, a lot of individualsare hunting around for this information, you could aid them greatly.

 122. This is a topic that is close to my heart… Cheers! Where are your contact details though?

 123. I blog frequently and I genuinely appreciate your information. The article has truly peaked my interest. I am going to book mark your blog and keep checking for new information about once per week. I opted in for your Feed as well.

 124. Aw, this was a very good post. Taking the time and actual effort to produce a very good article…but what can I say… I procrastinate a whole lot and don’tmanage to get anything done.

 125. I’ll without delay clutch your rss as I can not find your email subscription hyperlink or publication services. Do you might have any? Kindly let me realize making sure that I could subscribe. Many thanks

 126. The very next time I read a blog, Hopefully it won’t disappoint me as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read through, however I really thought you would have something useful to talk about. All I hear is a bunch of whining about something you can fix if you weren’t too busy seeking attention.

 127. To start obtaining well timed alerts, as shown underneath click the Inexperienced „lock“ icon beside the dealwith barFree Fire Account Free 2021 Garena Accounts AndPasswordFree Fire Account Free

 128. Hi, I do believe this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I may come back yet again since i have bookmarked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.

 129. Dini could only hiss, groan, and shriek a few times loudly as Uncle Anton’s teeth bit his nipples furiously,

 130. Greetings! Very helpful advice within this article! It is the little changes that produce the most important changes. Thanks for sharing!

 131. I seriously love your website.. Pleasant colors & theme. Did you develop this web site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my own blog and would like to learn where you got this from or exactly what the theme is called. Appreciate it!

 132. Having read this I thought it was extremely enlightening. I appreciate you taking the time and energy to put this article together. I once again find myself spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

 133. Excellent site you’ve got here.. It’s difficult to find high quality writing like yours nowadays. I truly appreciate people like you! Take care!!

 134. Aw, this was an exceptionally nice post. Taking a few minutes and actual effort to generate a superb article… but what can I say… I procrastinate a lot and never seem to get anything done.

 135. Excellent article! We are linking to this great post on our website. Keep up the good writing.

 136. The very next time I read a blog, I hope that it does not fail me just as much as this particular one. I mean, Yes, it was my choice to read, however I really believed you would probably have something useful to say. All I hear is a bunch of crying about something you could fix if you weren’t too busy seeking attention.

 137. I need to to thank you for this excellent read!! I certainly enjoyed every bit of it. I have you saved as a favorite to check out new stuff you post…

 138. A fascinating discussion is definitely worth comment. There’s no doubt that that you ought to publish more on this subject, it may not be a taboo subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! Cheers!!

 139. Everything is very open with a really clear description of the challenges. It was really informative. Your website is very helpful. Thank you for sharing!

 140. An interesting discussion is worth comment. I think that you need to write more on this matter, it may not be a taboo subject but usually individuals are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

 141. Next time I read a blog, I hope that it does not fail me as much as this one. After all, Yes, it was my choice to read, however I really believed you’d have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something that you could fix if you weren’t too busy searching for attention.

 142. I do consider all of the ideas you’ve presented on your post. They are really convincing and can certainly work. Still, the posts are too short for newbies. May just you please lengthen them a bit from next time? Thanks for the post.

 143. Oh my goodness! Awesome article dude! Thanks, However I am having issues with your RSS. I don’t understand why I cannot subscribe to it. Is there anybody else getting the same RSS issues? Anyone who knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

 144. The next time I read a blog, I hope that it does not disappoint me as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read through, however I actually believed you’d have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of whining about something you can fix if you weren’t too busy searching for attention.

 145. You have made some really good points there. I looked on the net to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 146. I blog frequently and I genuinely thank you for your content. This great article has really peaked my interest. I will bookmark your site and keep checking for new details about once a week. I opted in for your Feed too.

 147. Hi, I do believe this is a great website. I stumbledupon it 😉 I may come back yet again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

 148. Spot on with this write-up, I absolutely think this web site needs much more attention. I’ll probably be returning to see more, thanks for the advice!

 149. Can I just say what a comfort to uncover someone that actually knows what they are discussing on the internet. You definitely understand how to bring a problem to light and make it important. A lot more people should look at this and understand this side of the story. I was surprised that you aren’t more popular since you surely possess the gift.

 150. Itís nearly impossible to find well-informed people in this particular topic, but you seem like you know what youíre talking about! Thanks

 151. Hello my friend! I want to say that this article is awesome, great written and come with almost all important infos. I’d like to look more posts like this.

 152. Thank you, I have just been looking for info about this topic for ages and yours is the greatest I’ve discovered so far. However, what about the bottom line? Are you certain concerning the supply?

 153. It is in reality a great and helpful piece of information. I’m glad that you just shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 154. Hi there! Do you know if they make any plugins to help with SEO?I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’mnot seeing very good gains. If you know of any please share.Thanks!

 155. I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for great information I was looking for this information for my mission.

 156. Heya i’m for the first time here. I found this board and I in finding It truly helpful & it helped me out much.I’m hoping to present one thing back and aid others like you aided me.

 157. Thanks for every other great post. Where else may just anybody get that type of infoin such an ideal means of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m at the look for such info.

 158. I need to to thank you for this good read!! I definitely loved every bit of it. I have you book marked to check out new things you post…

 159. Aw, this was an extremely nice post. Taking the time and actual effort to produce a great article… but what can I say… I procrastinate a lot and don’t seem to get anything done.

 160. We also have a piece devoted to soccer outcomes you possibly can lookup the most currentoutcomes for nearly any league or recreation in the globe.

 161. Greetings! Very helpful advice in this particular article! It is the little changes that produce the biggest changes. Thanks a lot for sharing!

 162. excellent issues altogether, you simply gained a emblem new reader. What may you recommend about your put up that you made some days ago? Any positive?

 163. You are so interesting! I do not believe I’ve read through anything like this before. So nice to find someone with genuine thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This site is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

 164. Aw, this was an exceptionally good post. Taking the time and actual effort to create a great article… but what can I say… I put things off a lot and don’t manage to get nearly anything done.

 165. Howdy! This blog post could not be written any better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I will send this post to him. Fairly certain he’s going to have a good read. Thanks for sharing!

 166. When I originally commented I clicked the „Notify me when new comments are added“ checkbox and now each time a comment is added I get three emailswith the same comment. Is there any way you can remove people from that service?Appreciate it!

 167. I’m excited to uncover this site. I wanted to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely really liked every part of it and I have you bookmarked to see new stuff on your website.

 168. This is a very good tip especially to those new to the blogosphere. Simple but very accurate info… Thank you for sharing this one. A must read article!

 169. I blog quite often and I seriously thank you for your content. Your article has really peaked my interest. I will take a note of your site and keep checking for new details about once per week. I opted in for your RSS feed too.

 170. Having read this I thought it was extremely informative. I appreciate you finding the time and energy to put this content together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

 171. This excellent website certainly has all of the information and facts I wanted concerning this subject and didnít know who to ask.

 172. An interesting discussion is worth comment. I do believe that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo matter but typically folks don’t discuss such topics. To the next! All the best!!

 173. Hi, I think your site could be having browser compatibility problems. When I look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, wonderful site!

 174. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & assist other users like its helped me. Great job.

 175. Good day! I could have sworn I’ve visited this website before but after going through many of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m certainly pleased I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back often!

 176. What’s up to every , since I am really eager of reading this blog’spost to be updated regularly. It contains fastidious material.

 177. An interesting discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to write more on this subject, it might not be a taboo matter but typically folks don’t discuss these topics. To the next! Many thanks!!

 178. It’s hard to come by experienced people in this particular topic, however, you seem like you know what you’re talking about! Thanks

 179. If you desire to take a great deal from this paragraph then youhave to apply such techniques to your won blog.

 180. A motivating discussion is worth comment. I do think that you should publish more about this topic, it might not be a taboo subject but typically folks don’t discuss these subjects. To the next! Cheers!!

 181. Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am having troubles with your RSS. I don’t know the reason why I am unable to join it. Is there anybody else having similar RSS problems? Anyone that knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

 182. Spot on with this write-up, I absolutely believe that this web site needs far more attention. I’ll probably be back again to see more, thanks for the advice!

 183. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this post plus the rest of the site is also really good.

 184. This website was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something that helped me. Many thanks!

 185. This is the perfect blog for anybody who wants to find out about this topic. You realize a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject which has been written about for a long time. Wonderful stuff, just great!

 186. Next time I read a blog, Hopefully it doesn’t disappoint me just as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read through, however I actually thought you would probably have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of moaning about something that you could fix if you were not too busy searching for attention.

 187. Having read this I thought it was really enlightening. I appreciate you finding the time and energy to put this informative article together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 188. After checking out a number of the blog articles on your web page, I honestly appreciate your way of blogging. I saved it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please visit my website too and tell me your opinion.

 189. May I just say what a comfort to discover someone who actually knows what they are discussing on the net. You definitely understand how to bring an issue to light and make it important. More and more people must read this and understand this side of the story. I was surprised that you are not more popular because you definitely possess the gift.

 190. Next time I read a blog, I hope that it doesn’t fail me just as much as this one. After all, I know it was my choice to read through, however I actually thought you’d have something useful to say. All I hear is a bunch of crying about something you could possibly fix if you were not too busy searching for attention.

 191. I want to to thank you for this great read!! I absolutely enjoyed every bit of it. I have got you book-marked to check out new things you postÖ

 192. I get pleasure from, cause I discovered exactly what I used to be looking for. You’ve ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 193. Thank you for every other excellent post. Where else may anyone get that kind of info in such a perfect means of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m at the search for such information.

 194. Your style is really unique compared to other people I have read stuff from. Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this site.

 195. Hi, I do think this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I will revisit yet again since i have book-marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 196. When I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I recieve 4 emails with the same comment. Perhaps there is a way you are able to remove me from that service? Thanks!

 197. Hi! I could have sworn Iíve been to this website before but after looking at a few of the articles I realized itís new to me. Anyways, Iím definitely delighted I came across it and Iíll be book-marking it and checking back often!

 198. Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It will always be useful to read through content from other authors and use a little something from other sites.

 199. I wanted to thank you for this fantastic read!! I absolutely loved every bit of it. I have got you book marked to look at new things you post…

 200. Everything is very open with a really clear explanation of the challenges. It was definitely informative. Your site is useful. Thank you for sharing!

 201. You’re so interesting! I don’t believe I’ve truly read something like this before. So good to find someone with some unique thoughts on this issue. Seriously.. many thanks for starting this up. This web site is one thing that is needed on the web, someone with a bit of originality!

 202. Having read this I believed it was very enlightening. I appreciate you taking the time and energy to put this short article together. I once again find myself spending a lot of time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

 203. Having read this I believed it was very informative. I appreciate you finding the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

 204. I blog quite often and I truly appreciate your information. This great article has truly peaked my interest. I am going to book mark your website and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your Feed as well.

 205. After looking at a few of the blog articles on your web site, I really appreciate your way of writing a blog. I saved it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please check out my website too and tell me what you think.

 206. Everything is very open with a precise description of the issues. It was really informative. Your website is very useful. Thanks for sharing!

 207. Aw, this was a very nice post. Spending some time and actual effort to make a really good article… but what can I say… I hesitate a whole lot and never seem to get anything done.

 208. Your style is really unique compared to other people I have read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this blog.

 209. Having read this I thought it was really enlightening. I appreciate you spending some time and effort to put this article together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 210. I blog often and I truly thank you for your content. This great article has truly peaked my interest. I will take a note of your site and keep checking for new information about once a week. I opted in for your RSS feed too.

 211. After looking at a handful of the articles on your website, I really like your technique of writing a blog. I saved as a favorite it to my bookmark site list and will be checking back soon. Take a look at my web site as well and tell me what you think.

 212. Hi, I do believe this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I may return yet again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

 213. Everyone loves it when people come together and share ideas. Great blog, keep it up!

 214. Aw, this was an exceptionally nice post. Finding the time and actual effort to produce a great articleÖ but what can I sayÖ I hesitate a lot and don’t manage to get anything done.

 215. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I may revisit yet again since i have book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

 216. Aw, this was a really good post. Taking a few minutes and actual effort to make a good articleÖ but what can I sayÖ I hesitate a lot and don’t seem to get anything done.

 217. Greetings! Very useful advice in this particular article! It’s the little changes which will make the greatest changes. Thanks for sharing!

 218. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I am having troubles withyour RSS. I don’t know the reason why I cannot join it.Is there anybody else having identical RSS issues? Anybody who knows the solution can you kindly respond?Thanx!!

 219. It is in point of fact a nice and useful piece of information. I’m glad that you shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 220. Greetings! Very useful advice in this particular post! It is the little changes that will make the largest changes. Thanks for sharing!

 221. What’s up i am kavin, its my first time to commenting anyplace,when i read this piece of writing i thought i could also make comment due to this sensible article.

 222. You’ve made some really good points there. I looked on the internet for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this site.

 223. Your means of explaining everything in this piece of writingis really pleasant, all be able to easily know it,Thanks a lot.

 224. I truly love your blog.. Pleasant colors & theme. Did you develop this amazing site yourself? Please reply back as Iím attempting to create my own personal site and want to know where you got this from or exactly what the theme is named. Kudos!

 225. You should be a part of a contest for one of the most useful sites online. I’m going to highly recommend this blog!

 226. Thanks , I’ve just been searching for information about this subject for a long time and yours is the greatest I’ve came upon till now. However, what in regards to the conclusion? Are you positive in regards to the source?

 227. I’m excited to uncover this page. I wanted to thank you for your time for this particularly wonderful read!! I definitely loved every little bit of it and i also have you saved as a favorite to look at new things in your site.

 228. Seriously. If you’re so good the fact that you’re so good at the moment. Your help woke everyone up. Thank you very much.

 229. After checking out a few of the blog articles on your web page, I honestly appreciate your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Please visit my web site too and tell me what you think.

 230. Hello, There’s no doubt that your site might be having web browser compatibility problems. When I look at your site in Safari, it looks fine however, when opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, wonderful blog!

 231. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I am having difficulties with your RSS. I donít know the reason why I cannot subscribe to it. Is there anybody getting the same RSS issues? Anybody who knows the answer will you kindly respond? Thanx!!

 232. May I just say what a relief to discover someone that actually understands what they’re discussing over the internet. You definitely realize how to bring an issue to light and make it important. More and more people really need to check this out and understand this side of the story. I was surprised you aren’t more popular since you certainly have the gift.

 233. I blog frequently and I really appreciate your content. This great article has truly peaked my interest. I’m going to bookmark your website and keep checking for new information about once a week. I opted in for your Feed too.

 234. Having read this I thought it was rather informative. I appreciate you finding the time and energy to put this informative article together. I once again find myself spending a lot of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 235. Good post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon every day. It’s always interesting to read through articles from other authors and practice a little something from other sites.

 236. An outstanding share! I have just forwarded this onto a co-worker who has been doing a little homework on this. And he actually bought me lunch due to the fact that I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to talk about this matter here on your web page.

 237. It’s great that you are getting ideas from this paragraph as well as from our argumentmade at this time.

 238. I have to thank you for the efforts you’ve put in penning this website. I’m hoping to see the same high-grade content from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own site now 😉

 239. Greetings! Very helpful advice within this article! It’s the little changes which will make the most important changes. Thanks a lot for sharing!