Млякото както всички знаем е важна храна за всички хора, всеки в своя следродилен период се храни с мляко. В млякото (и млечните продукти – сирене, извара и др.) се съдържат 2 вида белтъци – суроватъчен белтък и казеин. Ще поговорим за казеина, тъй като той е с по-малка слава, но е също важен в процеса на изграждане на мускулите.

Казеинът представлява 80% от белтъците в него. Казеинът като всички белтъци е важна част при изграждането на мускулна тъкан. Ключов фактор при него е забавения процес на разграждане. Причината поради която казеинът се разгражда бавно от организма е, че при след като попадне в организма образува субстанция която е трудно усвоима от организма. Така отнема повече време за разграждането му и забавя потока от неговите градивни аминокиселини в тялото ни. Друг голям плюс за фитнес ентусиастите е, фактът че казеина забавя протеиновия разпад. Това е голям + при покачване на мускулна маса, тъй като ще спомогне за по-доброто изграждане на белтъците в тялото и съответно по-добър мускулен растеж, ако приемате в комбинация с други белтъци, тялото ви ще покаже максимални резултати тъй като те ще стимулират максимално добре синтеза на белтък в тялото.

Дали казеинът е полезен за вас зависи от вашето ежедневие. Като бавноусвоим белтък казеинът се предпочита от хора които нямат достатъчно време за често ядене през деня. Най-много обаче се предпочита (масово) за ядене вечер преди лягане, тъй като тялото ни няма достатчно хранителни вещества, защото те се разграждат бързо, казеинът може да стане нашия пръв приятел. Забавеният процес на разграждане ще даде на тялото достъп до белтък през 8-10 часовото гладуване по време на сън.

Ключова разлика обаче между казеина и другите белтъци е ,че той не е толкова добре усвоим от тялото. Изследвания сочат че той не се усвоява много добре и може да създаде смущения на храносмилателната система.
Минус на казеина е, че не стимулира до такава степен мускулния растеж в сравнение с други белтъци.

By Admin

Вашият коментар