фитнес инструктор
фитнес инструктор
Изборът на персонален фитнес интруктор е толкова важен, колкото тренировките и храненето.

Всички знаем израза – за каквото плащаш, такова получава. От много време спрях да се водя от цената на даден продукт или услуга. Разбира се тя е важен фактор при избора, но не трябва да е водещ.

Важно е качеството.

Не случайно големите компании имат въведени процедури за качествен контрол.

Независимо дали става на върпос за продукт или услуга, те следят дали всичко отговаря на стандартите, които те искат да поддържат. Така, каквото купуваш е точно това което ти е продадено и няма нито излъгани, нито разочаровани.

Може би се досещата на къде бия с всичко това.

Във фитнес индустрията, на моменти, качественият контрол е почти липсващ. Често, ако преминете няколко въпроса с множествен избор и имате достатъчно пари ще можете да си изкарате сертификат за фитнес инструктор и да започнете работа като такъв.

Виждал съм не един път, фитнес инструктори, които правят грешки застрашяващи здравето на хората.

Разбира се, не всички са такива. Имаме и много страхотни фитнес инструктори, които са изключителни професионалисти. Намирането на един такъв инстурктор, който да ви напътства в тренировките и храненето е най-добрият и бърз начин да постигнете желаните резултати, а и не само това. За мен лично това са първите хора които могат да бъдат наречени ментори. Разбира се от тях може да се научи много за тренировъчните програми и хранителните режими, но от един наистина добър и качествен инструктор може да се научи много повече от това.

Това са хора, които трябва да са се захванали с тази професия, защото имат правилната мотивация и страст.

За това и реших да отделя една кратка статия, давайки ви съвети как да изберете правилният фитнес инструктор. Така ще избегнете грешки, възможни травми и хвърлени пари на вятъра.

Ключови качества на най-добрите фитнес инстуктори

1. На него му пука за вас

Започвам с това не случайно. Виждал съм много често, как за някои интруктори, задълженията им се изчерпват с даване на бележка с упражненията и толкова. А дали човекът изпълнява упражненията с правилна стойка? Дали прави други грешки?

Като че ли на никой не му пука.

Трябва ви треньор, който ще го е грижа за вашето здраве, за вашите резултати и най-вече за това вие да се научите какво правите. Той трябва да се грижи вие да разберете какво се случва с вашето тяло и мускули и как трябва да се движите. Вие не сте само парите които плащате.

2. Отдаденост на занаята

Това е човек който не спира да се учи, да търси нови начини да се развива и да разширява знанията си. Никой треньор не може да стои на стари лаври. Светът се променя а с него и хората.

Някой който е наистина отдаден на този спорт никога няма да бъде доволен и ще иска да бъде повече. Тези хора си личат от далеч по начина по който говорят и се държат.

Те са отворени за нови знания, мнения и не се страхуват да експериментират с нещо ново.

3. Комуникация

Комуникацията и доброто разбиране е ключов фактор при постигането на резултати. Един добър инструкор винаги ще може да отдели малко повече време да ви изслуша и да обърне внимание на вашите притеснения и въпроси.

Важно е да умее да общуват ефективно и да е способен на така наречените меки умения. Може и да звучи смешно но наистина така се наричат. Това е умения свързани с комуникация, общуване, емпатия, решаване на пробмели и конфликти и др.

Обърнете внимание на:

  • Успяват ли да намерят начин да обяснят трудните неща
  • Как говорят
  • Как се държат
  • Дали са търпеливи и спокойни
  • Проявяват ли разбиране и могат ли да се поставят във вашата позиция

4. Морал и принцпност

Избягвайте да избирате инструкторите само по външен вид и това колко са мускулести. Всички сме чували съвета, че най-едрият човек в залата не винаги е най-знаещ.

Има много фитнес инструктори, които изглеждат добре, но не могат да бъдат треньори. Защото не разбират как да бъдат такива. Много от тях дори не са постигнали своето тяло по нормалният начин, а чрез използването на съмнителни вещества. Сигурен съм, че знаете за какво говоря, но това е реалността.

Това са хора, които биха се опитали да ви продадат добавки, хапчета и какво ли още не, дори и да нямате реална нужда от тях.

Според мен инструктор с морал и принципност, който е постигнал своите резултати с пот и истински труд е точният човек.

5. Правилен подход

Това е друго изключително важно качество на един добър треньор, а именно как ще ви мотивира.

Всеки човек по време на своето фитнес пътешествие ще има силни моменти, ще има и много слаби моменти. Тогава мотивацията или ще е ниска или направо ще отсъства. Това са дните в които си казвате, че няма смисъл и сте готови да изядете една кутия сладолед. А на следващият ден, съвестта се събужда и става още по-лошо.

Правилният подход, разбирателство и търпение от страната на инструктора са важни. От тях зависи колко бързо ще се възстановите и ще преодолеете тези трудни моменти.

Как да изберем правилния инструктор

Въпреки че всичките тези неща които изброих по-горе са важни за да намерите най-добрия човек, то е важно и да намерите най-правилният.

Така както хората се различават така и инструкторите се различават по техните техники, пристрастия, практики и мнения. Ако намерите подходящият човек то това ви гарантира едно по-леко и безаварийно преживяване в залата.

1. Започенете от себе си

Първата стъпка за да намерите нещо е да знаете какво всъщност търсите. Започнете със следните върпоси.

  • Какви са вашите цели? Започнете с определяне на нещата които искате да постигнете.
  • Имате ли предпочитан начин и стил на трениране. Или нещо специфично на което бихте искали да наблегнете или научите?
  • Трябва ли инструктора да притежава някакви лични качества, които за вас са важни?

2. Философия

Всеки инструктор има определена философия и разбиране, които влияят на решенията, които взима.

Моята философия е свързана с това че начинът по който се храним и тренираме трябва да не ни вредят нито в кратък нито в дълъг период. Наблягам върху увладяване на основните движения и изграждане на солидна основа и разбиране. Фитнесът не трябва да е за сметка на някаква част от ежедневието ви и не трябва да се свързва непременно с лишения. Тъкмо обратното целта е да видите, от колко много неща сте се лишава ли до сега. За мен една успешна фитнес програма и хранителен режим се фокусират над всичко това, включително и върху намаляването и увладяването на стреса.

Различните хора може да имат различна философия. Има такива които смятат че тежките килограми и многоставните упражнения (като лежанка, мъртва тягаи клекове) са единствения начин, други може да смятат че високоинтензитетните тренировки са единственият начин. Трети ще ви предложат функционални упражнения и групови занимавки.

Това което е важно е да намерите човек с правилния мироглед и разбиране, които ще ви звучат добре и логично. Понякога е въпрос на нюх.

3. Индивидуални умения

Различните треньори ще имат различен набор от умения. Някои ще бъдат по-добри в тренировките и подготвянето на хора за маратони, други за използването на свободни тежести или олимпийските движения. А трети, примерно, могат да имат голям опит свързан с тренировките с пудовка.

Ако знаете какво точно искате да развиете вие самите, така по-лесно ще можете да се насочите към човек с правилните умения и способности.

4. Характер

Това също е нещо много индивидуално. Някои хора искат треньор, който да е добър с тях и да ги поущрява и да ги подкрепя . За тях ще е важно той да има качества като търпение и да може да изслушва внимателно.

Други може би се нуждаят от треньор който е малко по-груб, който не се притеснява да вика по време на тренировка за да мотивира по-силно. Някой, който ще ви накара да се почивствате като в казарма.

Важно е този човек да ви кара да се чувствате преди всичко добре и да успява да извади най-доброто от вас, дори когато вие самите не сте сигурни как.

А сега на къде?

Решете добре какво искате да постигнете и след това преминете към действие.

Ако ви харесва фитнес инструктора във фитне залата където ходите, може да го наемете и него. Според мен най-добрят начин е да наблюдавате какво прави и как се държи със своите клиенти. Така ще можете да придобиете реална представа за това какъв човек е.

Това разбира се, не гарантира нищо, но е добро начало. Определено по-добро от това да започнете напълно на сляпо.

Добрият фитнес инструктор е като навигатор. Вие избирате крайната точка а той ви отвежда до нея по-възможно най-добрия начин. Грешки и непредвидени ситуации винаги ще има. Чрез подходящата експертиза и знание ще можете много по-лесно да се справите пред каквото и предизвикателство да се изправите.

С правилният навигатор ще постигнете много, но с грешения можете да претърпите неприятни провали.

By Admin

Вашият коментар