Много хора използват връзката между потта и свалянето на килограми като основа, и често използват този метод с цел понижаване на телесната мазнина.За жалост потта не може пряко да се свърже със свалянето на килограми.
Сбърканите представи тук идват от това ,че когато човек тренира и тялото му се поти обилно,което е процес на охлаждане, е съпроводено и с понататъчно отлабване.
Разликата между потта и отслабването е следната:

  • Отслабването е процес на „самоизяждане“ на за тялото, то изразходва запасите от енергия под формата на мастна тъкан, и така изглеждаме по-вталени и стройни.
  • Потенето е процес на охлаждане на тялото, често то се появява по време на тренировка поради голямото отделено количество енергия.
  • Потенето може да се получи и по много други методи като -загряващи колани, сауна ефекти и други подобни продукти.
  • Разликата между потенето при трениране и потенето от другия тип е, че при първото се отделя огромно количество енергия което ни доставя прогреса във залата, а второто е просто загряване на цялото(или област) тяло.

Лъжливият ефект на отслабване при обилно потене

Много хора се подлъгват на известния ефект на сауната поради факта,че при продължително стоене в нея, поради потенето при претегляне ще видим огромна разлика в кг (огромна за толкова кратък период от време) някои хора могат да загубят до 4-5 кг след 1 сеанс!

Но това не трябва да ви подлъгва тъй като, загубените килограми всъщност са течности и след няколкократни хидратирания (пиене на вода и др течности) тялото ни ще се завърне в нормалното си тегло.Не е добра идея да опитате да задържите ефекта от сауната, тъй като тялото ви е силно дехидратирано заради обилното потене, по-този начин рискувате здравето си, препоръчително е след сауна да се пие редовно и в големи количества течности.

Защо се потим

Основната функция на потта е терморегулираща, тя се отделя от тялото като представлява 98-99% вода и други примеси, като лактат и урея.
Процеса на охлаждане на тялото е жизненоважен и се съветва при обилно потене,най-често по време на тренировка, да се приемат редовно течности, за да възстановим запасите на тялото.
Препоръчителната дневна доза на приетата вода за спортуващи хора, е 3-4 литра, а през топлите дни (летния сезон) може да достигне и до 8 литра.
По време на потене се отделят и много токсини.Едновременно с отделянето на вредните вещества през порите, от кожата се отделят и мъртвите клетки.
Другата важна роля на потта е отделителна функция, тя играе ролята на отделителна система.При продължително обилно потене може да отделим до ~2-3литра за 1час.

Отслабването

Както вече споменахме, отслабването е процес на изгаряне на запасите на тялото.То може да бъде стимулирано по два начина:

  • Понижен прием на енергия чрез по-малко храна
  • Изразходване на енергия

Чрез намалянето на приетата храна, намаляме и енергията която тялото ни получава, по-този начин стимулираме изразходването на запасите под формата на мазнини.
От друга страна можем да продължим да приемаме почти същото количество енергия, просто ще трябва да я изразходваме, чрез физически тренировки.
Най-удачният и разпространен вариант е добрият баланс между тренировки и приетата храна.По този начин няма да се налага да тренирате по 3 часа на ден за да изразходите енергията която сте приели, нито да гладувате за да накарате тялото ви да използва запасите от енергия.

By Admin

Вашият коментар