Много хора използват връзката между потта и свалянето на килограми като основа, и често използват този метод с цел понижаване на телесната мазнина.За жалост потта не може пряко да се свърже със свалянето на килограми.
Сбърканите представи тук идват от това ,че когато човек тренира и тялото му се поти обилно,което е процес на охлаждане, е съпроводено и с понататъчно отлабване.
Разликата между потта и отслабването е следната:

  • Отслабването е процес на „самоизяждане“ на за тялото, то изразходва запасите от енергия под формата на мастна тъкан, и така изглеждаме по-вталени и стройни.
  • Потенето е процес на охлаждане на тялото, често то се появява по време на тренировка поради голямото отделено количество енергия.
  • Потенето може да се получи и по много други методи като -загряващи колани, сауна ефекти и други подобни продукти.
  • Разликата между потенето при трениране и потенето от другия тип е, че при първото се отделя огромно количество енергия което ни доставя прогреса във залата, а второто е просто загряване на цялото(или област) тяло.

Лъжливият ефект на отслабване при обилно потене

Много хора се подлъгват на известния ефект на сауната поради факта,че при продължително стоене в нея, поради потенето при претегляне ще видим огромна разлика в кг (огромна за толкова кратък период от време) някои хора могат да загубят до 4-5 кг след 1 сеанс!

Но това не трябва да ви подлъгва тъй като, загубените килограми всъщност са течности и след няколкократни хидратирания (пиене на вода и др течности) тялото ни ще се завърне в нормалното си тегло.Не е добра идея да опитате да задържите ефекта от сауната, тъй като тялото ви е силно дехидратирано заради обилното потене, по-този начин рискувате здравето си, препоръчително е след сауна да се пие редовно и в големи количества течности.

Защо се потим

Основната функция на потта е терморегулираща, тя се отделя от тялото като представлява 98-99% вода и други примеси, като лактат и урея.
Процеса на охлаждане на тялото е жизненоважен и се съветва при обилно потене,най-често по време на тренировка, да се приемат редовно течности, за да възстановим запасите на тялото.
Препоръчителната дневна доза на приетата вода за спортуващи хора, е 3-4 литра, а през топлите дни (летния сезон) може да достигне и до 8 литра.
По време на потене се отделят и много токсини.Едновременно с отделянето на вредните вещества през порите, от кожата се отделят и мъртвите клетки.
Другата важна роля на потта е отделителна функция, тя играе ролята на отделителна система.При продължително обилно потене може да отделим до ~2-3литра за 1час.

Отслабването

Както вече споменахме, отслабването е процес на изгаряне на запасите на тялото.То може да бъде стимулирано по два начина:

  • Понижен прием на енергия чрез по-малко храна
  • Изразходване на енергия

Чрез намалянето на приетата храна, намаляме и енергията която тялото ни получава, по-този начин стимулираме изразходването на запасите под формата на мазнини.
От друга страна можем да продължим да приемаме почти същото количество енергия, просто ще трябва да я изразходваме, чрез физически тренировки.
Най-удачният и разпространен вариант е добрият баланс между тренировки и приетата храна.По този начин няма да се налага да тренирате по 3 часа на ден за да изразходите енергията която сте приели, нито да гладувате за да накарате тялото ви да използва запасите от енергия.

By Admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.