Захарта е нещо което всеки от нас обича били то под формата на захарче в кафето или като добавка в чая. Захарта се използва за направата на много тестени изделия, захарни продукти, газирани напитки,сокове и др. Каква е тъмната страна на захарта?

  • Проучвания показват, че захарта потиска нормалната работа на имунната система, в резултат на което тялото ни е по-уязвимо на заболявания.
  • Захарта увеличава кръвната захар и нивото на инсулина, хормон регулиращ много важни функции в тялото, в резултат на което тялото ви е по-склонно да покачва подкожни мазнини.
  • Захарта води до диабет и проблеми със кръвоносните съдове.
  • Захарта е основния причинител за затлъстяване и най-големия враг на здравословното хранене – когато сте на хранителен режим и видите или дори ви замирише на сладко тялото ви моментално започва да реагира и от там се получава голямото влечене, което малцина могат да устоят.
  • Захарта причинява кариеси и проблеми със зъбите.
  • Преработената захар, каквато най-често се среща, не съдържа никакви важни съставки за тялото на човека, единствено доставя голямо количество празни kcal.
  • Захарта води до зависимост – при приемането на захарта в тялото се отделя допамин, вещество което дава чувство на задоволство. По аналогия на кофеина, морфейна, никотина и наркотиците тялото става зависимо от това приятно чувство.
  • Състаряване на кожата – проучване от 2011 година показва директна връзка между захарта и бръчките и цялостното здраве на кожата.

Захарта не е необходима за нормалното функциониране на тялото ви. Всъщност тялото ви може да си достави достатъчно количество захар от плодове и зеленчуци съдържащи скорбяла.
Изберете заместител на бялата кристална захар със: кафява нерафинирана захар или ксилитол (още познат като Е967 в състава на храните).

Ако все пак не може да спрете захарта, то опитайте да я намалите или държите в рамките на препоръчителните количества от доктори и диетолози – препоръчителните дози захар на ден са между 20 и 30грама, за възрастен здрав човек!

By Admin

Вашият коментар