Защо трябва да закусваме

Чували ли сте някога че закуската е най-важното ядене? Разбира се! Има защо на всеки от нас да му бъде повтаряно безброй пъти, нека сега обясним защо. След дългата хибернация в която изпада тялото ви по време на сън то трябва да си набави веществата, които е изразходило през нощта и така и не са били заменени. В противен случай ще използва от собствените си запаси – мазнините и мускулите. Това е особено важно за тези от вас които искат да покачват мускулна маса, ако не закусвате то сериозно възпрепятствате процесите на изграждане на мускули. Разбира се мазнините не винаги са полезни, особено ако са излишни, за това има и вариант да правите сутрешно кардио на гладно като то ще спомогне за изчистването на подкожните мазнини, благодарение на това че тялото ви няма източник на енергия под формата на храна, но след него задължително трябва да закусите! Ето и няколко други полезни страни на редовната закуска:

  • Важна страна на редовното закусване е, че забързва метаболизма ви. Тялото по време на сън забавя процесите си на разграждане и изграждане с ~30% и когато станете сутрин и не закусите то на тялото ви може да му отнеме доста време преди да се върне на нормалните си метаболитни „скорости“. Защо това е важно? Ако забързате метаболизма си, ще горите по-бързо мазнините и ще изграждате по-бързо мускулите си, защото те са зависими от метаболитните процеси (анаболитни и катаболитни).
  • Ако закусите сутрин с добра порция полезна храна, то ще сте доста по-малко раздразнителни и изгладнели  по-обяд и има голяма вероятно да не се нахвърляте като вълци на пиците и закуските по бутките. Което в последствие ще доведе до балансиране на теглото ви.
  • Закуската ще помогне за по-добри физически и психически резултати на работа и в училище.
  • На закуска може да ядете високо въглехидратни храни без да се притеснявате от качване на тегло, в повечето случай, тъй като тялото ви ще използва енергията за дейностите през деня и няма да я трупа като излишни мазнини, все пак това не означава зелена светлина на всякакви сладкиши и барчета.
  •  Ако сте родител , дайте добър пример на децата си и закусвайте всяка сутрин с добра порция сложни въглехидрати.

 

Много хора имат вредния навик да не закусват сутрин, като така оставят тялото си на „произвола“. По този начин не само вредят на организма си, а и нямат достатъчно енергия и хранителни вещества да работят на 100% през натоварения си ден.

Как да се справим с нередовното закусване?

  1. Пригответе храна, за да може тялото ви да увеличи апетита ви при миризмата и вида и. Ако нямате време сутрин, то отделете време вечер.
  2. Не пийте кафе преди да сте хапнали нещо, то ще подтисне апетита ви
  3. Не пушете цигара преди да сте хапнали нещо, също както при кафето е добре, ако пушите, да го правите след закуска!

Все още ли не искате да закусвате?

By Admin

Вашият коментар