Невсеизвестен факт е, че тялото ни работи на принципа на приобщаването, накратко казано когато правим нещо редовно тялото ни си създава шаблон по който да изпълнява даденото действие.

Поради тази причина хората изпадат в състояние, в което не правят прогрес в залата.След като тялото свикне с определена програма то се „приобщава“ към нея и по този начин мускулите свикват с еднотипното натоварване, съответно мускулната тъкан не се разгражда за да се получи анаболитния (изграждащ) ефект който е главния причинител  за нарастването на мускулната тъкан.

След като казахме за приобщаването, сега да се върнем на темата, защо диетите не са добър избор.
Фразата „На диета съм“ се използва, защото това е само временно заместване на редовно приеманата храна.
След края на диетата, в голям % от случаите се получава така наречения „Йо-йо“ ефект, т.е. когато се върнем към обичайния си хранителен режим, тялото ни ще се върне в началното си положение.

Продължителното лишаване на тялото от голямо количество енергия, което е основата на 90% от диетите за сваляне на кг, ще накара тялото да се приобщи към тези условия.
В повечето диети се говори за правилно хранене, но в действителност тялото ни се стресира от голямата разлика, между приеманата храна до преди началото на диетата и храната която приемаме по време на диетата.
В много от случаите тялото ни разпознава това като „гладуване“ и преминава в така наречения „икономичен режим“ по този начин тялото изпълнява всички задачи с много по-малко количество енергия (тялото се опитва да се вмъкне в границата на получаваната енергия, защото това е важно за неговото оцеляване),  то не гори мастна тъкан а просто работи „по-икономично“.

В други случаи тялото ни започва да хаби голяма част от мастните запаси и вследствие виждаме огромни резултати, но след време те намаляват и дори спират. Това е така точно заради методиката на работа на тялото, вследствие на приобщаването към новото количество енергия която получава, то се приобщава към нея и така работи с по-малко енергия и няма нужда да гори от мастните запаси за да си набави необходимото количество.Така дори и с нисък калориен прием тялото ни няма да свали излишните кг, а дори напротив, заради стреса които му оказваме ще се стреми да ги запази максимално дълго за да може да ги използва в краен случай.

Най-добрият начин за прогрес в такива ситуации е:

1.Диетата трябва да се превърне в начин на живот

Много диети работят и получаваме дадения резултат, но в крайна сметка месеци по-късно, след като сме се върнали към стария начин на живот, се връщат и досадните мазнини по тялото ни.
Поради този факт трябва да изградите навиците за правилно хранене, вместо да „минавате на диета“ за известно време.

2.Не позволявайте на тялото да „свиква“ с даден тип храна

За да може да имате постоянен прогрес, тялото ви трябва да се *стресира (в дадени граници, без да се прекалява) като така ще продължава да се променя, и няма да може да се приобщи с даден прием на храна.
Как да стане това?
Най-елементарния начин е да отделите храните по основните елементи

  1. Храни богати на белтъци
  2. Храни богати на полезни мазнини
  3. Храни богати на въглехидрати

Идеята е да отделите тези храни (всяка храна богата на дадени вещества трябва да е бедна от към другите групи, например риба тон е храна богата от към белтък и бедна от към мазнини и въглехидрати), така изберете дадена група храна за 1-2 дни седмично и наблегнете на нея, тялото ви ще увеличи чувствителността си към останалите вещества и ще го стресирате.След това изберете следващата група храна и наблегнете на храни богати на нея, останалите 2-3 дни от седмицата използвайте за 3-тата група.
Примерна диета:
Понеделник+Вторник наблягаме на храни богати на белтъчини чисто месо:пилешко/пуешко/риба
Сряда+Четвъртък наблягаме на храни богати на полезни мазнини: авокадо,зехтин,ядки:бадеми, фъстъци,лешници и др.
Петък+Събота+Неделя наблягаме на храни богати на качествени въглехидрати:овес, ечемик,бобови култури, ориз , картофи и др.

Разбира се преди всяка подобна програма е добре да се посъветвате с диетолог!

Важна последна стъпка е да се отбележи, че всяка седмица трябва да сменяте последователността за да може да не позволите на тялото си да се приобщи!

By Admin

Вашият коментар