захар ефекти и вреди

Положителната нагласа на човека да консумира сладко е физиологично и психологично обусловена. Физиологично – защото в организма се внасят необходими за нормалната жизнена дейност вещества, а психологически- тъй като желанието да се приема сладко е навик, придобит с процеса на развитие на човека.

Произвежданите днес хранителни продукти с участието на захар съдържат между 40% и 80% от нея. В човешкия организъм излишната захар се натрупва в мастните депа като увеличава застрашително мастната маса. Така всяко вкусно и сладко изделие , от безалкохолната напитка до сладоледа, може неусетно да доведе до натрупване на излишни мазнини и заедно с тях, до различни заболявания.

Може да се изброят различни негативни страни от консумирането на захар:

 • захарта е причина за рязкото спадане на глюкозата в кръвта
  Нивото на кръвна захар играе важна роля промените в настроението, наличието на умора, стрес и усета на  нужда от още захар. При това се получава един цикъл – ядем сладко, чувстваме се временно добре и след известно време се появява желанието за още сладко.

 • както казахме и по-горе, захарта води до увеличен риск от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

 • консумирането на храни богати на захар водят до дефицит на хром, който от своя страна регулира кръвната захар. Той е изключително важен микроелемент и влияе върху инсулиновото действие.

 • води до зъбен кариес

 • захарта увеличава стреса

Под стрес тялото ни отделя голямо количество хормони ( адреналин , епинефрин, кортизол). При консумирането на сладко ( например изяждането на един шоколад) води до отделяне на още от тези хормони, а е важно да се отбележи тяхната роля- повишаване нивото на кръвната захар, като по този начин доставят на тялото ни бързо енергийно зареждане.

Какво можем да направим?

Подбирайте храната си ! Учените са изолирали много съединения от естествен произход, които не са токсични и не влияят на инсулина. На пазара има доста продукти, които вместо захар съдържат различни видове подсладители. Тяхната сладост се определя от експертни комисии като се съпоставя със сладостта на захарозата.В тази връзка е важно да се отбележи,че има и такива, чиято сладост е 200-500 пъти по-висока от тази на захарта, но обикновенно това са синтетични подсладители (аспартам, ацесулфам К, захарин). За този тип вещества има определена дневна доза, която трябва да се слазва. За това е по-добре да се ориантираме към тези от естествен произход ( напр. стевия, тауматин и др.)  или различните видове захарни полиоли ( сорбитол, ксилитол, малтитол). Тяхната енергийна стойност е 2.4-2.5 kcal/g., т.е. на половина на тази на захарта.

Идеално сладково вещество трябва да притежава следните свойства::

 • да имат степен на сладост съпоставила с тази на захарозата

 • да бъдат без цвят и мирис

 • с добра разтворимост във вода

 • да не взаимодейства с други компоненти от състава на продукта

 • ниско енергийно или практически некалорично( такъв е еритриолът- това е нов подсладител, чиято енергийна стойност е почти равна на 0)

 • с нормално участие в метаболизма на човека

 • да не оказва вредно въздействие бърху организма

 • да не води до образуване на зъбен кариес

 

Всеки един заместител на захарозата има именно тази цел – да се доближава максимално до тези изисквания.
В таблицата са дадени стойностите на често използваните полиоли сравнени със захарозата.

IMAG1045

Четете етикетите на това, което консумирате, защото избора го правим ние!

 

By Admin

Вашият коментар