Дишането е най-естествения процес на тялото, чрез него си набавяме необходимия кислород от които тялото се нуждае за да изпълнява нормалните си функции. По време на тренировка много често хората забравят да дишат, колкото и странно да звучи. Други пък го правят целенасочено по време на позитивната част на изпълнение, което пречи на оптималната производителност на тялото.

По време на тренировка тялото се нуждае от по-голямо количество кислород, поради тежката физическа натовареност и нуждата за кислород на мускулите. Поради това нашето дишане се зачестява за да достави по-бързо големи количества кислород. Голяма част от хората обаче, особено при големи килограми – където тялото се нуждае много повече от кислород, задържат дъха си в стремежа си да изтласкат тежестта. Това ограничава достъпа на кислород до тялото, и може да се стигне до замайване,  прилошаване, увеличено кръвно налягане и др. Трябва да дишате постоянно, най-вече по време на изпълнение на упражненията.

Съвет на доста фитнес експерти и учени  е да се издиша по време на фазата на усилие(позитивната част) и да се вдишва при отпускането (или негативната част). Разбира се това е отличен съвет за повечето хора. Ние обаче ще го успорим, поради следната причина: Когато тялото ви се нуждае от повече кислород, то зачестява дишането, ако вие се стремите да изпълнявате упражнението според дишането си (за да може да имате достатъчно кислород), то темпото на упражнението ще се забърза заради такта на вдишване и издишване. Така ще изпълнявате упражнението доста по-бързо и с доста по-голям риск от контузии и по-малки резултати поради сравнително краткото натоварване на мускула.
Ние съветваме да дишате колкото е необходимо, и да опитвате да следите фазите на усилие и на отпускане, но не на 100% , защото както вече казахме това може да даде ново темпо на тренировката ви! При добро и достатъчно дишане ще си спечелите повече издръжливост и сила поради прихода на жизненоважния кислород към мускулите и съответно по-добри постижения и прогрес!

By Admin

Вашият коментар