Джон Гримек

Джон Гримек е американски културист който остава като един от най-влиятелните хора в спорта.

Той остава в историята като непобедим шампион.

Той е символ на старата школа. Комбинирайки огромни и добре развити мускули, класически пропорции и извивки и неповторима сила. Той е можел да огъва лостове, да къса желязни вериги да къса телефонни оказатели и др.

Ако това не ви се струва достатъчно той е успял да комбинира всичко това с невероятна гъвкавост присъща на гимнастици.

Джон отдава целия си живот на една страст.

Детство

Джон Гримек е роден на 17 юни 1910 в Перт Амбой, Ню Джърси. Майка му и баща му са били словашки имигранти.

Той израства с желанието да бъде голям, силен и мускулест. Част от това се дължи и благодаерние на брат му Джордж който е имал различни тежести и е тренирал с негови приятели.

Това което Джон е правил е да се промъква когато никой не тренира с тежестите, защото се е чувствал засрамен. Още от ранната възраст на 12 години той е искал да бъде по-голям. Както сами ще се обедите той не само постига своята цел но и я надминава.

Много бързо той започва да доминира в света на бодибилдинга. През 30-те и 40-те години на миналия век той остава непобеден в своята професионална кариера. Той бързо става познат като един от най-добрите натурални културисти и никой не е могъл да се доближи до неговата физика.

След като забелязва своя талат в залата той развива интерес към олимпийското вдигане на тежести. Той бързо се запознава с особеностите на този спорт и започва да работи по това да стане възможно най-добър.

Олимпийските игри

Гримек бързо става известен и с неговите способности в олимпийското вдигане на тежести.

Той бързо бива забелязан от професионалисти в сферата и бива избран да преставлява САЩ в Олимпийските игри през 1936 г.

Той се класира на 9 позиция.

Горе долу по-това време той бива посъветван от експерти че ако премине в по-лека категория ще доминира и най-вероятно би бил шампион.

Великата депресия

Тялото което той е изваял бързо бива забелязано по улиците на Ню Йорк от професионални фотографи.

Редица университети и издателства се свързват с него с цел да бъде модел и да позира за тях.

Така той успява да изкарва достатъчно пари за да се издържа и да продължава да тренира усилиено по извайването на своето тяло.

По онова време той е изкарвал по 80 долара на седмица. Което всъщност са били много добра сума пари, достатъчна за изхранването на едно семесйтво.

Дори тази тежка икономическа криза не е успяла да го спре.  Неговият хъс и желание да бъде най-добрият успяват да преодолеят всичките тези трудности.

Точно това е едно от отличителните качества на всеки шампион, а именно изключително голяма решителност и фокус.

От олимпийските игри към бодибилдинга

През 1940 и 1941 той насочва вниманието си към бодибилдинга и по-точно към титлата Мр. Америка.

С тяло изваяно през годините с много тренировки и участието си в олимпийските игри той побеждава съперниците си и през двете години без проблем.

Така като Гримек очевидно доминира а останалите участници дори не представляват адекватна заплаха за него, организаторите решават да въведат правилото за само една победа. Което означава че ако победиш един път не може да се състезаваш повече пъти.

Нещо което ако не е било въведено определено щеше да означава че той щеше да има повече от две спечелени титли Мр. Америка.

Мр. Вселена

През 1948 той отново смайва всички когато на 38 години печели Мр. Вселена в Лондон. Това е и първото състезание за Мр. Вселена. А на второ място се класира не кой да е а самият Стив Рийвс.

Малко по-късно Стив успява да се добере до микрофона където казва незабравимите думи, „Мисля, че Джон Гримек е най-великия бодибилдър който някога е живял!“

И до ден днешен силоета му се използва за лого на асоциацията (NABBA).

Не само със страхотната си физика е свайвал всичко но и с уникалния си характер и нрав. На всичкото отгоре той е можел да изпълнява премятания назад, стойка на ръце и куп други гимнастически движения. Неща които мосата от културисти в днешно време не биха могли да направят.

С няколко думи Джон Гримек е бил атлет, артист и истински шампион.

Оттегляне от бодибилдинга

През 1949 Гримек решава да се оттегли от състезателната си кариера. Последното му състезание е Мр. САЩ през съшата година.

Той отново печели и това състезание, побеждавайки хора като Джордж Еферман, Клерънс Рос и отново Стив Рийвс.

Той остава не победен през цялата си кариера, нещо което не е било повторено от тогава.

Наследство

Въпреки че той се оттегля от професионалния културизъм той не спира да тренира. Той все така продължава да тренира и да вдига тежки килограми.

Той става автор на безброй статии за фитнес списания.

Той умира на 20 ноември 1998 на 88 годишна възраст. Скоро след смърта си той бива добавен в залата на славата на IFBB.

Той е всепризнат с приносите си за културизма. Той става широко позната фигура и лидер в сферата на културизма. Също както Стив Рийвс и други той мотивира и амбицира цели поколения да постигнат физическото съвършенство.

Той е бил смирен и добър човек който е винаги бил готов за ново предизвикателство.

Тренировка

Начинът по който Джон Гримек тренира се е различавал от тренировките на много от останалите културисти по това време.

Докато много са предпочитали да тренират с различни сплитове или да тренират определени мускули в определени дни той е правил нещо по-различно. Неговите трениравки са били за цялото тяло като понякога е тренирал по шест дена в седмицата.

Той изгражда своето тяло като взаимства тренировъчни режими от Олимпийските спортисти, като ги комбинира с многоствани упражнения.

Съвета на Джон Гримек за всеки който иска да покачи мускули е бил много простичък и точен. Той е препоръчвал да бъдете постоянни, да тренирате по 2-3 дена седмично, да добавяте още килограми на лоста когато можете, да си почивате много, да ядете добре и да пиете много вода.

Няма как да бъде по просто и ефективно казано.

Тренировъчния режим на Джон Гримек

След като се оттегля от сцената той публикува своя тренировъчен режим. Тренировките му включват основно многоставни упражнения с някои изолиращи упражнения.

Понеделник

 • Лежанка: 3 х 10
 • Набирания или придърпване на горен скрипец: 3 х 10
 • Раменна преса с щанга зад врат:  3 х 10
 • Клекове:  3 х 10
 • Повдигания за прасец: 3 х 10

Сряда

 • Повдигане на щанга от полулег или кофички: 3 х 10
 • Гребане с щанга или дъмбели: 3 х 10
 • Трапецовидно повдигане на рамене с лост: 3 х 10
 • Скотово сгъване с дъмбел: 3 х 10
 • Корем: 1 х 50

Петък

 • Набирания или придърпване на горен скрипец: 3 х 10
 • Раменна преса с щанга зад врат: 3 х 10
 • Бицепсово сгъване с дъмбели от полулег: 3 х 10
 • Преден клек: 3 х 10
 • Римска мъртва тяга: 3 х 10

Хранене

Джон е имал страхотен апетит. Неговата тренировка е била много тежка и понякога е можела да трае с часове. Това означава че той е трябвало да бъде сигурен че се храни достатъчно и тялото му има достатъчен запас от нутриенти.

Той не е имал някакви точно определени правила за хранене, нито е следвал някакви точни режими.

Той се е хранил толкова колкото е искал и смятал че има нужда.

Дори жена му споменава за неговия огромен апетит и как не са можели да намерят ресторат който да успее да го засити. Споменава и как понякога ако премине на някаква диета е можел да изкара дните си с изключително малко храна. Но когато започне да яде не е имал насита и въпреки всичко е бил мускулест и стегнат.

By Admin

Вашият коментар