дете яде зеленчуци и плодове

Не отдавна имах такъв разговор с една приятелка. Ставаше на въпрос как да научим децата да ядат зеленчуци и плодове и да предпочитат здравословната храна пред вредната и сладкото.

И все пак всеки които се е сблъскал с това знае, колко е трудно да научиш едно дете да си изяжда плодовете и зеленчуците.

В зависимост от гледната ни точка по този въпрос тази тема може да се окаже много комплексна.

Давайте пример чрез вашите действия

Можем да казваме много неща, но най важното в крайна сметка е какво правим.

Чрез нашите дейсвия ние даваме пример и децата са много добри в усвояването на тези примери.

Когато са малки те са като малки гъби които усвояват информацията, като разлята вода. И бъдете сигурни те разбират и усвояват повече неща от колкото си мислите.

Не можете да правите някакви неща пред децата и после да им кажете, че те не могат да ги правят и да очаквате да ви се размине. За тях няма причина едно нещо да е позволено на вас а на тях да не е. И аргумента, че вие сте големи а те не, няма да ви спаси.

Най-важното нещо е да водим чрез личен пример.

От друга страна имайте предвид, че след една определена възраст те ще започнат да правят съзнателни решения за това какво ще ядат. Това, всъщност, не е ограничено само до храната, а до всяко едно тяхно решение.

Това е важно поради една основна причина.

Решенията, които те вземат за своята храна и здраве трябва да са техните решения. Точно за това е много важно как ще подходите още от самото начало.

Поущрявайте ги правилно

Когато детето постигне някакъв успех било то в  училище, в някакво хоби или спорт, променете начина по който го поущрявате.

Не го поздравявайте специално за постигнатия успех по футбол или за страхотната оценка по биология. Не се фокусирайте върху този единствен успех.

Поздравете го за всичките усилия които полага.

Поздравете го и му покажете, че всичко това, което е постигнло току що е благодарение на здравословната храна която приема, на хубавият сън, на спорта които практикува и го държи енергично. Насочете вниманието му към тези неща.

Така детето ще може да затвърди здравословните навици, защото ще вижда, че всичкия труд който полага дава истински резултати.

Така не самият резултат, а процеса ще е важен.

Не прекалявайте с ограниченията

Една от най-големите грешки е да се превърнем в тирани, които не позволяват нищо. Това никога не помага. Сами знаете, че като сте били деца и, ако ви кажат това е забранено, то изведнъж вече искате да разберете, защо е збранено.

По този начин няма как да сте спокойни, ако оставите децата си извън надзор. Ще си мислите постоянно, какво ще направят и какво ще ядат. Това създава ненужен стрес и притеснение и много родители изпадат в тази ситуация.

Нагласата ви трябва да е, че това е тяхното тяло и те трябва да решат по кой път ще поемат. Нашата роля е да им покажем правилния път, но не и непременно да го направим насила.

Понякога хората се учат най-добре, когато направят някои грешки, когато се опарят от огъня.

И до ден днешен си спомням когато бях малак как гледах големите да ядат от мазното в тавичката. Изглеждаше вкусно и аз реших да опитам. Следващите няколко часа прекарах в тоалетната и така ми премина цялата вечер – в стомашни болки и много съжаления за тази грешка. Но от тогава се научих беше урок, който няма да забравя и грешка, която неповтарям.

By Admin

Вашият коментар