Много често хората правят своя хранителен режим без да обърнат внимание на доста детайли, които впоследствие се оказват важен фактор.
Най-често срещаните грешки при създаването на една хранителна програма са:

 • Недостатъчното количество на енергия –  ако тялото ви изразходва 2700kcal през деня и вие ядете 2700kcal, няма да остане никакво количество енергия необходима за изграждането на мускулна тъкан, трябва да откриете своя оптимален калориен излишък, като увеличите калориите повече от необходимото количество за поддържа не на теглото, но внимавате за излишно изграждане на мастна тъкан, в следствие на прекалено голямо количество енергия доставена на тялото, тя ще бъде складирана!
 • Недостатъчно количество въглехидрати – по време на тренировката в тялото се извършват процеси на разграждане (катаболитни процеси) които по-късно след хранене и почивка (сън) ще бъдат заместени с анаболитни (процеси на изграждане).
  Ако не ядете достатъчно количество въглехидрати (разбира се може и мазнини, според храната ви)  е невъзможно да получите необходимата енергия за да се извършат анаболитните процеси необходими за изграждането на мускулна тъкан.
 • Прекомерно количество белтък – тялото ви може да абсорбира около 2-2,5 грама протеин за 1кг телесна маса, в случай че сте тренирали „здраво“, почти 100% сигурно е, че ако ядете повече от това, тялото ви няма да го усвои и ще се запълни с излишен запас.
  Тоест ще преяждате с храни богати на белтък и най-често ниски на мазнини и въглехидрати и ще имате нужда от въглехидрати които най-вероятно няма да успеете да погълнете, от преяждане!
  Така за сметка на енергията вие ще приемате огромно количество белтък, който в крайна сметка няма да е полезен поради факта, че приетата енергия ще бъде по-малко от необходимото и съответно може да доведе до загуба на мускулна маса!
  Друг важен фактор е, че прекаленото количество приеман белтък всъщност вреди на организма, при прекомерни количества може да доведе до излишно натоварване на черния дроб и токсични в тялото.
 • Грешен източник на калории – Ако поемате калориите си от храни като:шоколади закуски, пържени картофи и прочие, те няма да се използват пълноценно от тялото ви, енергията трябва да се доставя от храни полезни за вашето тяло, които съдържат и добри хранителни стойности.
 • Малък брой ядения – Не може да очаквате добри резултати ако ядете 1-2 пъти на ден, било то и добра храна с добри хранителни стойности.
  Тялото ви трябва да получава постоянно необходимите хранителни вещества.Трябва да ядете минимум 4-5 пъти на ден през 2-3часа, като внимавате в количеството на храната, препоръчително е да е на малки порции, но конкретната храна и количество зависят от необходимите ви kcal и количество белтъци.

By Admin

Вашият коментар