Мускулната треска представлява болка или дискомфорт, появяващ се в следствие на интензивно физическо натоварване. Появява се поради необичайното физическо натоварване на което мускулът не е свикнал да бъде подлаган.Обикновено се усеща след 12-24часа и продължава 24-48 или дори повече часа. Смята се за индикатор за добра тренировка, но всъщност може да получим мускулна треска дори от елементарни движения и натоварвания стига те да са необичайни за нашето ежедневие.

Как да се възстановим?
Ще споделим няколко варианта за възстановяване от мускулна треска, за да може да се върнете към добрата си подвижност и усет за нула време:

Стречинг след тренировка

Както споменахме в нашата статия за стречинг, това е добър вариант за помагане на възстановяването на мускулите и намаляването на мускулната треска. Най-вече статичния стречинг (или още познат като пасивен, този тип разтягане се изпълнява посредством бавни движения, разтягането на мускулите става в рамките на 15-30 секунди), изпозлван след края на тренировката, отпуска напрегнатите мускули и спомага за по-бързото справяне с предстоящото мускулното напрежение и неподвижност.

Натоварване на мускулите

След като сме изпаднали в състояние в което не можем да се движим нормално поради тежката мускулна треска, е добра идея да се направят няколко леки  тренировки. Доказано е, че чрез повторното натоварване на мускулът, които страда от мускулна треска, помага за по-бързото му възстановяване. Нежеланието на тялото ви да изпълнява движенията, които са виновни за състоянието на дискомфорт и болка в мускулите, може да ви доведе до хронично състояние, на неправилно или непълно изпълнение на упражнения в следващите ви тренировки!

Масаж

Масажът е  колкото приятен толкова и полезен в състояние на мускулна треска. Вариантите са да ви масажира любимия човек, да платите за масаж или просто да се масажирате сами. Правете бавни движения по цялата дължина на мускула, като се стремите да натискане, за да отпуснете мускула максинално, но не прекалявайте за да не зачервите излишно кожата си. Масажът на мускулите, които са натоварени спомага за по-добро кръвообръщение в мускула. Така помага за по-бързото възстановяване на микроразкъсванията, които са се получили вследствие на натоварването.

By Admin

Вашият коментар