Водата играе много важна роля в нашето тяло. Тя е пряко отговорна за много от процесите в нашето тяло, практически се съдържа навсякъде. Вода е основна и съставна част на тъканите и клетките, тя представлява ~90% от кръвта,  около 70-75% от мускулите и органите. Благодарение на нея сме здрави и силни.  Нуждите за течности от тялото се покриват в малки стойности от храните и големи стойности от директния прием на питейна вода.
Водата е включена във всички биохимични реакции в организма, като това я прави основен и важен елемент.

Водата и фитнеса

За спортуващите хора е важно да се приема по-голямо количество вода. Тъй като по време на тренировка, поради потенето и тежкото дишане, организма губи сериозно количество течности – от които има нужда. Важно е водата да се приема и по време на тренировка, тъй като тогава е най-голям недостига на течности в тялото. Водата оказва влияние върху физическите възможности на тялото, при неодстатъчно вода, нашата тренировка страда. Колото повече вода не ни достига толкова по-слаби ще са нашите резултати, и нашата тренировка. Липсата на вода ще доведе до бързо изморяване на мускулите и по-продължителна умора. Ще забави метаболизма и съответно всички ползи от фитнеса ще бъдат занижени. Важен елемент при хора които искат да покачат своята мускулна маса е приема на вода, тъй като хранителните вещества, от които се нуждаят мускулите, се пренасят чрез кръвта, а тя е изградена основно от вода. Избягвайте повишеното количество на солени храни, тъй като те ще дехидратират тялото ви. Избягвайте също така и пиенето на течности съдържащи захар и кофеин, източника на течности трябва да е чиста питейна вода.

Колко вода трябва да пием?

Има различни теории колко точно количество вода е приемливо да се приема, много хора смятат че трябва да пият толкова колкото им се пие, и ако не чувстват жажда да не пият. Истината обаче за съжаление друга. Тялото ни се нуждае доста повече от вода, от колкото ни показва чрез жаждата. За нормалните условия на повечето от нас е прието да се пие между 2-4 литра вода, а за спортуващи това количество е по-скоро между 4-8 литра. Разбира се по-големите стойности са препоръчителни по време на топлите месеци, през лятото.

Ползите от водата

Водата предпазва от проблеми с кръвното налягане, спомага за по-лесното усвояване на храна, играе основна роля в отделителна система и терморегулационните процеси на тялото. Водата също така предотвраява проблеми с бъбреците и отделителната система, проблеми с кожата и ноктите и др. Водата ще спомогне за по-лесното храносмилане и отделяне на токсините от тялото. Общото физическо състояние е строго зависимо от течностите в организма.

За това не забравяйте да пиете достатъчно вода, дори понякога да не сте жадни!

By Admin

Вашият коментар